Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Sky News: Ρωσικό πλοίο μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

Sky News: Ρωσικό πλοίο μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν
ΦΩΤΟ Reuters

Το βρετανικό δίκτυο Sky News αποκάλυψε ότι δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν ένα φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο φέρεται να μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Σύμφωνα με το Sky News, προορισμός του πλοίου που μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, είναι ένα λιμάνι της Ρωσίας.

Το πλοίο «Port Olya 3» κουβαλούσε περίπου 220 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Fath-360 μέσω της Κασπίας Θάλασσας στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε το βρετανικό δίκτυο, επικαλούμενο μία ουκρανική πηγή.

Το πλοίο έφτασε σε ρωσικό λιμάνι στην περιοχή του Αστραχάν, στη νότια Ρωσία στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι δορυφορικές εικόνες εντόπισαν το «Port Olya 3» στο λιμάνι Amirabad του Ιράν μόλις στις 29 Αυγούστου. Μέσα σε αυτές τις ημέρες, το πλοίο είχε κλείσει τον αναμεταδότη του για να μην εντοπίζεται η θέση του.

Αν και η ενεργοποίησή τους από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό σε οποιοδήποτε πλοίο βάρους 300 μεικτών τόνων και άνω, η πρακτική των κλειστών αναμεταδοτών γίνεται όλο και πιο συχνή στην Κασπία Θάλασσα, καθώς Ιράν και Ρωσία συνεχίζουν το εμπόριο όπλων, αναφέρει το Sky News.

Μετά την άφιξη των βαλλιστικών πυραύλων στο ρωσικό λιμάνι, δεν είναι σαφές πού μεταφέρθηκαν. Ωστόσο, η ουκρανική πηγή είπε ότι είναι πιθανό να σταλούν σε ένα στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης που ονομάζεται «Ashuluk» για να γίνει περαιτέρω εκπαίδευση πριν χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης.

Το «Port Olya 3» είναι μεταξύ των πλοίων στον πιο πρόσφατο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις του Sky News έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Ρωσία έλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και πιθανόν θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη απειλεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ωστόσο, τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις