Δευτέρα, 22 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Σερβία: 3.700 χιλιόμετρα οδικού δικτύου κατέστρεψαν οι πλημμύρες

Σερβία: 3.700 χιλιόμετρα οδικού δικτύου κατέστρεψαν οι πλημμύρες

Οι πλημμύρες στη Σερβία κατέστρεψαν περίπου 3.700 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου, κυρίως στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του υπουργείου Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Υποδομών, Μίοντραγκ Πολέντιτσα.

Η συνολική εικόνα της ζημιάς που προκλήθηκε θα είναι γνωστή μετά από αρκετούς μήνες, αφότου σταθεροποιηθούν τα σημεία των κατολισθήσεων, σημείωσε ο κ. Πολέντιτσα, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα η κίνηση επιβραδύνεται σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου. Σημείωσε ακόμη ότι ομάδες της δημόσιας επιχείρησης ανάπτυξης και διαχείρισης εθνικών οδών “Putevi Srbije” και των εταιρειών συντήρησης του οδικού δικτύου έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο κ. Πολέντιτσα απέρριψε τις εικασίες που διατυπώθηκαν από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι οι ζημιές στο τμήμα του Διαδρόμου 10, από τη Νις στο Ντιμίτρογκραντ ανέρχονται κατά προσέγγιση σε 100 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η πραγματική εκτίμηση της ζημίας που προκλήθηκε στο νέο τμήμα μεταξύ της Νις και των βουλγαρικών συνόρων, είναι πολύ μικρότερη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, επί του παρόντος, προτεραιότητα αποτελεί η οδική αρτηρία Ντρίνα, όπου ζωτικής σημασίας είναι δύο σημεία, όπου η οδική κυκλοφορία έχει αποκοπεί (σε Μάλι Ζβόρνικ και Ρογκάτσικα) και όπου ο ποταμός Δρίνος κατέστρεψε εκατοντάδες μέτρα οδοστρώματος, προκαλώντας μεγάλες κατολισθήσεις και ζημιές. Το ύψος των ζημιών στα δύο αυτά σημεία εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ περί τις 12 γέφυρες καταστράφηκαν στην περιοχή Κρουπάνι.

“Προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι εν λόγω περιοχές θα επανασυνδεθούν μεταξύ τους με δρόμους και τα ότι οι πολίτες και τα εμπορεύματα θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς προβλήματα” είπε ο κ. Πολέντιτσα.

Διαβεβαιώσεις για έγκαιρη χρηματοδότηση

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σούμα Κακραμπάρτι, διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα είναι διαθέσιμη πριν από την τελική καταγραφή των ζημιών.

“Η τελική εκτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Σερβία ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε αρκετούς μήνες και ως εκ τούτου δεν θα περιμένουμε άλλο, για να εγκρίνουμε τη βοήθεια προς τη Σερβία” ανέφερε.

“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ρόλου μας. Είμαστε σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, για να βρούμε τρόπους προκειμένου να βοηθήσουμε τη Σερβία” είπε ο κ. Κακραμπάρτι, σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στα γραφεία που διατηρεί η EBRD στο Βελιγράδι.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το συμβούλιο της Τράπεζας, προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει και μία ανακατανομή κεφαλαίων από υφιστάμενα έργα προς έργα αποκατάστασης των υποδομών, του οδικού δικτύου και ούτω καθεξής.

“Θα διασφαλίσουμε κάποια κεφάλαια, πρόσβαση στη χρηματοδότηση για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη γεωργία, και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εντάξουμε τα συστήματα προστασίας από τις πλημμύρες, ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε αυτού του είδους το πρόβλημα να μην ανακύψει ξανά” είπε.

“Η EBRD αντιμετωπίζει τη Σερβία ως προτεραιότητα στην περιοχή” διαβεβαίωσε ο κ. Κακραμπάρτι, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι “η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει το επιχειρηματικό της περιβάλλον, εάν επιθυμεί να προσελκύσει νέους επενδυτές και να εντείνει την οικονομική ανάκαμψη”.

Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι συζήτησε με τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σερβίας (NBS), Γιοργκοβάνκα Ταμπακόβιτς το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ υπενθύμισε ότι η EBRD έχει επενδύσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ στη Σερβία από το 2001 και μόνο το 2013 χρηματοδότησε 24 έργα, επενδύοντας 420 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σερβία: Έως 40% των δαπανών η βοήθεια της Παγκόμιας Τράπεζας για τις ζημιές από τις πλημμύρες

Στο πλευρό Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το υπουργείο Εξωτερικών

Σερβία: Στους 27 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

Διεθνής διάσκεψη δωρητών στο Βελιγράδι για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες

Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί στα Βαλκάνια από τις καταστροφικές πλημμύρες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε