Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Συρία: Εισβολή δυνάμεων του Άσαντ στην πόλη Γιάμπρουντ

Συρία: Εισβολή δυνάμεων του Άσαντ στην πόλη Γιάμπρουντ

Σύροι στρατιώτες μπήκαν σήμερα στις ανατολικές συνοικίες της πόλης Γιάμπρουντ και προωθούνται προς τον κεντρικό οδικό άξονα του τελευταίου σημαντικού προπυργίου των ανταρτών κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Μαγιαντίν μετέδωσε πλάνα που δείχνουν στρατιώτες να διασχίζουν ένα χωράφι προς μια πύλη εισόδου στην πόλη όπου αναγράφεται “Καλώς ήρθατε στη Γιάμπρουντ”. Καθώς προωθούνταν οι στρατιώτες ακούγονταν πυρά.

Η κατάληψη της Γιάμπρουντ θα βοηθήσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλείσουν τον ανεφοδιασμό των ανταρτών από τον Λίβανο. Η πόλη βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι στα βόρεια και με τα μεσογειακά παράλια στα δυτικά, όπου είναι συγκεντρωμένη η μειονότητα των Αλαουιτών του Άσαντ

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε πως η κυβέρνηση σφυροκοπεί ορισμένες συνοικίες της Γιάμπρουντ με αυτοσχέδια βαρέλια εκρηκτικών και βομβαρδίζει τα περίχωρά της.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, διεξάγονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ και σε ομάδες ανταρτών που περιλαμβάνουν το Μέτωπο Νούσρα, το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάινα στη Συρία, και το Ισλαμικό Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), μια αποσχισθείσα από την Αλ Κάιντα οργάνωση.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Γιάμπρουντ, μια πόλη 40.000-50.000 κατοίκων, περίπου 60 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, και τις γύρω περιοχές αφότου βομβαρδίστηκε τον περασμένο μήνα πριν από την κυβερνητική επίθεση.

Η κυβέρνηση προωθεί τις θέσεις της στον αυτοκινητόδρομο όπως και γύρω από τη Δαμασκό και το Χαλέπι τους τελευταίους μήνες, ανακτώντας την πρωτοβουλία σε μια σύγκρουση που εισήλθε στον τέταρτο χρόνο της αυτό το μήνα.

Διαβάστε

Εξαρθρώθηκε σε Ισπανία και Μαρόκο δίκτυο που οργάνωνε την αποστολή τζιχαντιστών στη Συρία

ΟΗΕ: Ο συριακός εμφύλιος αποτελεί “τη μεγαλύτερη κρίση του κόσμου σήμερα”

“Δεν υπάρχει πρόθεση απόρριψης των χημικών της Συρίας στη θάλασσα”

UNICEF: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε