Κόσμος

Σρέντερ-Πούτιν: Μετά τις… αγκαλιές, ήρθε δημόσια υποστήριξη προς τη Ρωσία

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε σήμερα ότι η αμφιλεγόμενη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνέβαλε στην απελευθέρωση των ευρωπαίων στρατιωτικών παρατηρητών που κρατούνταν στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Σρέντερ δέχτηκε επικρίσεις για τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης και τον δείχνουν σε θερμό εναγκαλισμό με τον ρώσο πρόεδρο, κατά τη συνάντησή τους στις 28 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ πήρε αμέσως αποστάσεις. Σχετικά με τις φωτογραφίες, ο Σρέντερ είπε ότι έκανε έκκληση στον Πούτιν να κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωση των επτά κρατούμενων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οποίοι και απελευθερώθηκαν στις 3 Μαϊου.
Η επίμαχη φωτογραφία με το... θερμό εναγκαλισμό
“Ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο”, είπε ο Σρέντερ στην εφημερίδα Welt am Sonntag, όταν ρωτήθηκε αν ήταν σκόπιμο να προσκαλέσει τον ρώσο πρόεδρο σε ένα πάρτι για τα 70α του γενέθλια. “Χάρηκα πολύ που κατάφερε να έρθει γιατί ήξερα ότι θα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε”.

Σρέντερ: “Είχαμε συνομιλία για την Ουκρανία με τον Πούτιν”

“Και σχετικά με την κατάσταση με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, είχε επιτυχές αποτέλεσμα. Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρόεδρο Πούτιν να απελευθερώσει τους ομήρους”, δήλωσε ο Σρέντερ.

Φιλορώσοι αυτονομιστές κρατούσαν ομήρους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, τους οποίους αποκαλούσαν αιχμαλώτους πολέμου. Ένας Σουηδός αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, ενώ τέσσερις Γερμανοί, ένας Τσέχος, ένας Δανός και ένας Πολωνός κρατούνταν μέχρι τις 3 Μαϊου.

“Θεωρώ ότι μιλώντας στον ρώσο πρόεδρο έκανα το σωστό. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν πρόκειται να αλλάξω αυτό που είμαι. Αυτός είναι ο τρόπος που χαιρετιόμαστε (με αγκαλιά) τα τελευταία 14 χρόνια κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε δύσκολους καιρούς”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σρέντερ τάχθηκε κατά της επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ρωσικά συμφέροντα σε ζητήματα ασφαλείας.

“Συνεχώς ακούω ότι η Δύση θα πρέπει να απομονώσει την Ρωσία και τον Πούτιν”, είπε ο Σρέντερ ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος από την διαχείριση της ουκρανικής κρίσης από την Μέρκελ.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Ουκρανίας με την ΕΕ που τελικά δεν υπέγραψε το Κίεβο, σημείο έναρξης της παρούσας κρίσης καθώς η ΕΕ αδιαφόρησε, όπως είπε, για το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι μία βαθιά πολιτισμικά διχασμένη χώρα και την οδήγησε σε μία διαδικασία επιλογής του τύπου “ή το ένα ή το άλλο”.

Ο πρώην καγκελάριος επέκρινε και την κυβέρνηση του Κιέβου για τα λάθη της από τότε που ανέλαβε την εξουσία, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση της ρωσικής από επίσημη γλώσσα της χώρας.

“Το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση. Αυτό προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης”

Ο Σρέντερ διετέλεσε καγκελάριος από το 1998 ως το 2005 κι ήταν ο καλύτερος φίλος του Πούτιν στην Δύση από τότε που αμφότεροι τέθηκαν στο περιθώριο από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους το νεότερο, επειδή εναντιώθηκαν στην εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Πολλοί τον κατακρίνουν επειδή κατά καιρούς έχει μιλήσει υπέρ της Μόσχας και κατά της θέσης της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα της ουκρανικής κρίσης. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι οι απόψεις του είναι επηρεασμένες από τον ετήσιο μισθό των 250.000 ευρώ που λαμβάνει ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται τον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο της Gazprom στη Γερμανία.

Άλλοι, ωστόσο, θεωρούν ότι η φιλία του με τον ηγέτη του Κρεμλίνου αποτελεί ένα σημαντικό δίαυλο διαλόγου για τη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες κυρώσεις; Ο Σρέντερ έκανε… γενέθλια αγκαλιά με τον Πούτιν! (ΦΩΤΟ)

Οι Γερμανοί μας έβαλαν στο ευρώ με αντάλλαγμα την Τουρκία!

Νεοναζί ήθελαν να σκοτώσουν τον Σρέντερ (;)

“Σφάλμα η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ”, υποστηρίζει ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οργή στη Βαυαρία μετά τη φονική επίθεση Αφγανού σε πάρκο: «Αρκετά, χρειαζόμαστε κέντρα απελάσεων» λέει ο πρωθυπουργός
«Όσοι πρέπει, να φύγουν, πρέπει να πάνε στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Μάρκους Ζέντερ στον απόηχο της τραγωδίας με 2 νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα παιδί μόλις 2 ετών
Οργή στη Βαυαρία μετά τη φονική επίθεση Αφγανού σε πάρκο: «Αρκετά, χρειαζόμαστε κέντρα απελάσεων» λέει ο πρωθυπουργός