Αν η χώρα καταφέρει να αναδιαρθρώσει τις τράπεζες της, θα εξέλθει από την κρίση ήδη το 2014, δήλωσε η κ. Μπράτουσεκ σε συνέντευξη της στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η Σλοβενία δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια, διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες όσον αφορά τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2014 και τους υπαινιγμούς περί ανεπαρκούς εστίασης στη μείωση των δαπανών, η κ. Μπράτουσεκ είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη απάντηση.
Το γεγονός είναι ότι ο προϋπολογισμός που κληρονομήσαμε από την κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα ήταν πάρα πολύ προβληματικός. Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους το έλλειμα ανήλθε στα 700 εκατ. ευρώ. Έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, εξήγησε.
Τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν μόνο με τη μείωση των δαπανών, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε, ή μόνο με την αύξηση των εσόδων. Κάπου στο ενδιάμεσο βρίσκεται ο σωστός τρόπος, εκτίμησε εκφράζοντας την ελπίδα οι Βρυξέλλες θα καταλάβουν, επίσης, το επιχείρημα αυτό.
Η ΕΕ αλλάζει την πολιτική της λιτότητας και στη Σλοβενία έχει δοθεί διετής προθεσμία για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά .
“Δεν αναμένουμε πρόσθετες απαιτήσεις” είπε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίσουν τη Σλοβενία “από την εισαγωγή, για παράδειγμα, φόρου ακίνητης περιουσίας αντί για τις μειώσεις συντάξεων ή κοινωνικών εισφορών”.
Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστεί για να “καθαρίσει” το τραπεζικό σύστημα της χώρας, λέγοντας ότι θα πρέπει “να περιμένουμε τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου και των τεστ”.
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια ώστε η Σλοβενία να είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της” υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την κ. Μπράτουσεκ, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα την περίοδο 2004 – 2008, καθώς τότε το χρέος της χώρας αυξήθηκε από 20 δισ. ευρώ το 2005 σε 40 δισ. ευρώ το 2008. “Ουσιαστικά, πληρώνουμε για τις αμαρτίες που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο αυτή” σημείωσε.
Τόνισε, όμως, ότι και οι Βρυξέλλες φέρουν μέρος της ευθύνης για την καθυστέρηση μεταφοράς των επισφαλών δανείων στην “κακή τράπεζα”, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά για τον Ιούνιο, αλλά τώρα αναμένεται κατά τους τελευταίους μήνες του έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεράστια ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το Gay Pride Parade στο Μαυροβούνιο
Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena “κόβει” 8.000 θέσεις εργασίας