Παρασκευή, 26 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Σλοβενία: Στα 707 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού το α’ πεντάμηνο 2014

Σλοβενία: Στα 707 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού το α’ πεντάμηνο 2014

Στα 707 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Σλοβενίας στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 70% του προβλεπόμενου ελλείμματος για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Παρά το ότι συνιστά βελτίωση σε ποσοστό 38% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, η απερχόμενη κυβέρνηση δέχθηκε χθες στο κοινοβούλιο επικρίσεις ότι έπραξε λίγα στη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Επιτροπή Εποπτείας Δημόσιων Οικονομικών εξέφρασε ανησυχία για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και την “ψαλίδα” μεταξύ εσόδων και δαπανών του προϋπολογισμού, προτρέποντας την κυβέρνηση να υποβάλει εντός 30 ημερών ένα λεπτομερές σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο θα προβλέπει τις επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων και τις ημερομηνίες εφαρμογής τους.

Ο προερχόμενος από το σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέι Βίζγιακ, υπογράμμισε ότι το χρέος της σλοβενικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά περίπου 20 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι έτη, εκ των οποίων σχεδόν 12 δισ. ευρώ μόνο το περασμένο έτος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι στα έγγραφα που απέστειλε προς τις Βρυξέλλες αρκέστηκε στο να θέτει στόχους, αντί να περιγράφει συγκεκριμένα μέτρα και τις οικονομικές τους επιπτώσεις.

Απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Μίτγια Μάβκο, εξήγησε ότι ο πρόσφατος δανεισμός, στον οποίο προχώρησε η σλοβενική κυβέρνηση, κατευθύνθηκε εν μέρει για την αποπληρωμή παλαιών χρεών (3,5 δισ. ευρώ το 2014 και 2,9 δισ. ευρώ το 2013) και ένα άλλο μέρος στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού (1,5 δισ. ευρώ το 2013 και 1 δισ. ευρώ προβλέπεται για το 2014). Ένα τρίτο μέρος διατέθηκε για πρόσθετη χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα 3,6 δισ. ευρώ στην διάσωση των τραπεζών, πέρυσι.

Ο κ.Μάβκο απέρριψε τον ισχυρισμό του βουλευτή του SDS, Αντρέι Σιρτσέλι, ότι η Σλοβενία προχώρησε σε μη αναγκαίο δανεισμό τον περασμένο Φεβρουάριο, με επιτόκιο 5,5%, ενώ θα μπορούσε να δανειστεί σήμερα με 3%, διευκρινίζοντας ότι η απόδοση των σλοβενικών ομολόγων θα ήταν υψηλότερη σήμερα εάν η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή αποθέματα κεφαλαίων. Στους βουλευτές έγινε, εξάλλου, εσωτερική ενημέρωση για τη λίστα των εγγεγραμμένων επενδυτών σε σλοβενικά ομόλογα, έγγραφο το οποίο χαρακτηρίστηκε εμπιστευτικό.

Στην αναφορά για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2014, την οποία παρουσίασε ο κ.Μάβκο καταγράφεται έλλειμμα 707 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Μαΐου, έναντι ελλείμματος 1,14 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ένα πλεόνασμα ύψους 15,1 εκατ. ευρώ καταγράφηκε τον μήνα Μάιο.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού τους πέντε πρώτους μήνες του 2014 διαμορφώθηκαν στα 3,45 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, καθώς τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,7% στα 2,67 δισ. ευρώ. Το σύνολο των εσόδων του κράτους διαμορφώθηκαν στα 4,15 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2013.

Οι δαπάνες σε τόκους δανείων που καταβλήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2014 αυξήθηκαν κατά 14%, στα 662,4 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους αναμένεται να φθάσουν τα 940 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σλοβενία: Το πυρηνικό εργοστάσιο του Κρσκο “πέρασε” τον 10ετή έλεγχο ασφάλειας

Σλοβενία: Αύξηση 1,9% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, το α’ τρίμηνο του 2014

Ευρωεκλογές 2014: Σλοβενία: Νίκη του συντηρητικού μπλοκ δείχνουν τα αποτελέσματα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε