Είναι ένα περιοδικό με ιστορία 45 χρόνων το οποίο εκδίδεται ανελλιπώς κάθε Τετάρτη, άλλωστε και ο τίτλος του σημαίνει «Εβδομαδιαίος Τσάρλι».
Οι φανατικοί που εκτέλεσαν σήμερα 12 ανθρώπους γιατί δεν τους άρεσαν αυτά τα οποία έγραφαν και σκίτσαραν, άφησαν την Γαλλία σήμερα ορφανή από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους της. Ήταν σα να έμπαινε κανείς σε ένα γραφείο στην Αθήνα και να εκτελούσε τον ΚΥΡ, τον Μητρόπουλο, τον Χατζόπουλο και τον Πετρουλάκη!
Το περιοδικό αναγεννήθηκε το 2009 από τον άνθρωπο που εκτέλεσαν σήμερα οι φανατικοί, τον Σάρμπ κατά κόσμον Στεφάν Σαρμπονιέ. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από τους τέσσερις γνωστούς σκιτσογράφους. Εργάστηκε σε πολλές και μεγάλες εφημερίδες και ήταν εκείνος που υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο τις ιδέες των συνεργατών του ακόμα και όταν εκδόθηκε διαταγή θανάτου από τους φανατικούς μουσουλμάνους.
Οι φανατικοί έστρεψαν και το όπλο τους και σε μια άλλη μεγάλη μορφή στον τομέα του τον Ζωρζ Βολίνσκι. Ο σκιτσογράφος που γεννήθηκε στην Τυνησία το 1934 σκιτσογραφεί από το 1960 και είχε μεγαλώσει γενιές και γενιές Γάλλων.
Ανθρωπος με μεγάλη ιστορία και φυσικά με συμμετοχή στον Μάη του 1968. Τα σκίτσα του φιλοξενήθηκαν και σε μεγάλα έντυπα όπως η Libération και το Paris-Match.
O τρίτος της παρέας των βετεράνων σκιτσγράφων, ο Ζαν Καμπί, δεν πρόλαβε να γιορτάσει τα 77α γενέθλιά του που θα ήταν στις 13 Ιανουαρίου.
Τα πρώτα του σκίτσα εκδόθηκαν το 1954. Κι εκείνος όπως οι συνάδελφοί του που πέθαναν σήμερα στο πλευρό του ήταν όχι απλά εγνωσμένου ταλέντου και κύρους αλλά και μοναδικοί στο είδος τους.
Ηταν από τους ιδρυτές του σατιρικού περιοδικού Χαρα – Κιρι και μέχρι σήμερα τα σκίτσα του εκδίδονταν από το Charlie Hebdo και την σατιρική εφημερίδα Le Canard enchaîné.
Ο τέταρτος της λαμπρής αυτής παρέας ο Μπερνάρ Βελάκ, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Τινούς, ήταν 58 ετών
και εκτός από το περιοδικό Charlie Hebdo, τα σκίτσα του φιλοξενούνταν στα επίσης γνωστά περιοδικά Marianne και Fluide Glacial.
Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους, την πολιτική ως τον πολιτισμό.
Για τα τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα έχει συχνά δεχθεί απειλές από διάφορες πλευρές.
Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η εφημερίδα είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες.
Η Charlie Hebdo συνέχισε μάλιστα με δημοσίευση νέων γελοιογραφιών του Μωάμεθ, έργα των δικών του συνεργατών, ανάμεσα στους οποίους και οι Καμπί, Βολίνσκι και Σαρμπ που φέρονται ως σημερινά θύματα της επίθεσης.
Οι ιμάμηδες του «Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής πίστης» ζήτησαν, χωρίς επιτυχία, την απαγόρευση της έκδοσης, ο τότε όμως πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε στη συνέχεια τις «προφανείς αυτές προκλήσεις».
Το θέμα δεν ξεχάστηκε από τους Ισλαμιστές. Έτσι, όταν την 1η Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι η εφημερίδα θα κυκλοφορούσε την επομένη με τον ειρωνικό τίτλο Charia Hebdo, για να καυτηριαστεί η νίκη των Ισλαμιστών του κόμματος Ενάχντα στην Τυνησία, χτύπησαν μέσα στη νύχτα.
Το πρωί της 2ης Νοεμβρίου 2011, τα γραφείου της Charlie Hebdo δέχθηκαν επίθεση και κάηκαν από βόμβες Μολότοφ, ενώ hackers έκαναν πειρατεία στην ιστοσελίδα της και ανήρτησαν μια εικόνα της Μέκκας και στίχους του Κορανίου.
Μετά την εμπρηστική αυτή επίθεση, η εφημερίδα φιλοξενήθηκε για περίπου δύο μήνες στα γραφεία της εφημερίδας Λιμπερασιόν. Στη συνέχεια μετακόμισε σε νέο κτίριο, στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού.
Στα τωρινά της γραφεία, σε κτίριο που βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα, η Charlie Hebdo μετακόμισε πριν από μερικούς μήνες. Στην αρχή υπήρχε αστυνομική φύλαξη στο κτίριο, το τελευταίο διάστημα όμως οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ