Κόσμος

Στο στόχαστρο της Φέκτερ η Ιταλία

Αφού είχε ότι ήταν να πει για την Ελλάδα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας άρχισε την επίθεση στην... Ιταλία.

Σε μια ακόμα ένδειξη ότι η κρίση χρέους της ΕΕ συνεχίζεται και κλιμακώνεται, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ είπε ότι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ενδέχεται να χρειαστεί δανεισμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία σταθεροποίησης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν μέσω της αύξησης του κόστους του δανεισμού της από τις αγορές.

   Οι δηλώσεις της Φέκτερ σε τηλεοπτική συνέντευξή της χθες βράδυ ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η ΕΕ πολύ απέχει από το να έχει επιλύσει την κρίση χρέους και την αναταραχή που διαρκεί δυόμισι χρόνια. Η ευφορία που είχε επικρατήσει μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για τον δανεισμό 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της ξεθώριασε, καθώς πολλοί στις αγορές ερμήνευσαν την απόφαση απλά σαν την τοποθέτηση ενός ‘επιδέσμου’.

   Τα ταμεία χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης της ΕΕ, που ήδη αντιμετωπίζουν πιέσεις εξαιτίας των δανείων στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και πλέον και στην Ισπανία, μπορεί να μην αρκέσουν για την αντιμετώπιση των αναγκών της Ιταλίας, είπε η Φέκτερ στη συνέντευξή της χθες το βράδυ. Σήμερα, αποπειράθηκε να αμβλύνει τους τόνους, λέγοντας πως δεν έχει κάποια σαφή ένδειξη πως η Ρώμη σχεδιάζει να ζητήσει ευρωπαϊκό δανεισμό.

   «Η Ιταλία θα πρέπει να βγει από το οικονομικό δίλημμα των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών, αλλά φυσικά μπορεί –με δεδομένα τα υψηλά επιτόκια που η Ιταλία καλείται να καταβάλλει για την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές– να χρειαστεί και εκείνη υποστήριξη», είπε η Φέκτερ.

   Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας απέφυγε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της Φέκτερ.

   Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αυξήθηκαν πάνω από το όριο του 6% σήμερα, καθώς η συμφωνία για τις ισπανικές τράπεζες απέτυχε να καθησυχάσει τους φόβους για την δυνατότητα της Μαδρίτης να αντλήσει κεφάλαια. Οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η ισοτιμία του ευρώ δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, εν μέσω των ανησυχιών για το εάν η συμφωνία θα αποδειχθεί επαρκής.

   Η αντίδραση αυτή των αγορών ερμηνεύεται ως μια αποτυχία των Βρυξελλών να αντιμετωπίσουν τα αλληλένδετα προβλήματα των αυξανόμενων κυβερνητικών χρεών, της ύφεσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες–που οδήγησαν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία σε δανειακές συμβάσεις με ΕΕ/ΔΝΤ.

   Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί κάλεσαν σήμερα να προωθηθεί το ταχύτερο μια τραπεζική ένωση στην ΕΕ.

   Ο Μπαρόζο είπε στην εφημερίδα Financial Times ότι η δημιουργία ενός διασυνοριακού συστήματος επιτήρησης, ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων και υποστήριξης των τραπεζών θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το 2013 χωρίς να μεταβληθούν οι σημερινές ευρωπαϊκές συνθήκες.

   Η Γερμανία απορρίπτει την δημιουργία πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων και χειρισμού των τραπεζικών διενέξεων, περιλαμβανομένων των πτωχεύσεων, θεωρώντας ότι προϋποθέτουν αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

   Η Βρετανία, στην οποία εδρεύει το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της ευρωζώνης χωρίς όμως η χώρα να έχει ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα, θα επιτραπεί εάν θέλει να παραμείνει εκτός της τραπεζικής ένωσης, εάν φυσικά δεν την εμποδίσει, πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

   Η Φέκτερ, η οποία ενίοτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν προστριβές, μίλησε αφού ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας απέρριψε το ενδεχόμενο η Ρώμη να χρειαστεί δανεισμό από ΕΕ/ΔΝΤ, επιχειρηματολογώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι επαρκούν για να συνέλθει η ιταλική οικονομία.

   Τις ανησυχίες της πάντως μοιράζεται ένας από τους οικονομικούς συμβούλους της κυβέρνησης της Γερμανίας, ο Λαρς Φελτ, που είπε ότι η Ιταλία «δεν είναι λίγες οι πιθανότητες να δεχθεί πυρά, ειδικά διότι η προταθείσα μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας αποδείχθηκε λιγότερο φιλόδοξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

‘Λεφτά τέλος-Δεν θέλουμε αναρχία στην Ελλάδα” – Οικονομία

Φέκτερ: Οχι σε αλλαγές στο “ελληνικό πακέτο βοήθειας και λιτότητας” – Οικονομία

Η Φέκτερ ξαναχτύπησε: “Οι εκλογές αποτελούν «ντε φάκτο» δημοψήφισμα για το ευρώ” – Οικονομία

Φέκτερ: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μία λύση ακριβή – Κόσμος

“Κομανέτσι” η αυστριακή υπουργός Οικονομικών – Αγάπησε ξαφνικά την Ελλάδα – Κόσμος

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα