Κόσμος

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το κολαστήριο όπου ζούσαν 458 ανήλικοι – Ελεύθερη η διευθύντρια (ΦΩΤΟ)

Σε κρατικά ιδρύματα μεταφέρονται οι 458 ανήλικοι που διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από "καταφύγιο" εγκαταλελειμμένων αγοριών και κοριτσιών, στην πολιτεία Μιτσοακάν του Μεξικού, όπου ζούσαν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες δουλείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης η διευθύντρια του ιδρύματος “Gran Familia” Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο, η οποία είχε συλληφθεί κατά την έφοδο της αστυνομίας, αφέθηκε ελεύθερη.


Την περασμένη εβδομάδα οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία και στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην πόλη Σαμόρα του δυτικού Μεξικού, έπειτα από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες πέντε παιδιά κρατούνταν εκεί φυλακισμένα .


Η αστυνομία εισέβαλε στο “καταφύγιο” για να βρει “τα 5 φυλακισμένα παιδιά” και μαζί τους άλλα 450 αγόρια και κορίτσια, μεταξύ τους και 6 μωρά, και 138 ενήλικες, από 18 έως 40 ετών, όλοι τους φυλακισμένοι, κακοποιημένοι και ζώντας σε άθλιες συνθήκες ανάμεσα σε ποντίκια, κοριούς και ψείρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η διευθύντρια του “ιδρύματος”, η Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο, εξανάγκαζε τα παιδιά στην επαιτεία, να κοιμούνται στο έδαφος περιτριγυρισμένα από ποντίκια και έντομα, ενώ έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Tα παιδιά που γεννιούνταν στο ίδρυμα καταγράφονταν ως παιδιά της διευθύντριας και οι βιολογικοί τους γονείς δεν είχαν δικαίωμα να τα μεγαλώσουν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.


Ένα από τα θύματα δήλωσε ότι, όταν ήταν 18 ετών, είχε ζητήσει από την Βερντούσκο την άδεια να φύγει, αλλά εκείνη αρνήθηκε υποχρεώνοντάς την να παραμείνει ακόμη 13 χρόνια στο “καταφύγιο”.

Η γυναίκα απέκτησε στο διάστημα αυτό δύο κόρες, τις οποίες δεν τής επιτράπηκε να δηλώσει ως παιδιά της.

Οι καταγγελίες για την απαγωγή και κράτηση των συγκεκριμένων πέντε παιδιών είχαν υποβληθεί στις τοπικές αρχές πριν από έναν χρόνο. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στο ίδρυμα υπάρχουν εδώ και δύο δεκαετίες, όμως η Βερντούσκο διέθετε υψηλές πολιτικές γνωριμίες.

Η Βερντούσκο και οκτώ ακόμη εργαζόμενοι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας.

Το καταφύγιο “La Gran Familia”, ιδρύθηκε το 1947 με σκοπό την φροντίδα εγκαταλελειμμένων παιδιών, όπως αναφέρεται στη σελίδα του ιδρύματος στο Facebook. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται από φιλανθρωπικούς πόρους, την κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρείες.

Το βράδυ του Σαββάτου, φίλοι της διευθύντριας του ιδρύματος ανακοίνωσαν ότι η Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο αφέθηκε ελεύθερη. Οι δικαστικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν επισήμως την πληροφορία.

Ο δικηγόρος της επονομαζόμενης “Μάμα Ρόσα” δήλωσε ότι έξι από τους οκτώ συλληφθέντες εργαζόμενους στο “καταφύγιο” εξακολουθούν να κρατούνται και δύο από αυτούς κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση.

Πολλοί διανοούμενοι προσέτρεξαν στο πλευρό της Ρόσα ντελ Κάρμεν Βερντούσκο, ανάμεσά τους και ο νομπελίστας γάλλος συγγραφέας Ζαν-Μαρί λε Κλεζιό. Σε κείμενο που συγκέντρωσε 25 υπογραφές διανοουμένων αναφέρεται ότι η διευθύντρια του ιδρύματος έπεσε θύμα “μιντιακού λιντσαρίσματος”. Αν και παραδέχονται ότι είναι πιθανόν να υπήρξαν “ανωμαλίες” στη λειτουργία του ιδρύματος, όμως καταλογίζουν στις αρχές ότι διατύπωσαν κατηγορίες ενώπιον του Τύπου, πριν τις παρουσιάσουν πρώτα στις δικαστικές αρχές.

Πηγη ΦΩΤΟ REUTERS

Διαβάστε

Αίμα δίχως τέλος – Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στη Γάζα

”Προετοιμαστείτε για παγκόσμιο σοκ μετά το έγκλημα με το Boeing”

 

Πέθανε ο ηθοποιός Τζέιμς Γκάρνερ

 

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιστορική υποχώρηση του Πενταγώνου για τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους
Οι βετεράνοι στρατιωτικοί που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, έχασαν τα δικαιώματά τους σε δάνεια, επιδόματα και υγειονομική περίθαλψη
Ιστορική υποχώρηση του Πενταγώνου για τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους