Σάββατο, 16 Νοε.
13oC Αθήνα

Στην Καναδή Άλις Μονρό το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Στην Καναδή Άλις Μονρό το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Η Καναδή συγγραφέας Άλις Μονρό τιμήθηκε με το φετεινό Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η 82χρονη συγγραφέας, δεν ήταν στα φαβορί όπως ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι.

Η 82χρονη αγγλόφωνη καναδέζα συγγραφέας Άλις Μονρό, περιγράφεται ως “η βασίλισσα του σύγχρονου διηγήματος”.

“Μερικοί κριτικοί την θεωρούν ένα Καναδέζο Τσέχοφ”, αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία στη δήλωση στον ιστότοπό της με την οποία ανακοίνωσε τη νικήτρια του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορωνών (916.000 ευρώ).

Η Μονρό είναι η πρώτη πολίτης του Καναδά που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, με το οποίο έχουν τιμηθεί άλλες 12 γυναίκες.

Άρχισε να γράφει διηγήματα στην εφηβεία της και έγινε διάσημη γράφοντας για τη ζωή στις εξοχές του Οντάριο.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της “Πάρα πολλή ευτυχία” και “Μ’ αγαπάει, δεν μ’ αγαπάει” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είναι η πρώτη φορά σε 112 χρόνια που η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει μια συγγραφέα που δεν γράφει παρά διηγήματα. Το 2009 η Μονρό είχε πει στην “Ουόλ Στριτ Τζέρναλ” πως είχε αποπειραθεί να γράψει μυθιστορήματα, όμως “δεν κατάφερε κάτι”. “Το μυθιστόρημα πάντα κατέρρεε στα μισά και έχανα το ενδιαφέρον μου και δεν μου φαινόταν της προκοπής και σταματούσα να επιμένω”, είχε πει στην εφημερίδα.

Η Άλις Μονρό είχε τιμηθεί με το βραβείο Man Booker International το 2009 και εδώ και πολλά χρόνια περιλαμβανόταν μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ καθώς οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι η κομψότητα του στυλ της την καθιστούσε μια πολύ σοβαρή υποψήφια. Εκτός από το Man Booker, έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Giller, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο του Καναδά, και τρεις φορές το επίσης καναδέζικο λογοτεχνικό Βραβείο του Γενικού Κυβερνήτη.

“Οι ιστορίες της εκτυλίσσονται γενικά σε μικρές πόλεις, όπου ο αγώνας των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή ύπαρξη καταλήγει συχνά σε προβλήματα σχέσεων και ηθικές συγκρούσεις – ένα θέμα που συνδέεται με διαφορές γενεών ή με αντικρουόμενα σχέδια ζωής”, αναφέρει η Ακαδημία.

“Συχνά τα κείμενά της περιγράφουν καθημερινά, αλλά αποφασιστικής σημασίας γεγονότα, που φωτίζουν την περιβάλλουσα ιστορία και επιτρέπουν σαν φλας την εμφάνιση των υπαρξιακών ερωτημάτων”, αναφέρει η Ακαδημία.

Η Μονρό ζει στο Κλίντον, όχι μακριά από το σπίτι της παιδικής ηλικίας της στο νοτιοδυτικό Οντάριο του Καναδά.
Το 2009 αποκάλυψε πως υποβλήθηκε σε επέμβαση μπαϊπάς στη στεφανιαία και σε θεραπεία για καρκίνο. Δεν συμπαθεί τη δημοσιότητα και σπάνια δίνει συνεντεύξεις.

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή μαζί της για να της γνωστοποιήσει τη βράβευσή της.
“Άφησα ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή της”, είπε ο γραμματέας του σώματος Πέτερ Ένγκλουντ στη σουηδική τηλεόραση. “Μπορεί να ξυπνήσει μαθαίνοντας τα καλά νέα”.
“Ελπίζω ότι θα μπορέσει να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη”, πρόσθεσε ο Ένγκλουντ. “Είναι 82 ετών και ελπίζω ότι θα τολμήσει να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι” για την τελετή της απονομής του βραβείου, στις 10 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κόπηκε» στα τρία το Νόμπελ Χημείας

Νόμπελ Φυσικής στον Χίγκς και στον Έγκλερ για το Μποζόνιό τους!

Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε