Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Κομισιόν ως τις 15 Ιουνίου προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διακοπής πληρωμών ελλείψει έγκαιρης συμφωνίας για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό μετά το 2020.
“Η υφιστάμενη υγειονομική κρίση απαιτεί επιτακτικά να διασφαλίσουμε ότι ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021”, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
click4more: Τα κλειδιά για ν’ ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία το καλοκαίρι
Παρότι τα υφιστάμενα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα επεκταθούν αυτόματα αν το νέο ΠΔΠ δεν είναι έτοιμο το επόμενο έτος, πολλά προγράμματα θα εκπνεύσουν στο τέλος του 2020, όπως προγράμματα συνοχής, έρευνας ή το Erasmus.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες, τις περιφέρειες, τις πόλεις, τους αγρότες, τα πανεπιστήμια ή τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος διακοπής ή άτακτης επέκτασης του τρέχοντος ΠΔΠ και προγραμμάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Χρειάζονται έκτακτες λύσεις”
Ο Γιάν Ολμπριχτ (ΕΛΚ, Πολωνία), συν-εισηγητής, δήλωσε: «Η παρούσα κατάσταση επιβάλλει έκτακτες λύσεις. Φοβόμαστε ότι το νέο ΠΔΠ για την περίοδο 2021-2027 δεν θα είναι εγκαίρως έτοιμο λόγω των συσσωρευμένων, σοβαρών καθυστερήσεων.
Για τον λόγο αυτό, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Σε περιόδους κρίσεων και αστάθειας, οι δικαιούχοι χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ πρέπει να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το επόμενο έτος. Τα μέλη του ΕΚ ερευνούν όλες τις πιθανές λύσεις για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του προϋπολογισμού της ΕΕ»
Η Μαργκαρίντα Μαρκές (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), συν-εισηγήτρια, δήλωσε:
«Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών δεν θα δείξουν κατανόηση αν την 1η Ιανουαρίου 2021 δεν υπάρχει προϋπολογισμός για την ΕΕ. Αν ήταν ήδη δύσκολο να γίνει αποδεκτό αυτό το σενάριο πριν από την πανδημία, τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολο λόγω των σοβαρών επιπτώσεων του COVID-19 σε οικογένειες, σχολεία, επιχειρήσεις και οικονομίες.
Δεν μπορούμε πλέον να πάρουμε άλλα ρίσκα. Για μία ακόμα φορά, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ένα Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης. Ένα σχέδιο αποτελεσματικό που θα παρέχει δίχτυ ασφαλείας για τους δικαιούχους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.»