Η ΕΕ ανταμείφθηκε με το βραβείο αυτό “μάλλον για την ειρήνη και την αρμονία στους δρόμους της Αθήνας και της Μαδρίτης”, δήλωσε ο συντηρητικός Βρετανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Κάλαναν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βραβείο αυτό ένα καθυστερημένο “πρωταπριλιάτικο αστείο” και “εντελώς άσχετο” και κατηγόρησε την ευρωπαϊκή πολιτική ότι “επιδείνωσε τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οδήγησε σε άνευ προηγουμένου κοινωνικές αναταραχές εδώ και μια γενιά”.
Στο ίδιο πνεύμα ο ευρωσκεπτικιστής αρχηγός του βρετανικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, σημείωσε ότι η επιλογή αυτή δυσφημεί τα Νόμπελ.”Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε την αυξανόμενη βία και τους διχασμούς που προκαλούνται στην Ευρώπη από το σχέδιο του ευρώ”, σημείωσε ο Φάρατζ.”Η Ισπανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής βοήθειας”, συνέχισε. “Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι βουτηγμένοι στη φτώχεια πεθαίνουν της πείνας και εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Και δεν περνάει ούτε μία εβδομάδα χωρίς διαδηλώσεις και ταραχές στις μεγάλες πόλεις”, υπογράμμισε ο Φάρατζ.
“Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που η δυτική Ευρώπη έχει ειρήνη από το 1945, αλλά μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η ΕΕ τιμήθηκε γι’αυτό, καθώς η δημοκρατική Γερμανία και η δημοκρατική Γαλλία δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να μπουν σε πόλεμο” τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ο Τζον Ρέντγουντ, ένας από τους πιο δεινούς ευρωσκεπτικιστές στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Τέλος η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας “Εθνικό Μέτωπο” δήλωσε ότι η επιτροπή των Νόμπελ “δυσφημίστηκε για πάντα” μετά την επιλογή της αυτή, η οποία ανταμείβει μάλλον “τον κοινωνικό πόλεμο” παρά την ειρήνη. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παράγοντας διαίρεσης και αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη”, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κατηγορώντας την 27μελή ΕΕ ότι τροφοδοτεί τον “άγριο ανταγωνισμό” και “θυσιάζει την ευημερία παντού”.
Ο Λεχ Βαλέσα, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 1983, εξέφρασε την έκπληξή του και την απογοήτευσή του για την βράβευση σήμερα της ΕΕ με το ίδιο βραβείο. “Έχω εκπλαγεί και απογοητευτεί”, δήλωσε ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη στην Πολωνία.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ πρότεινε να μοιραστεί το βραβείο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Αν θέλουν να δώσουν ένα βραβείο για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη, θα έπρεπε να το μοιράσουν ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου, το ΝΑΤΟ ήταν εκείνο που κυρίως διατηρούσε την ειρήνη».
«Βραβείο Νομπέλ στην ΕΕ. Σε μια εποχή που οι Βρυξέλλες και ολόκληρη η Ευρώπη καταρρέουν θλιβερά. Τι θα ακολουθήσει; Ενα Οσκαρ για τον Βαν Ρομπάι;» έγραψε στο Twitter ο ευρωσκεπτικιστής Ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς.