Πρώτη αντέδρασε ή βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Μεσίλα Ντόντα, η οποία απηύθυνε έκκληση “να δημιουργηθεί ένας “φράχτης” εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας, που καταστρέφει τα θεμέλια της ανθρώπινης κοινωνίας”,όπως είπε.”Ως μέλος του Κοινοβουλίου, ως σύζυγος, ως μητέρα, εκφράζω την αντίθεση μου. Οικογένεια είναι ακριβώς ό,τι προέρχεται από το γάμο ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που μαζί υποδέχονται και στηρίζουν τα παιδιά που έρχονται στη ζωή” δηλωσε η κ. Ντόντα. “Προσκαλώ όλους σας να γίνουμε ένα μπλόκ για να εμποδίσουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που πηγαίνουν ενάντια στην ουσία της ζωής μας, ενάντια στη θέληση του Θεού που μας έχει ευλογήσει με την ένωση του άνδρα και της γυναίκας” κατέληξε.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης “ProLGBT”, Κρίστι Πιντέρι καταδίκασε την στάση αυτή και κάλεσε τους βουλευτές να συμμετάσχουν στη συζήτηση με επιχειρήματα και όχι με λιντσάρισμα.Σύμφωνα με τον κ. Πιντέρι οι δηλώσεις αυτές “όχι μόνο είναι επιθετικές, αλλά εξαιρούν το δικαίωμα ένταξης στην κοινωνία σε κατηγορίες πολιτών”. Ακόμη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικές Τριτάν Σέχου, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη χαρακτηρίζοντάς την ως “καταστροφική για την ανθρώπινη κοινωνία”.
Ο κ. Σέχου, ένας διάσημος πρώην γιατρός, υπενθύμισε ότι “η οικογένεια είναι το θεμέλιο της κοινωνίας μας. Να προστατεύεις την αληθινή έννοια της οικογένειας δεν αποτελεί φυλετική διάκριση.Το αντίθετο αποτελεί βαθιά διάκριση εις βάρος των οικουμενικων αξιών”, δήλωσε ο κ. Σέχου.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, ακόμη και σε σχέση με ανθρώπους με ομοφυλοφιλικές τάσεις, αλλά είναι ενάντια στο γάμο μεταξύ του ίδιου φύλου.”Υπενθυμίζω στην κοινή γνώμη οτι ο κ. Σέχου, είναι το πρώτο πρόσωπο, του οποίου του έχει ζητηθεί επισήμως από την Επίτροπο για την Προστασία ενάντια των διακρίσεων της ΕΕ, να μείνει μακριά από ομοφοβικές δηλώσεις κατά της κοινότητας LGBT. Η νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων είναι ένα θέμα που γνωρίζουμε ότι προκαλεί αντιδράσεις, αλλά αυτή τη στιγμή η συζήτηση θα πρέπει να είναι υγιής και με επιχειρήματα », δήλωσε η Τζένη Καράι, πρόεδρος της “Συμμαχίας κατά των Διακρίσεων”. Η ίδια πρόσθεσε δε ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου, είναι η αρχή μιας διαδικασίας χειραφέτησης που θα κάνει καλύτερη την αλβανική κοινωνία.Εν το μεταξύ το Κίνημα Νομιμότητας, θεώρησε “ανοησία” την πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Πολίτη. “Το Κόμμα Κίνημα Νομιμότητας απορρίπτει με αηδία αυτήν την πρωτοβουλία και την θεωρεί τουλάχιστον “ανοησία”, η οποία απορρέει από την ανάγκη για δημόσιο πρωταγωνισμό ή προσωπικά συμφέροντα”, αναφέρει η ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τις προγαμιαίες σχέσεις στον γάμο ομοφυλοφίλων και τα «λευκά» διαζύγια της κρίσης