Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν πρόσφυγες, καθώς η πλειοψηφία εκείνων που περίμεναν τις τελευταίες μέρες στις συνοριακές διαβάσεις Μπρεγκάνα – Όμπρεζιε και Χάρμιτσα – Ντόμποβα μεταφέρθηκαν, χθες το βράδυ, με λεωφορεία σε κέντρα υποδοχής στο εσωτερικό της χώρας.
Η σλοβενική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τη νύχτα στη συγκεκριμένη διάβαση με την Κροατία ξέσπασαν επεισόδια και για το λόγο αυτό παρέμεινε κλειστή για μία ώρα.
“Στη συνοριακή διάβαση Όμπρεζιε η αστυνομία λαμβάνει μέτρα, που θα επιτρέψουν την ομαλή κυκλοφορία προς τα σύνορα” δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό N1 της Κροατίας η εκπρόσωπος της σλοβενικής αστυνομίας, Αλένκα Ντρένικ.
Στη Σλοβενία τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, κυρίως από την Κροατία, εισήλθαν περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός μετά σύντομη παραμονή φεύγει από τη χώρα με κατεύθυνση την Αυστρία.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και καταγραφής των προσφύγων διεξάγεται με βάση τις “διαθέσιμες δυνατότητες”, ανέφερε η σλοβενική αστυνομία και διευκρίνισε ότι μέρος των προσφύγων δεν καταγράφεται και φεύγει προς την Αυστρία.
Μέχρι στιγμής μόνον επτά πρόσφυγες έχουν ζητήσει άσυλο στη Σλοβενία.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Λιουμπλιάνα ελέγχει την κατάσταση, αλλά αναμένει και γρήγορη και αποτελεσματική κοινή απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση.
Ο Μίρο Τσέραρ τόνισε ότι αναμένει να συμφωνηθεί κοινή απάντηση σε επίπεδο “βασικών κατευθυντήριων γραμμών”, την Τρίτη και την Τετάρτη, στις έκτακτες συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών των χωρών – μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της Σλοβενίας, τόνισε ότι η Σλοβενία με τη στάση της συμβάλλει στη διευκόλυνση επίλυσης του ζητήματος των προσφύγων στην Ευρώπη και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας της να παράσχει βοήθεια, αν υπάρξει ανάγκη.
Ο Μίρο Τσέραρ ζήτησε βοήθεια για τους πρόσφυγες, καθώς και για τις χώρες της ΕΕ που είναι περισσότερο εκτεθειμένες. Ζήτησε επίσης τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και σε σημαντικές από στρατηγική άποψη τρίτες χώρες.
Η Βουλή της Σλοβενίας συνεδριάζει εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη για να συζητήσει τις πτυχές ασφάλειας της προσφυγικής κρίσης.
Στους βουλευτές θα παρουσιαστεί έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εποπτεία των Υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών με θέμα τους κινδύνους για την ασφάλεια που συνδέεονται με την προσφυγική κρίση και την παράνομη μετανάστευση.
Ο πρόεδρος της Σλοβενικής Βουλής, Μίλαν Μπργκλεζ δήλωσε πως η συνεδρίαση, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση, θα είναι κλειστή, όχι όμως η συζήτηση και η ψηφοφορία που θα ακολουθήσουν.
Τη σύγκληση επείγουσας συνεδρίασης ζήτησαν τα δύο κεντροδεξιά αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Σλοβενία, τα οποία υποστηρίζουν ότι το καθεστώς Σένγκεν έχει πρακτικά καταρρεύσει και ότι θα προκληθεί χάος στην Ευρώπη, αν δεν υπάρξει ενιαία πολιτική.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ