Η άτυχη 26χρονη υποστήριξε κατά τη διάρκεια της δίκης της ότι σκότωσε τον άνδρα, ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα, αφού επιχείρησε να τη βιάσει. Σημείωσε, δε, ότι εκείνη μαχαίρωσε μεν τον δράστη, ωστόσο, άλλο άτομο ήταν εκείνο που του έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Μάλιστα, πρόλαβε και φώναξε η ίδια το ασθενοφόρο προκειμένου να τον παραλάβει.
Το έγκλημα έγινε τον Ιούλιο του 2007 και το θύμα ήταν ο Μορτέζα Αμπντολαλί Σαρμπαντί, χειρουργός και πρώην υπάλληλος του υπουργείο Πληροφοριών.
Τα επιχειρήματά της, όμως, δεν στάθηκαν αρκετά για να πείσουν τους δικαστές, που της επέβαλαν την θανατική ποινή. Την καταδίκη της 26χρονης επικύρωσε και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν.
Τραγική λεπτομέρεια; Στη νεαρή Ινδή είχε δοθεί 10ήμερη προθεσμία, ώστε να πείσει τους συγγενείς του θύματος να την συγχωρέσουν… Κάτι που επίσης δεν κατάφερε.
Η Διεθνής Αμνηστία είχε επιβεβαιώσει χθες το βράδυ με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι η νεαρή γυναίκα θα εκτελεστεί σήμερα και στο λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook που είχε δημιουργηθεί ως συμπαράσταση στην Τζαμπαρί έχει αναρτηθεί το μήνυμα «αναπαύεται εν ειρήνη».
Από την πρώτη στιγμή πολλοί καλλιτέχνες και σημαίνουσες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών είχαν απευθύνει έκκληση για επιείκια όπως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ένας ειδικός απεσταλμένος του Ιράν είχε επίσης απευθύνει έκκληση τον Απρίλιο στην Τεχεράνη να αναστείλει την εκτέλεσή της, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του όλες τις αποδείξεις και ότι η απόσπαση της ομολογίας της διακοσμήτριας είχε επιτευχθεί έπειτα από πιέσεις.
Το 2013 τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν, στην πλειονότητά τους για υποθέσεις ναρκωτικών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC