Κόσμος

Σεισμός στην Ιταλία: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Οι πρώτες εικόνες των θυμάτων και οι ιστορίες τους – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων

- Αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα πρόσωπα των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στην Ιταλία
- Τουρίστες, ζευγάρια, οικογένειες που επισκέπτονταν άρρωστους συγγενείς ανάμεσα στους 267 (προσωρινός απολογισμός) που έχασαν τη ζωή τους
- 5.000 διασώστες και εθελοντές ψάχνουν χωρίς σταματημό στα συντρίμμια
- Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι, κανείς δεν έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες
- Συγκλονίζει η εικόνα του κατεσταμμένου σχολείου στο Αματρίτσε - Είχαν γίνει αντισεισμικές βελτιώσεις το 2012
- Έρευνα από την ιταλική Δικαιοσύνη για καταχρήσεις στο Αματρίτσε και στα άλλα πληγέντα χωριά.

Κάθε ώρα που περνά, ο απολογισμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Τετάρτης (24.08.2016) στην κεντρική Ιταλία. Ο τελευταίος, προσωρινός όμως, απολογισμός των ιταλικών αρχών κάνει λόγο για τουλάχιστον 267 νεκρούς. Όμως η εκτίμηση είναι πως η λίστα του θανάτου θα αυξηθεί. Και ίσως να ξεπεράσει τους 300.

5.000 διασώστες και εθελοντές με κάθε τρόπο με κάθε μέσο ακόμη και με γυμνά χέρια, ψάχνουν μέρα νύχτα στα συντρίμμια για να βρουν επιζώντες. Έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από τη στιγμή που τα 6,2 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά. Κάποια τα εξαφάνισαν από το χάρτη… Στη διάρκεια της νύχτας από την Πέμπτη προς την Παρασκευή δεν βρέθηκε κανέναν επιζών… Το 2009, μετά το σεισμό στη Λ’ Άκουιλα, ο τελευταίος επιζήσας είχε διασωθεί 72 ώρες μετά την καταστροφή.

Τα περισσότερα από τα θύματα, 208 άνθρωποι, σκοτώθηκαν στο μαρτυρικό χωριό Αματρίτσε, 11 στο Ακούμολι και 49 στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, οικισμός της οποίας είναι και η Πεσκάρα Ντελ Τρόντο. Ένας ηλικιωμένος, που σώθηκε από το σεισμό της Τετάρτης, έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ενός από τους σχεδόν 900 μετασεισμούς που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής και ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

Το Σάββατο (27.08.2016) κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους με την ευκαιρία των κηδειών των περίπου 50 θυμάτων του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά των Απεννίνων που επλήγησαν περισσότερο. Οι κηδείες πρόκειται να τελεσθούν το πρωί στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των βουνών που έπληξε ο σεισμός, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Και ενώ στη Ρώμη, σήμερα, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες κηδείες θυμάτων, έρχονται στο φως τα πρόσωπα της τραγωδίας. Μερικά από τα πρόσωπα εκείνων που στις 03:36 τα ξημερώματα της Τετάρτης (24.08.2016) ο Εγκέλαδος έκοψε βίαια το νήμα της ζωής τους. Ανάμεσά τους οικογένειες, τουρίστες, άνθρωποι που είχαν πάει να επισκεφτούν άρρωστους συγγενείς, μια νιόπαντρη γυναίκα από την Ισπανία που έκανε διακοπές με τον άνδρα της στο χωριό του, ένα 14χρονο αγόρι από το Λονδίνο που έκανε διακοπές με τους γονείς του. Τουλάχιστον οκτώ ξένοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 267 νεκρών: τρεις Βρετανοί, δύο Ρουμάνοι, μια Ισπανίδα, ένας Καναδός και μια γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ.

Όλοι τους κοιμόντουσαν την ώρα του σεισμού. Βρίσκονταν στο Αματρίτσε, το Ακουμόλι, την Αρκουάτα ντελ Τρόντο και την Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Η 27χρονη Άνα Ουέρτε από τη Γρανάδα της Ισπανίας βρισκόταν στο χωριό του συζύγου της, το Αματρίτσε, για διακοπές.

Η 27χρονη Άνα Ουέρτε με τον σύζυγό της

Ο 42χρονος Φαμπρίτσιο Γκρατζιάνι και η Αουρέλια Νταογκάρου από τη Φλωρεντία σκοτώθηκαν στο ίδιο χωριό. Ήταν διακοπές με τον 9χρονο γιο τους. Σαν από θαύμα, το παιδί σώθηκε. Η Τιτζιάνα Λο Πρέστι, 60 ετών, είχε επισκεφτεί το Αματρίτσε για να δει την άρρωστη μητέρα της που νοσηλευόταν. Η 14χρονη Ελίζα Καφίνι ήταν διακοπές με τη γιαγιά και την 8χρονη ξαδέλφη της στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Και οι τρεις σκοτώθηκαν. Ένα από τα μικρότερα θύματα είναι η 18μηνών Μαρισόλ Πιερμαρίνι. Σκοτώθηκε μέσα στην κούνια της. Τραγική ειρωνεία: η μαμά της είχε σωθεί από τον σεισμό της Λ’ Άκουιλα το 2009. Η 8χρονη Τζούλια Ρενάλντο σκοτώθηκε για να προστατεύσει την 4χρονη αδερφή της Τζόρτζια. Ήταν διακοπές στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο με τη γιαγιά της.

Ο Φάμπιο Γκρατζιάνι με τη σύζυγό του Αουρέλια Νταογκάρου και τον 9χρονο γιο τους

Η Τιτζιάνα Λο Πρέστι

Η Ελίζα Καφίνι

Η μόλις 18 μηνών Μαρισόλ

Ο 42χρονος Έτζιο Τούλι ήταν τροχονόμος στην Απρίλια. Σκοτώθηκε στο Αματρίτσε μαζί με τα δυο παιδιά του, ηλικίας 14 και 12 ετών, ενώ η γυναίκα του διασώθηκε. Η 15χρονη Αριάνα Μασκιαρέλι καταπλακώθηκε στο σπίτι των παππούδων της. Είχε πάει στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο για να δει εκείνους και τον μπαμπά της.

Ο Έτζιο Τούλι

Η Αριάνα Μασκαρέλι

Ο Φαμπρίτζιο Τραμπάλτζα, 45 ετών και η σύζυγός του Πάολα Ρασκέλι 43 ετών, έκαναν διακοπές στο Αματρίτσε. Τους ανέσυραν νεκρούς από τα συντρίμμια του σπιτιού τους. Ο 42χρονος Αλεσάντρο Νερόνι είχε πάει στο Αματρίτσε για να δει τους γονείς του, ενώ η 44χρονη Νάντια Μανιάντι έχασε τη ζωή της μαζί με τον 11χρονο γιο της Φραντσέσκο. Ο σύζυγός της σώθηκε.

Ο Φαμπρίτζιο Τραμπάλτζα και η σύζυγός του Πάολα Ρασκέλι

Ο Αλεσάντρο Νερόνι

Η Νάντια Μανιάντι

Ο 52χρονος Τζιάκομο ντελ Ότο ήταν επίσης διακοπές με τη γυναίκα του Όρα, την 12χρονη κόρη του Άντζελα και τον αδερφό του Πολ. Ο 43χρονος Τζιαμπάολο Πεάτσε από τη Λ’ Άκουιλα ήταν το Ακουμόλι για να επισκεφτεί τους γονείς του. Η 21χρονη Άννα Γκρόσι ήταν στο Αματρίτσε με τον φίλο της Κλαούντιο Λεονέτι την ώρα του σεισμού. Οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό τον άνδρα, σοβαρά τραυματισμένο, άλλα όχι εκείνη…

Ο Τζιάκομο ντελ Ότο

Ο Τζιαμπάολο Πεάτσε

Η Άννα Γκρόσι

Το σχολείο του Αματρίτσε

Η κυβέρνηση κήρυξε ήδη, εδώ και 24 ώρες, τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποδέσμευσε ένα πρώτο ποσό 50 εκατ. ευρώ. Ανακοινώθηκε επίσης ένα νέο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας, μετά τα ερωτήματα για τον βαρύ απολογισμό του σεισμού σε μια ζώνη που είχε ξεκάθαρα χαρακτηριστεί επικίνδυνη.

Οι Ιταλοί έχουν σοκαριστεί ιδιαίτερα από την περίπτωση του σχολείου του Αματρίτσε, το οποίο καταστράφηκε μερικώς ενώ είχε προσαρμοσθεί το 2012 στον αντισεισμικό κανονισμό. Η εικόνα έφερε στη μνήμη το Σαν Τζουλιάνο στην Απουλία (νότια Ιταλία), όπου 27 παιδιά και ο δάσκαλός τους είχαν χάσει τη ζωή τους σ’ έναν σεισμό που είχε σημειωθεί αργά το πρωί τον Οκτώβριο του 2002. Η δικαιοσύνη άρχισε έρευνα για ενδεχόμενες καταχρήσεις στο Αματρίτσε και στα άλλα πληγέντα χωριά.

Φωτογραφία Reuters

Φωτογραφία Reuters

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε σχέδιο που έχει στόχο να επικεντρώσει την κυβερνητική δράση στην πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς και όχι στη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Όμως η μοναδική ιστορική κληρονομιά της Ιταλίας δυσχεραίνει τον στόχο: δεν μπορούμε να “ξυρίσουμε” όλα τα ιστορικά κέντρα στη χερσόνησο, δήλωσε ο Ρέντσι.

Ο σεισμός της Τετάρτης προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε 293 κτίρια που έχουν πολιτιστική αξία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φρανσεσκίνι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα