Σκέφτεται επέμβαση η Δύση
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, εάν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κάμερον μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Καντάφι, συμπεριλαμανομενου του BBC, στη οποία επέμεινε ότι οι συμπατριώτες του τον “αγαπούν”, κατηγόρησε για την εξέγερση την αλ-Κάιντα και τόνισε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ ούτε θα εγκαταλείψει τη Λιβύη.
Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στο Κοινοβούλιο:”Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Δεν πρέπει να ανεχθούμε να χρησιμοποιεί το καθεστώς αυτό στρατιωτική βία κατά του ίδιου του λαού του”.
Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να εξετάσουν πιθανά σχέδια για μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια απαιτεί μια επαρκή διεθνή συμφωνία.
“Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα από το υπουργείο Αμυνας και από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων να εξετάσουν με τους συμμάχους μας πιθανά τέτοια σχέδια”.
“Βεβαίως, πρέπει να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια προετοιμασία και ένα σχεδιασμό τώρα γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα κάνει ο συνταγματάρχης Καντάφι στο λαό του”, τόνισε.
“Εάν αρχίσει να αναλαμβάνει τέτοια δράση ίσως χρειαστεί να δημιουργήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πολύ γρήγορα”, πρόσθεσε.
Ο Κάμερον είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ με το γάλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να εξετάσουν διάφορες επιλογές, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Επαφές Βαν Ρομπέι για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.
Την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη. Εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επίσης, συμμερίζεται την ανάγκη σύκλησης μιας συνόδου, η οποία “αν είναι να συγκληθεί, θα έπρεπε αυτό να γίνει σύντομα”. Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε, πάντως, πως οργανωτικά για τη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής απαιτείται ένα τριήμερο και παρατήρησε πως ήδη στο πρόγραμμα των ηγετών υπάρχει εγγεγραμμένη η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (11 Μαρτίου), των 27 (24-25 Μαρτίου) και οι σύνοδοι Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και του Σοσιαλιστικού κόμματος (4 Μαρτίου).