Κόσμος

“Στα όπλα” Σουλτς – Γιούνκερ και πυρ ομαδόν κατά Κάμερον μετά το Brexit! “Η Γερμανία θα έχει πλέον ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο”

- Το Brexit ήρθε, ο Κάμερον... φεύγει, αλλά η Ευρώπη είναι έξαλλη μαζί του!
- Σφοδρή επίθεση από Μάρτιν Σουλτς και Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εναντίον του απερχόμενου Βρετανού πρωθυπουργού
- "Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή" λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν
- "Φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο για να κάνει διαπραγματεύσεις τακτικής" συμπληρώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που θεωρεί "σκανδαλώδες" το ότι ο Κάμερον παραμένει μέχρι τον Οκτώβρη
- "Αν το ήθελε θα έφευγε αύριο το πρωί" προσθέτει ο Σουλτς που δίνει το στίγμα για το πως βλέπουν την Αγγλία στις Βρυξέλλες μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή οικογένεια

Το ότι η Ευρώπη περίμενε (και ήλπιζε) να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κάτι δεδομένο. Συνεπώς, το Brexit που τάραξε τα παγκόσμια νερά ήταν το απόλυτο σοκ για την Ευρωπαϊκή οικογένεια και πλέον φαίνεται πως η ΕΕ περνά στην αντεπίθεση. Με δηλώσεις σκληρές, από τα πλέον σημαντικά στελέχη της.

Σφοδρή επίθεση Γιούνκερ και πρόβλεψη για απόλυτο έλεγχο της Γερμανίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γιούνκερ, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήδη έχει καλέσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στο Βερολίνο.

Η ΕΕ ασφαλώς δεν είναι τέλεια αλλά «είναι το καλύτερο που έχουμε για να συγκεντρώνουμε τις χώρες της Ευρώπης στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε συμβιβασμούς ώστε ο κόσμος να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», είπε ο Γιούνκερ στη Μπιλτ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «μας λείψει σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι», πρόσθεσε.

Δριμύ κατηγορώ κατά Κάμερον

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε στην ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 51,9% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit, παρότι ο Κάμερον έκανε εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

«Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε επιτιμητικά ο Γιούνκερ, για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν φέρουν «καμία ευθύνη» για το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιθυμούσε ο Κάμερον «και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στην προσεχή έκτακτη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πρέπει να εξεταστεί «πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε τα λαϊκιστικά κινήματα με τρόπο αποφασιστικό και ενωμένο», συνέχισε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απέκλεισε την υπόθεση νέων δημοψηφισμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ, στο μέτρο που «οι λαϊκιστές (…) δεν χάνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλλουν ηχηρά τις πολιτικές και αντιευρωπαϊκές» ιδέες τους.

Πάντως «οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος αυτής της χοντροκομμένης υποκίνησης μίσους. Μπορεί να αποδειχθεί γρήγορα ότι η Μεγάλη Βρετανία πήγαινε καλύτερα όταν ήταν μέσα στην ΕΕ», έκρινε ο Γιούνκερ.

Έξω φρενών και ο Σουλτς!

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε χθες «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του παρά τον Οκτώβριο μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο».

Όταν ο Κάμερον ανακοίνωνε το 2013 την πρόθεσή του να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε ή θα αποχωρούσε από την ΕΕ «φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο» για να κάνει «διαπραγματεύσεις τακτικής», είπε σε καταγγελτικό τόνο ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης χθες βράδυ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρινίζοντας όμως ότι θα εγκαταλείψει τον θώκο αφού αναδειχθεί νέος ηγέτης στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Για άλλη μια φορά, μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται σε ομηρία λόγω των εσωτερικών διαβουλεύσεων στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα», πρόσθεσε ο Σουλτς, που θεωρεί υπερβολικά βραδεία την αποχώρηση του Κάμερον.

«Θα μπορούσε να συγκληθεί συνέδριο αύριο το πρωί εάν αυτή είναι η επιθυμία» του απερχόμενου πρωθυπουργού των Τόρις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters / Eurokinissi

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα