Τα 10 δισ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 58% του κυπριακού ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις των Κυπριακών αρχών ήταν ότι το κόστος κυμαινόταν γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 1,8 δισ. για τη Λαϊκή Τράπεζα και 500 εκατομμύρια ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου.
Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του κλιμακίου του Διεθνούς νομισματικού Ταμείου που είχε φθάσει στην Κύπρο νωρίτερα από τα ευρωπαϊκά κλιμάκια είναι, ύστερα από εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, πως το συνολικό ποσό που θα χρειασθεί το τραπεζικό σύστημα ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό ξεπερνά και τους υπολογισμούς του οίκου Fitch, ο οποίος, υποβαθμίζοντας την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία των σκουπιδιών, είχε αναφέρει ότι ο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έφθανε στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση του υπολογιζόμενου κόστους ανακεφαλαιοποίησης οφείλεται στην αλλαγή μεθοδολογίας υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τη νέα μεθοδολογία που εφαρμόζει, περιλαμβάνει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκείνα που παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, ανεξάρτητα από τις εξασφαλίσεις, καθώς και εκείνα για τα οποία έχει γίνει αλλαγή του χρόνου αποπληρωμής.
Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες, πέραν των μεγάλων ποσών που είχαν επενδύσει στα τώρα απομειωμένα ελληνικά ομόλογα, υπολογίζεται ότι παραχώρησαν δάνεια σε ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνολικού ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, στις επαφές που είχε με την Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε επίσης προβληματισμό για την αγορά ακινήτων, εκτιμώντας ότι η καθίζηση στην οποία βρίσκεται, καθιστά δύσκολη την εκποίηση ακινήτων εξασφαλίσεων από τις τράπεζες για ανάκτηση οφειλομένων.
Η τρόικα ζήτησε λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο των χαρτοφυλακίων όλων των κυπριακών τραπεζών, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, από εταιρεία που θα υποδείξει, ώστε να διαφανούν οι πραγματικές ανάγκες των τραπεζών σε ανακεφαλαιοποίηση από το ταμείο στήριξης.
Το κλιμάκιο συναντάται σήμερα στη Βουλή με την Επιτροπή Οικονομικών και θα ολοκληρώσει τις επαφές αύριο με χωριστές συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να έχει ιδίαν αντίληψη για τη στάση τους έναντι μέτρων που θα χρειασθεί να ληφθούν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα ζητηθεί από την τρόικα να λάβει υπόψη το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες επλήγησαν σε δυσανάλογα υψηλό βαθμό από την απομείωση του ελληνικού χρέους σε σύγκριση με άλλες τράπεζες.
Η τρόικα θα αναχωρήσει αφού ολοκληρώσει τις επαφές της την Παρασκευή και αφού προβεί σε εκτίμηση των στοιχείων που έχει συλλέξει, θα επανέλθει με ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα στήριξης, που θα συζητήσει με τις κυπριακές αρχές.
Εκπρόσωποι των κομμάτων δήλωσαν ότι με βάση πληροφόρηση που είχαν από τον υπουργό Οικονομικών, η τρόικα θα επανέλθει ενδεχομένως τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ώστε να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις και το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.
‘Έρευνα διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παράλληλα με την Κεντρική Τράπεζα, σχετικά με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι ζήτησε 500 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση ως στήριξη για την ανακεφαλαιοποίησή της.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, δήλωσε ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις, ύστερα από παράπονο μετόχων ότι στην τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου μια εβδομάδα πριν από την υποβολή της αίτησης στήριξης δεν τους ειπώθηκε ότι θα χρειάζονταν κρατική στήριξη. Στη συνέλευση, και ύστερα από ερωτήσεις μετόχων για το αποτέλεσμα της προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης, η διοίκηση είχε πει πως υπολείπονταν 200 με 300 εκατομμύρια για κάλυψη του στόχου.
Στόχος της έρευνας που διεξάγεται είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου «κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες, τις οποίες δεν είχε ανακοινώσει από την αρχή με σκοπό να παραπλανηθούν οι μέτοχοι της Τράπεζας». Η Τράπεζα ανακοίνωσε πριν μια βδομάδα ότι θα χρειαστεί κρατική στήριξη 500 εκ. ευρώ.
Κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2012 στις 10 Μαΐου, η Τράπεζα Κύπρου είχε αναφέρει ότι με βάση την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε έληγε η προθεσμία ανακεφαλαιοποίησης, οι ανάγκες για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών περιορίζονται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε επίσης :