Κόσμος

Σεισμός Ιταλία: Δεν τους έφτανε η καταστροφή έχουν και τη Μαφία – Οι… Κορλεόνε βλέπουν “χρυσάφι” στις κατεστραμμένες πόλεις

- Η ιταλική μαφία ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο στην ανοικοδόμηση των μεσαιωνικών περιοχών που καταστράφηκαν από τους σεισμούς
- Δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάνουν κάτι τέτοιο, αντίστοιχη η περίπτωση του 1980 και της Ιρπίνια
- Στο στόχαστρο της ιταλικής Δικαιοσύνης οι κατασκευαστικές που είχαν αναλάβει δημόσια κτίρια που κατέρρευσαν στις πληγείσες περιοχές
- Εκατοντάδες σχολεία και δημόσια κτίρια σε όλη την Ιταλία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα καθώς δεν ακολουθούν κανέναν από τους κανόνες αντισεισμικής θωράκισης

Οι ιταλικές αρχές καλούνται να εμποδίσουν την ντόπια μαφία από το να παίξει ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς, που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους στην κεντρική Ιταλία, δήλωσε εισαγγελέας που καταπιάνεται με τα θέματα της μαφίας.

Ο Φράνκο Ρομπέρτι επικεφαλής του Εθνικού Διευθυντηρίου ενάντια στη Μαφία, τόνισε πως το οργανωμένο έγκλημα είχε “κινήσει γη και ουρανό” για να αναλάβει κατασκευαστικά συμβόλαια το 1980 μετά τον σεισμό της Ιρπίνια κοντά στην Νάπολι, από τον οποίο είχαν σκοτωθεί 2.483 άνθρωποι. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί και στην περίπτωση των πόλεων Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο.

“Υπάρχει ρίσκο και δεν ωφελεί να το κρύβουμε” δήλωσε ο Ρομπέρτι στην εφημερίδα “La Repubblica”. “Η… μετασεισμική ανοικοδόμηση είναι ένας νόστιμος μεζές για τις εγκληματικές οργανώσεις και επιτροπές”.

Ο Ρομπέρτι, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας του Σαλέρνο πριν αναλάβει την σημερινή του θέση το 2013, τονίζει πως οι κακές κατασκευές από την ναπολιτάνικη Καμόρα, έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην αύξηση των θυμάτων και την καταστροφή της Ιρπίνια. Δηλώνει πως το… πάθημα, έχει γίνει μάθημα όμως υπάρχει ακόμη κίνδυνος. “Η δραματική εμπειρία της Λ’ Άκουιλα μας έδωσε ένα μοντέλο που λειτούργησε. Είμαστε έτοιμοι.” δηλώνει ο ίδιος.

Τα σχόλια του Ρομπέρτι, έρχονται την ώρα που Ιταλοί δικαστές έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το αν οι κατασκευαστικές εταιρείες τηρούν τους αντισεισμικούς κανόνες κατά την αποκατάσταση δημοσίων κτιρίων, όπως το σχολείο στο Αματρίτσε που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό. “Όλοι υποπτεύονται πως τέτοια τραγωδία δεν είναι απλά θέμα της μοίρας” λέει ο Τζιουζέπε Σέβα, γενικός εισαγγελέας στο προάστιο Ριέτι, βόρεια της Ρώμης, που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας. “Καθήκον μας είναι να ερευνήσουμε αν υπάρχουν ευθύνες, ανθρώπινη υπαιτιότητα”.

Δεν είναι λίγα τα ιταλικά ΜΜΕ που αναφέρουν την περίπτωση του σχολείου “Romolo Capranica” που κατέρρευσε από τον σεισμό στο Αματρίτσε καθώς δεν είχε χτιστεί με βάση τους κανονισμούς αντισεισμικής θωράκισης. Το σχολείο εγκαινιάστηκε το 2012, αφού ανακαινίστηκε από μια κοινοπραξία κατασκευαστικών που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο αξίας 700 χιλιάδων ευρώ, ώστε το σχολείο να εναρμονιστεί με τους αντισεισμικούς κανονισμούς στα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Ένας από τους δικηγόρους της κοινοπραξίας, δήλωνε πάντως πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και πως οι κατασκευαστές δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη.

Διασώστες και πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εύρεσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια των τριών μεσαιωνικών πόλεων, την ώρα που ιταλικά μουσεία αποδίδουν όλα τα έσοδά τους από εισιτήρια για την ανακούφιση και την ανοικοδόμηση των περιοχών. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, απηύθυνε έκκληση στους Ιταλούς να επισκεφθούν τα μουσεία της χώρας σε ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα του εγκέλαδου και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία πως εκατοντάδες σχολεία και δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα παραμένουν επικίνδυνα καθώς δεν ακολουθούν τους κανόνες αντισεισμικής θωράκισης.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα