Κόσμος

Στο έλεος του χιονιά η νοτιοανατολική Ευρώπη – Πάνω απο 100 οι νεκροί

Κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει η τραγική λίστα των θυμάτων από τη φονική κακοκαιρία που σαρώνει τα Βαλκάνια και την Ιταλία.

Άλλοι εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο τις τελευταίες 24 ώρες στην Πολωνία, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους -32 βαθμούς Κελσίου στις νοτιοανατολικές περιοχές.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άστεγοι. Συνολικά από την Παρασκευή, όταν άρχισε το κύμα ψύχους, 29 άνθρωποι έχουν πεθάνει από υποθερμία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στην Ουκρανία, τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν από το κρύο 21 άνθρωποι, ανεβάζοντας σε 63 τον αριθμό των νεκρών από το ψύχος εδώ και μια εβδομάδα.

Στην πλειοψηφία τους, και εδώ, οι νεκροί ήταν άστεγοι και βρέθηκαν νεκροί στη μέση του δρόμου.
Από την περασμένη Παρασκευή, περίπου 1.150 Ουκρανοί έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια εξαιτίας κρυοπαγημάτων και υποθερμίας και 945 εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Περισσότερα από 14.000 σχολεία (σε σύνολο 20.000) έκλεισαν λόγω του ψύχους, με αποτέλεσμα περίπου 2,8 εκατομμύρια μαθητές να βρίσκονται σε υποχρεωτικές διακοπές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Οι αρχές έχουν ήδη ανοίξει περισσότερους από 2.100 κέντρα αρωγής σ’ όλη τη χώρα, όπου μπορεί κανείς να ζεσταθεί και να φάει ζεστό φαγητό και ήδη 41.300 άνθρωποι έχουν ζητήσει βοήθεια. Άλλα 100 πρόκειται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες, διευκρινίστηκε από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Οι θερμοκρασίες έπεσαν μέχρι και 30 βαθμούς κάτω από το μηδέν σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας.

Τα αρνητικά ρεκόρ στη θερμοκρασία συνεχίζονται και στη Βουλγαρία. Ο υδράργυρος κυμαίνεται από -5 ως και -19 βαθμούς Κελσίου από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, με σύννεφα και ισχυρούς ανέμους στις περιοχές της Μοντάνα, της Βάρνας, του Βίντιν και του Ράζγκραντ.

Ο καιρός προκάλεσε καθυστερήσεις στις πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στο Δούναβη.
Οι πτήσεις της “Bulgaria Air” προς Μαδρίτη, Ρώμη, Άμστερνταμ και Βερολίνο παρουσιάζουν καθυστερήσεις, ενώ οι αρχές του αεροδρομίου καθαρίζουν συνεχώς τους διαδρόμους απογείωσης και προσγείωσης.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο σε κεντρικούς δρόμους της Σόφιας, ενώ κομμάτια πάγου που επιπλέουν στα νερά του Δούναβη δημιουργούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα στον ποταμό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το “Sofia News Agency”, τα επιπλέοντα κομμάτια πάγου στην επιφάνεια των νερών του Δούναβη, στις πόλεις Ρούσε και Σιλίστρα της Βουλγαρίας, έχουν καλύψει το 30% και το 50% αντίστοιχα της επιφάνειας του ποταμού.

Χιόνι πέφτει στις περιοχές της Μοντάνα, του Πάραρτζικ, του Ντόμπριτς, του Χάσκοβο, της Σόφιας, της Φιλιππούπολης, του Μπλαγκόεβραντ, του Μπουργκάς και αλλού, καθώς και στην οροσειρά Στάρα Πλάνινα, στο οδικό δίκτυο της οποίας είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η ισχυρή χιονόπτωση δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων στις περιοχές της Βάρνας, του Ντόμπριτς και της Σιλίστρα.

Την ίδια ώρα, περίπου 11.000 κάτοικοι στη Σερβία είναι αποκλεισμένοι λόγων των σφοδρών χιονοπτώσεων. Μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω ψύχους, ενώ αγνοείται η τύχη ενός.

«Αυτή τη στιγμή 6500 νοικοκυριά έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή 11.000 άνθρωποι. Πρόσθετα μηχανήματα θα αποσταλούν στα μέρη που πλήττονται, καθώς αναγγέλλεται συνέχιση των χιονοπτώσεων» ανέφερε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας Πρέντραγκ Μάριτς.


Ο Σέλιμ Χούκιτς, επικεφαλής του επιτελείου έκτακτων καταστάσεων στη Σιένιτσα, απηύθυνε στη σερβική κυβέρνηση και στους γειτονικούς δήμους έκκληση για βοήθεια. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη από χρήματα, καύσιμα και εκχιονιστικά μηχανήματα.

Οι θερμοκρασίες διατηρούνται και σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε όλη τη Σερβία. Στην περιοχή Τσρνι Βρχ το θερμόμετρο δείχνει – 22 βαθμούς Κελσίου, στο όρος Ζλάτιμπορ – 18, στη Σιένιτσα – 16 και στο όρος Κοπαόνικ – 15. Στο Βελιγράδι χιονίζει από το πρωί και η θερμοκρασία είναι στους – 6 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα μες τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ψύχος δε θα υποχωρήσει πριν από τις 9 Φεβρουαρίου.

Στη Ρουμανία, μόνο το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους οχτώ άτομα ενώ συνολικά 22 άτομα πέθαναν από ακραία περιστατικά υποθερμίας από την έναρξη της κακοκαιρίας στη Ρουμανία.

Στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας διακομίστηκαν επίσης 363 άτομα, το τελευταίο 24ωρο- κυρίως άστεγοι- με συμπτώματα υποθερμίας.

Το κύμα ψύχους έχει πάρει κατεύθυνση προς τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας με τη θερμοκρασία στην πόλη Ρανταούτι της επαρχίας Σουτσεάβα να πέφτει στους -31 βαθμούς Κελσίου. Οι αρχές αποφάσισαν να διατηρήσουν τη χώρα σε «κίτρινο συναγερμό» για άλλες τρεις μέρες.

Η λίμνη στο τουριστικό θέρετρο Σαράτ, στην ανατολική Ρουμανία, έχει παγώσει. . Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που η επιφάνεια της συγκεκριμένης λίμνης, που έχει υψηλή συγκέντρωση άλατος, μετατρέπεται σε φυσικό παγοδρόμιο.

Στο μεταξύ στην Ιταλία, δύο τρένα παγιδεύτηκαν στα χιόνια στη διάρκεια της νύχτας και οι συγκοινωνίες διεξάγονται με δυσκολία σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τα δύο τρένα με 200 και 80 επιβάτες αντίστοιχα που εκτελούσαν το δρομολόγιο Πεσκάρα-Ανκόνα ακινητοποιήθηκαν στις γραμμές για ένα μεγάλο διάστημα.

Στην περιοχή έχει επιβληθεί απαγορευτικό στην κυκλοφορία των φορτηγών μεγαλύτερων των 7,5 τόνων και πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά.

Στην Τουρκία, ακυρώθηκαν 118 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας της ισχυρή χιονόπτωσης και των πολικών θερμοκρασιών.

Μεταξύ των διεθνών πτήσεων που ακυρώθηκαν είναι προορισμοί όπως οι Βρυξέλλες, το Αμβούργο, το Βερολίνο, η Βενετία, η Γενεύη, το Όσλο, η Μαδρίτη, η Λευκωσία, το Μιλάνο, τα Τίρανα, η Τιφλίδα, το Σαράγεβο, η Οδησσός κ.λπ.
Επίσης, ακυρώθηκε η πτήση Λονδίνο-Κωνσταντινούπολη και η επιστροφή της από τη British Airways.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χιονίζει συνέχεια και στην Ιταλία – Έκλεισαν σχολεία, ακινητοποιήθηκαν τρένα

«Μη διαδηλώνετε, κάνει κρύο!»

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα