Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Σοκαριστικό βίντεο – Πυροβολούν διαδηλώτρια στη μέση του δρόμου – ΔΕΙΤΕ LIVE απο την Αίγυπτο

Πυροβόλησαν μια διαδηλώτρια στην πλατεία Ραμπάα της Αιγύπτου
Πυροβόλησαν μια διαδηλώτρια στην πλατεία Ραμπάα της Αιγύπτου

Ενας διαδηλωτής καταγράφει με το κινητό του τηλέφωνο τη στιγμή που μία γυναίκα πυροβολείται στην πλατεία Ραμπάα, στην Αίγυπτο. 14 οι νεκροί σήμερα “Παρασκευή της οργής”.

Ξαφνικά ακούγονται πυροβολισμοί κι ο κόσμος αρχίζει να τρέχει. Μια γυναίκα δέχεται σφαίρα και πέφτει στο έδαφος. Ακούγονται ουρλιαχτά. Διαδηλωτές σπεύδουν να απομακρύνουν την αιμόφυρτη γυναίκα από το δρόμο. Το συγκλονιστικό βίντεο έδωσε η δημοσιότητα η EL PAIS και κάνει το γύρο του ίντερνετ.

Νεκροί σε επεισόδια την “Παρασκευή της οργής”

Τουλάχιστον 13 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές διαδηλωτές.

Οι 4 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, ενώ ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλων μέσα από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο στο Κάιρο.

Άλλοι 8 διαδηλωτές έχασαν επίσης τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο.

Σε μια από τις σημαντικότερες πλατείες του Καΐρου, στο μεταξύ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί, εν μέσω της διαδήλωσης χιλιάδων ανθρώπων εναντίον των επιχειρήσεων καταστολής που διέταξε η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση.

Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν σήμερα εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν στην πρωτεύουσα μαζί με στρατιώτες.

Πυρά έχουν ακουστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως στην Αλεξάνδρεια στο βορρά, στο Μπένι Σουέιφ και το Φαγιούμ στα νότια του Καΐρου και στο τουριστικό θέρετρο Χουργάντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Live streaming video by Ustream
Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν ότι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην πλατεία.

Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

Οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο στρατός της Αιγύπτου έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία του στην πρωτεύουσα, αναμένοντας το ξέσπασμα συγκρούσεων.

 Ο στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης. ΦΩΤΟ REUTERS

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου ο στρατός και η αστυνομία διεμήνυσαν ότι θα «αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου. Ο στρατός και η αστυνομία έχουν λάβει την άδεια να ανοίγουν πυρ για να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση.

“Ξύπνησε” η Ευρώπη και αγωνιά για την Αίγυπτο

Στο Παρίσι έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα έχει σήμερα, γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας), συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ προηγουμένως επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ζήτησαν να συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εξετάσουν την κατάσταση και τη συνεργασία των Βρυξελλών με το Κάιρο, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν επίσης να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες στην Αίγυπτο και να επιστρέψουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, καταδίκασε τη βία και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουν μια “ειρηνική πολιτική διαδικασία”.

“Η βία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να λύσει το πρόβλημα”, σημείωσε η καγκελάριος.
“Η πεποίθηση μας είναι ότι η Αίγυπτος δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση παρά μόνο εάν δεσμευτεί σε μια ειρηνική πολιτική διαδικασία, ανοιχτή σε όλες τις δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς”, συνέχισε.

Νωρίτερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση “καταδικάζει έντονα τη βία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους”. “Ζητούμε από όλες τις πλευρές να δράσουν ειρηνικά και να απέχουν από κάθε βίαιη πράξη, ιδίως σήμερα”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “η κλιμάκωση (της βίας) θα μπορούσε να βυθίσει την Αίγυπτο στο χάος της βίας και των αντιποίνων”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς τουρίστες, συμβουλεύοντάς τους να αποφύγουν να πάνε σε οποιοδήποτε μέρος της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων και των θερέτρων της Ερυθράς Θάλασσας.

“Όποιος δεν είναι υποχρεωμένος να πάει (στην Αίγυπτο), ας το αποφύγει”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέας Πέσκε. Όταν ρωτήθηκε πόσοι Γερμανοί βρίσκονται ήδη στην Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο αριθμός τους είναι “πενταψήφιος” και ότι πρόκειται, στην πλειονότητά τους, για τουρίστες.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τις συγκρούσεςι των τελευταίων ημερών ΦΩΤΟ REUTERS

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι ριζοσπαστικές οργανώσεις υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθούν την κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι μπορούν για να εκτονώσουν την ένταση αυτή.

Από το πρωί υποστηρικτές του Μόρσι έχουν βγεί στους δρόμους ΦΩΤΟ REUTERS

“Δεδομένου ότι η Αίγυπτος ήταν ο εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή, αυτό είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό”, δήλωσε ο Φαμπιούς μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL. “Πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την κατάσταση και αυτό θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό”.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε σήμερα πως η γερμανική κυβέρνηση “καταδικάζει κατηγορηματικά τη βία” στην Αίγυπτο και καλεί όλα τα μέρη να διαπραγματευθούν. “Μόνο μια καλή λύση υπάρχει, είναι αυτή την οποία προτείνουμε, είναι η επιστροφή στις συνομιλίες”, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου πως η χώρα επέκτεινε την προειδοποίηση που απευθύνει προς τους ταξιδιώτες στην Αίγυπτο και τους καλεί τώρα να αποφεύγουν και τα τουριστικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Προηγουμένως η Γερμανία είχε εξαιρέσει τα δημοφιλή στους ευρωπαίους τουρίστες θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, όπως το Σαρμ Ελ Σέιχ και η Χουργκάντα, από τις προειδοποιήσεις που εξέδωσε για τους ταξιδιώτες, αν και είχε συστήσει αυξημένη προσοχή.

“Προειδοποιούμε να μην γίνονται ταξίδια στην Αίγυπτο και προειδοποιούμε επειγόντως κατά των ταξιδιών στο Κάιρο, την άνω Αίγυπτο και το Δέλτα του Νείλου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καλεί τους γερμανούς πολίτες να πάρουν πολύ σοβαρά αυτή την ταξιδιωτική οδηγία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτοιμο το σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων της Αιγύπτου – Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί – Εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί αληθινές σφαίρες

Το video που ξεμπροστιάζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους – “Σκηνοθετούν” φωτογραφίες με τραυματίες! – Στους 578 οι νεκροί

Αίγυπτος: Aπίστευτη φωτογραφία! H πόλη καίγεται, αλλά η παραλία είναι “τίγκα”

Αίγυπτος: 578 οι νεκροί στις αιματηρές συγκρούσεις, σύμφωνα με νέο απολογισμό

Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στην Αίγυπτο – Δραματικές εκκλήσεις για την αποφυγή εμφυλίου

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο – 343 νεκροί σε ένα 24ωρο – Δείτε LIVE

Χάος στην Αίγυπτο – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – Εκαντοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος – Τραγικός ο απολογισμός των νεκρών (ΦΩΤΟ)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος – Παραιτήθηκε ο ΕλΜπαραντέι – Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιχείρησαν να κάψουν τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Εμφύλιος… προπαγάνδας στην Αίγυπτο – Για 500 νεκρούς μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε