Site icon NewsIT

Space X: Ξεκίνησε η αποστολή διάσωσης που θα φέρει πίσω τους δυο εγκλωβισμένους αστροναύτες

29.09.2024 | 15:27
Space X: Ξεκίνησε η αποστολή διάσωσης που θα φέρει πίσω τους δυο εγκλωβισμένους αστροναύτες

Η SpaceX τείνει χείρα βοηθείας στους δύο αστροναύτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ήδη η SpaceX του Έλον Μασκ, ξεκίνησε την αποστολή διάσωσης των δυο αστροναυτών, οι οποίοι έχουν «κολλήσει» στο διάστημα από τον περασμένο Ιούνιο, όταν αντιμετώπισαν πρόβλημα με το σύστημα προώθησης του Starliner και τους ενημέρωσαν πως θα έμεναν εγκλωβισμένοι για 8 μήνες.

Η πιλότος Sunita «Suni» Williams και ο κυβερνήτης Barry «Butch» Wilmore επέβαιναν σε δοκιμαστική πτήση προς τον ISS με το Starliner, νεότερο διαστημόπλοιο της Boeing στις 5 Ιουνίου.

Η NASA επιβεβαίωσε τον Αύγουστο ότι οι δύο δεν θα επιστρέψουν στη Γη πριν από το 2025, με τη SpaceX να έχει πλέον αναλάβει τη διάσωση των αστροναυτών με μια πτήση Crew Dragon.

Ο Αμερικανός αστροναύτης της NASA, Nick Hague και ο Ρώσος κοσμοναύτης, Alexander Gorbunov επιβαίνουν στην κάψουλα που εκτοξεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου (28.09.2024).

Η κάψουλα Dragon, η οποία έχει δύο κενές θέσεις για τους Williams και Wilmore, εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα

Οι δυο αστροναύτες πετούν με νέες προμήθειες για τους δύο εγκλωβισμένους και αναμένεται να τους φέρουν πίσω τον Φεβρουάριο, αναφέρει το BBC.

Μιλώντας πριν από την απογείωση, ο Hague δήλωσε: «Υπάρχει πάντα κάτι που αλλάζει [με τις διαστημικές πτήσεις]. Ίσως αυτή τη φορά να είναι λίγο πιο ορατό στο κοινό».

Alexander Gorbunov και Nick Hague/ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φτάνοντας στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε: «Έχουμε μια δυναμική πρόκληση μπροστά μας. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας και είμαστε επαγγελματίες και θα κάνουμε αυτό που μας ζητείται».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια προγράμματος της NASA, Dina Contella, δήλωσε ότι οι δύο αστροναύτες παρακολούθησαν την εκτόξευση της SpaceX από τον ISS, με την Γουίλιαμς να ζητωκραυγάζει «go Dragon!».

Το Starliner της Boeing αποσυνδέθηκε από τον ISS και επέστρεψε στη Γη τον Σεπτέμβριο χωρίς το πλήρωμα. Υπέστη πολλαπλές βλάβες στους προωθητήρες και διαρροές ηλίου στο σύστημα προώθησης κατά την πορεία του προς τον σταθμό.

Σε συνέντευξη Τύπου από το διάστημα τον ίδιο μήνα, οι Williams και Wilmore δήλωσαν ότι ο διαστημικός σταθμός είχε γίνει το «ευτυχισμένο τους μέρος».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version