Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Κύπρος να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Χρίστος Χριστοφίδης, διευκρινίζοντας ότι αν τελικά κάτι τέτοιο υλοποιηθεί, θα γίνει για στήριξη του τραπεζικού συστήματος και όχι για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Κυβέρνηση θα πάρει μέτρα κοινωνικά ισορροπημένα, πρόσθεσε, «που θα δίδουν και μια προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία»
Αποκοπές μισθών, κατάργηση της ΑΤΑ, αποκοπή των συντάξεων, συνεχή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση κοινωνικών παροχών, σίγουρα δεν θα περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.
Την ίδια ώρα ο κ. Χριστοφίδης άσκησε κριτική σε ορισμένους οι οποίοι αναπτύσσουν μια παραφιλολογία σε σχέση με τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση, με στόχο όπως είπε, να προκαλέσουν πανικό για να εξωθήσουν την Κυβέρνηση στη λήψη αντιλαϊκών και επιβλαβών μέτρων.
Από τα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων μηνών, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, φάνηκε ότι φέτος θα υπάρξει σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά μπορεί να υπάρξει μικρή απόκλιση από τον αρχικό στόχο. «Απόκλιση την οποία η Κυβέρνηση θέλει να διορθώσει με τη λήψη νέων διορθωτικών μέτρων. Αυτά τα μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγούν στο να φορτωθούν τα βάρη στον απλό άνθρωπο».
Όχι μέτρα “τύπου Ελλάδας”
Τα μέτρα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να ακολουθούν την λογική των συνεχών περικοπών και της στυγνής λιτότητας που θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής ύφεσης, όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα και αλλού. Τα όποια μέτρα πρέπει να σέβονται τον κοινωνικό διάλογο.
«Όταν μιλούμε για μέτρα πρέπει όλοι να είμαστε συγκεκριμένοι. Όλοι να πουν στο λαό τι θέλουν να εφαρμόσουν. Μήπως κάποιοι μιλώντας για μέτρα εννοούν αποκοπές μισθών, κατάργηση της ΑΤΑ, αποκοπή των συντάξεων, συνεχή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση κοινωνικών παροχών; Εάν αυτά εννοούν, να βγουν και να μιλήσουν καθαρά στο λαό. Πρέπει να σταματήσει η γενική και αόριστη κριτική περί μη λήψης μέτρων».
Η Κυβέρνηση θα πάρει μέτρα, τόνισε ο Χρ. Χριστοφίδης, αλλά μέτρα κοινωνικά ισορροπημένα. Μέτρα που θα δίδουν και μια προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία.
“Φταίνε οι τράπεζες “
Κατά τον αναπληρωτή εκπρόσωπο, γίνεται μια κακόβουλη προσπάθεια να συνδεθεί η λήψη των όποιων μέτρων θα πάρουμε σήμερα, με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με το τέλος του χρόνου, με την πιθανότητα να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να στηρίξουμε το τραπεζικό μας σύστημα. «Η Κύπρος δεν θα απευθυνθεί στο Μηχανισμό γιατί θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 2.5 ή 3.0%, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Εάν τελικά απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, θα είναι για τη στήριξη του Τραπεζικού μας συστήματος.
«Αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να πείσουν τον Κυπριακό Λαό ότι είναι είτε το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, είτε το ύψος του δημοσίου χρέους που οδηγεί σε ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, και όχι η ανάγκη στήριξης του τραπεζικού συστήματος, ή δεν γνωρίζουν ή δεν λένε την αλήθεια». Κάποιοι, σημείωσε, «θέλουν να φορτώσουν και αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα με τις τράπεζες στην Κυβέρνηση και ταυτόχρονα ενδεχομένως να αποκρύψουν τις ευθύνες εκείνων που πραγματικά ευθύνονται για την κατάσταση».
Η Κυβέρνηση, τόνισε, με πολλή σοβαρότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και την ελληνική οικονομία. «Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η συμβολή όλων, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: