“Αναδύεται ατμός, δεν έχει σχηματιστεί σύννεφο”, εξήγησε ο εκπρόσωπος. Ο ατμός αυτός που έγινε ορατός σήμερα στις 8.20′ τοπική ώρα (02.20′ ώρα Ελλάδος) προέρχεται κατά τα φαινόμενα από μια πισίνα αποθήκευσης υλικού στο πέμπτο και τελευταίο επίπεδο του κτιρίου όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας Νο 3, διευκρίνισε η εταιρία Tepco σε σύντομη ανακοίνωσή της χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.
Την διαφυγή του ατμού εντόπισε από κάμερα το προσωπικό μιας τρίτης εταιρείας. Τα όργανα μέτρησης της ραδιενέργειας γύρω από το κτίριο δεν έδειξαν σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
“Ούτε η θερμοκρασία του αντιδραστήρα, ούτε οι μετρήσεις των συστημάτων ελέγχου της ραδιενέργειας ήταν υψηλές. Δεν θεωρούμε ότι είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεχίζουμε όμως να διερευνούμε τα αίτια”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
“Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μετρήσεις ραδιενέργειας πάνω από το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο αντιδραστήρας και δειγμάτων σκόνης που θα ληφθούν από την γύρω περιοχή”, πρόσθεσε η Tepco σε δεύτερη ανακοίνωσή της.
Η ψύξη του αντιδραστήρα και της παρακείμενης πισίνας απενεργοποίησης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου συνεχίζεται κανονικά, διαβεβαίωσε παράλληλα η εταιρία.
Ο αντιδραστήρας 3 είναι ένας από τους τρεις του πυρηνικού εργοστασίου (το οποίο διαθέτει συνολικά έξι) στους οποίους έγινε τήξη του πυρηνικού καυσίμου μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011. Ο αντιδραστήρας αυτός αναμφίβολα υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τους άλλους, μετά και την έκρηξη υδρογόνου στο εσωτερικό του, η οποία διέλυσε τη στέγη του κτιρίου στα μέσα Μαρτίου του 2011, αφήνοντας ένα μέρος των εγκαταστάσεων εκτεθειμένο στον αέρα και ένα σωρό απόβλητα.
Κοντά στον αντιδραστήρα 3 που λειτουργούσε με MOX (ένα μίγμα οξειδίων ουρανίου και πλουτωνίου), το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι τόσο υψηλό που οι παρεμβάσεις γίνονται δύσκολα.
Το ανεξήγητο ακόμη σημερινό συμβάν υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα επισφαλής στο πυρηνικό εργοστάσιο, ακόμη κι αν θεωρείται ελεγχόμενη από τον Δεκέμβριο του 2011 όταν οι αρχές αποφάσισαν οι έξι αντιδραστήρες να τεθούν σε κατάσταση “εν ψυχρώ διακοπής”.
Εκτοτε 3.000 εργαζόμενοι συνεχίζουν κάθε μέρα να προετοιμάζουν την κατεδάφιση ενός εργοστασίου 40 ετών, παλεύοντας με πολλές δυσκολίες που ανακύπτουν σχεδόν καθημερινά, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι ευάλωτες κι ενώ συνεχίζεται η εκπομπή ραδιενεργών στοιχείων υπό πολλές μορφές.
Η Tepco και οι εταιρίες που έχουν εμπλακεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση συναντούν πολύ σοβαρά προβλήματα με το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό: από την μια πλευρά έχουν να κάνουν με το νερό που προέρχεται από το συνεχές ράντισμα το οποίο πρέπει να αποθηκευτεί σε δεξαμενές και να απορυπανθεί, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το νερό που έχει συγκεντρωθεί στα θεμέλια του εργοστασίου και πιστεύεται ότι εκρέει στον γειτονικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Εδώ και μήνες οι ειδικοί ζητούν να ληφθούν μέτρα για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία των ζωτικής σημασίας εξοπλισμών που τέθηκαν σε λειτουργία εκτάκτως τους πρώτους μήνες της κρίσης.
Μετασχηματιστές και συστήματα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ακόμη μέσα σε φορτηγά, κοντά στα κτίρια, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, της φύσης και της όρεξης των ποντικών που έχουν κατακυριεύσει τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Στα μέσα Μαρτίου ένα από τα τρωκτικά αυτά είχε προκαλέσει βραχυκύκλωμα με αποτέλεσμα να διακοπεί επί 30 ώρες η λειτουργία μέρους των συστημάτων ψύξης στις πισίνες απενεργοποίησης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, προκαλώντας το πιο σοβαρό περιστατικό από τα τέλη του 2011.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ψηφιακό ταξίδι στη Φουκοσίμα μέσω της Google
Ένας αρουραίος φταίει για το παρολίγο νέο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία
Νέα διαρροή στα εργοστάσια της Φουκοσίμα
Νέο ρεκόρ για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο στην Ιαπωνία