Τρίτη, 23 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Σπόντα Βαλς για Γερμανία: “Έχει κι αυτή ανάγκη την ανάκαμψη της οικονομίας”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, τόνισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, καθώς έχει και εκείνη «επίσης ανάγκη την ανάκαμψη» της οικονομικής δραστηριότητας.

“Όλες οι χώρες οφείλουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί τις δικές της: έχει κι εκείνη επίσης ανάγκη την ανάκαμψη” της οικονομίας, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε μια ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία.

Ο Βαλς εξάλλου χαιρέτισε την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καλώντας ταυτόχρονα τον πρόεδρό της, τον Μάριο Ντράγκι, να πάει «πιο μακριά» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες τόνωσης της ανάκαμψης.

«Το αναγνωρίζουμε: η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να αλλάζει. Αλλά πρέπει να πάμε πιο μακριά», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει επανειλημμένα κρίνει ότι είναι υπερβολικά υψηλή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

«Η θέση του προέδρου της ΕΚΤ σήμερα είναι αυτή που υπερασπιζόμαστε, είναι αυτή που είχε εκφραστεί πριν από δύο χρόνια από τον πρόεδρο» Φρανσουά Ολάντ, συνέχισε ο Βαλς. «Είναι η ίδια την οποία κηρύσσουν πολυάριθμοι διεθνείς θεσμοί, οικονομολόγοι. Είναι αυτή που εκφράζω εδώ και πέντε μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προανήγγειλαν χθες Σάββατο στο Παρίσι την προσεχή οργάνωση μιας συνόδου της ΕΕ στην Ιταλία την 6η Οκτωβρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Τη σύνοδο αυτή θα ακολουθήσει στα τέλη Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, μια ακόμη σύνοδος με τη συμμετοχή μόνον των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι και η Ρώμη αποπειρώνται να επιτύχουν μια χαλάρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο πεδίο των δημοσιονομικών και του απαιτούμενου ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, λόγω της αντίθεσης της καγκελαρίου της Γερμανίας, της Άγγελας Μέρκελ.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας ελπίζουν μολαταύτα ότι η Γερμανία, η οποία επλήγη με τη σειρά της από επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και υπέστη συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο —κάτι απροσδόκητο για τη μεγάλη πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών—, θα ευαισθητοποιηθεί πλέον και θα ακούσει τα αιτήματα των εταίρων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυβέρνηση… Μέρκελ στη Γαλλία – Έβαλε τους δικούς του ο Ολάντ για να μην υπάρχουν αντιδράσεις

“Ο Ολάντ κάνει ανασχηματισμό στη σκιά της Μέρκελ” – Πρώτο θέμα ο Γάλλος πρόεδρος στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

 

Γαλλία: “Κάντε μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο”, προειδοποιεί η Ε.Ε.

Γαλλία: “Δε θέλω υπουργείο, θέλω την ελευθερία μου” – Επιμένει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Μοντεμπούρ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε