Κόσμος

Στρος -Καν για Ελλάδα: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να την κρατήσουν πάση θυσία στο ευρώ

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της ευρωζώνης και προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των spreads.

«Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν, πάση θυσία, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά, όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη».

Αυτά δήλωσε στο περιοδικό Europolitique, από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας, ο τέως πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Όπως αναφέρει το Europolitique, ο κ. Στρος Καν επικρίνει τους Ευρωπαίους γιατί δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέρα που επιβάλλονταν. «Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο, αλλά δεν επιλύουμε τίποτα. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ στο περιοδικό.

Eπίσης, ο κ. Στρος Καν προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των «spreads». «Δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης», σημείωσε.

Τέλος, ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ χαιρετίζει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά, προβλέπει ότι η δράση του δεν θα είναι θαυματουργή.

Διαβάστε

Λαγκάρντ:”Κούρεμα” και παράταση για την Ελλάδα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν: Ανταλλαγή πυρών στο Κασμίρ για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα
Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν έφτασε σε νέα κορύφωση μετά την επίθεση ενόπλων στις 22 Απριλίου εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ όταν έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι
Ανταλλαγές πυρών στρατιωτών της Ινδίας και του Πακιστάν
Wall Street Journal: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με το ΝΑΤΟ – Οι ασκήσεις με το όνομα «Δύση»
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται αθόρυβα για την πιθανή σύγκρουση με στρατεύματα του ΝΑΤΟ: Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αύξηση στρατολογήσεων και ενίσχυση του ρωσικού εξοπλισμού
Στρατιώτης στο Κουρσκ / Φωτογραφία: Reuters 2