«Πολύ συχνά οι μαχητές αρνούνται κάθε ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτούς που έχουν ανάγκη», αναφέρουν οι πέντε αξιωματούχοι: η Βάλερι Έιμος (Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων), ο Άντονι Λέικ (Unicef), ο Αντόνιο Γκουτέρες (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες), η Έρταριν Κάζιν (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα) και Μάργκαρετ Τσαν (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία εξακολουθεί να επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν κάνει μια παρόμοια έκκληση τον περασμένο χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα. 9,3 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από βοήθεια, εκ των οποίων τα 3,5 εκατομμύρια δεν έχουν καμιά υποστήριξη.
Οι πέντε αξιωματούχοι ζητούν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς όρους σε όλα τα θύματα. Ζητούν να αρθούν οι πολιορκίες που έχουν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στους αμάχους, στις συνοικίες του Χαλεπιού, την παλιά πόλη της Χομς, τον καταυλισμό Γιαρμούκ, την ανατολική Γούτα, τη Μουανταμίγια, την Νουμπλ και τη Ζάρα.
Οι μάχες έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Χαλέπι, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν πλέον ανάγκη από βοήθεια. Η πλειονότητα των δρόμων που οδηγούν στην πόλη έχουν αποκοπεί ή μπλοκαριστεί από διάφορες ένοπλες ομάδες και το Χαλέπι είναι περικυκλωμένο.
Στο Χαλέπι δεν υπάρχουν πλέον παρά 40 γιατροί για τους 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που παραμένουν στην πόλη, έναντι 2.000 γιατρών πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, επισημαίνει ο ΟΗΕ.
Το ένα τρίτο των εργοστασίων επεξεργασίας νερού της Συρίας δεν λειτουργούν πια, το 60% των κέντρων υγείας έχει καταστραφεί και 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κατάσταση πολιορκίας ή δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αρωγής.
«Ως ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ζωές και να απαλύνουμε τον πόνο, ακόμα και βάζοντας σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας στο πεδίο. Γνωρίζουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετό. Για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα, αυτοί που εμπλέκονται σε αυτή τη φριχτή σύγκρουση και όσοι έχουν επιρροή στις (αντίπαλες) πλευρές πρέπει να κάνουν περισσότερα», υπογραμμίζουν οι πέντε αξιωματούχοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση Άσαντ μετά από καιρό (ΦΩΤΟ)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το 80% των χημικών όπλων της Συρίας έχει μεταφερθεί εκτός της χώρας
Ελεύθεροι 4 Γάλλοι δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στη Συρία