Σάββατο, 27 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Θρίλερ με τον πρωθυπουργό της Λιβύης! Αντάρτες: «Δεν ήταν απαγωγή, ήταν σύλληψη»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Ένοπλοι αντάρτες απήγαγαν τα ξημερώματα τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν από κεντρικό ξενοδοχείο της Τρίπολης, όπου συνηθίζει να διαμένει και τον κρατούν σε άγνωστη τοποθεσία.

Η απαγωγή του πρωθυπουργού της χώρας δείχνει πως η Λιβύη δεν έχει βρει την ηρεμία της στη μετά Καντάφι εποχή.

Οι δράστες, «βάφτισαν» την απαγωγή, σύλληψη!

Η ταξιαρχία των πρώην ανταρτών “Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης” που θεωρητικά λειτουργεί υπό τις εντολές των λιβυκών αρχών, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν με “εντολή της εισαγγελίας”.

Ο Αλί Ζεϊντάν “συνελήφθη βάσει του λιβυκού ποινικού κώδικα, με εντολή της γενικής εισαγγελίας”, ανακοίνωσε η οργάνωση στην σελίδα της στο Facebook. Η γενική εισαγγελία όμως, διέψευσε πως έβγαλε ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό της χώρας, καταδίκασε την απαγωγή και απείλησε πως οι δράστες θα τιμωρηθούν.

Και το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ωστόσο στην σελίδα του στο Facebook ότι “δεν είναι ενήμερο για τυχόν άρση της ασυλίας ή για εντολή σύλληψης”.

Σύμφωνα με την ταξιαρχία, η οποία ανήκει ανεπίσημα στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών, ο Ζεϊντάν συνελήφθη σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα για “εγκλήματα και αδικήματα κατά του κράτους” και για “εγκλήματα και αδικήματα κατά της ασφάλειας του κράτους”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Αντίποινα για τη σύλληψη του αλ Λίμπι

Νωρίτερα, οργάνωση πρώην ανταρτών ανακοίνωσε ότι απήγαγε τον Αλί Ζεϊντάν για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από Αμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, του φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στην Τρίπολη.

“Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση”, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, καταζητούνταν από τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα και το θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Το χρονικό

Οι συνθήκες της απαγωγής παραμένουν ασαφείς, ωστόσο οι φύλακες του Corinthia Hotel στην Τρίπολη όπου διέμενε ο πρωθυπουργός, είπαν ότι ένοπλοι απήγαγαν τον Λίβυο ηγέτη από το ξενοδοχείο. Ένας φύλακας περιέγραψε το συμβάν ως “σύλληψη”.

Το δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο τον Λίβυο υπουργό Δικαιοσύνης Σάλαχ αλ-Μαργάνι, μετέδωσε ότι ο Ζεϊντάν “απήχθη” και πρόβαλε φωτογραφίες από βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοφρυωμένος, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο το οποίο πιθανόν δεν είχε προλάβει να κουμπώσει. Γύρω του, πολλοί άνδρες με πολιτικά, τον σπρώχνουν.

“Πολλοί ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο ξενοδοχείο νωρίς σήμερα το πρωί. Αλλά δεν καταλάβαμε καθόλου τι συνέβαινε”, δήλωσε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου.

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες φυλετικές πολιτοφυλακές και ένοπλους ισλαμιστές που ελέγχουν μέρη της χώρας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε έναν βασικό ύποπτο, φερόμενο ως αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Αμπου Ανας αλ-Λίμπι σε επιδρομή που πραγματοποίησαν κομάντος στην Τρίπολη, η οποία εξόργισε τις ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους μια που κατηγορείται για την επίθεση το 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τις αναφορές για το περιστατικό αυτό και είναι “σε στενή επαφή με ανώτερους αμερικανούς και λίβυους αξιωματούχους στην περιοχή”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης!

Ήθελαν να απαγάγουν την πρέσβειρα της Γερμανίας στην Υεμένη!

Λιβύη: Επίθεση διαδηλωτών στη ρωσική πρεσβεία – ΒΙΝΤΕ

Έκρηξη σε κτίριο του ΥΠΕΞ στη Βεγγάζη

Έκρηξη σε κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης

Λιβύη: Βέρβεροι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο προκαλώντας ζημιές στο κτίριο

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από αγνώστους στη Βεγγάζη

Καταδικάστηκε σε θάνατο υπουργός του Καντάφι

Συναγερμός στη Λιβύη! Απέδρασαν πάνω από χίλιοι κρατούμενοι

Έκρηξη έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη γαλλική πρεσβεία στη Λιβύη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε