“Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, τα φύτρα φασολιών προέρχονται από το αγρόκτημα στο Μπινενμπίτελ”, ανακοίνωσε η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου βρέθηκε το πακέτο.
“Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει την προειδοποίηση που εκδόθηκε κατά της κατανάλωσης φύτρων φασολιών. Επομένως γίνεται όλο και πιο πιθανό τα φύτρα φασολιών να αποτελούν την πηγή των μολύνσεων από E.coli”, δήλωσε ο Γιοχάνες Ρέμελ, υπουργός αρμόδιος για την Προστασία των Καταναλωτών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις, “οι άνθρωποι που έχουν καταναλώσει φύτρα έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αιμορραγικές διάρροιες και άλλα συμπτώματα της μόλυνσης από το βακτήριο Eceh από όσους δεν έχουν καταναλώσει”, είπε ο Ράινχαρντ Μπούργκερ.
Υπήρξαν πολλές αναλύσεις στις καλλιέργειες και στα προϊόντα μίας μονάδας στη βόρεια Γερμανία, οι οποίες δεν απέδειξαν αδιάσειστα την παρουσία του βακτηρίου, αλλά “η σειρά των ενδείξεων είναι τόσο σοβαρή” που μπορούμε πλέον να ταυτοποιήσουμε την πηγή της μόλυνσης, εξήγησαν οι αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών της Γερμανίας.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου έλαβαν μέρος το RKI, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και τη Διατροφική Ασφάλεια και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνου.
Ανακοίνωσαν επισήμως την άρση του συναγερμού επί της κατανάλωσης αγγουριών, τοματών και ωμών πράσινων σαλατών, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ευρωπαίους αγρότες.
“Τα τρία ινστιτούτα μας συμφωνούν ως προς το ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος διατήρησης αυτών των συστάσεων” για την αποφυγή της κατανάλωσης αυτών των αγροτικών προϊόντων, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Επίσης φαίνεται ότι “η πηγή της μόλυνσης δεν είναι πλέον ενεργή” και “ο αριθμός των νέων ασθενών μειώνεται”, σύμφωνα με τους γερμανούς αξιωματούχους του υγειονομικού τομέα.
“Δεν υπάρχει άλλη σοβαρή εκδοχή από τα φύτρα”, εξήγησε ο Ράινχαρντ Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αν οι αρχές είναι 100% βέβαιες ότι δεν υπάρχει άλλη πηγή μόλυνσης πέραν των φύτρων.
Τα θύματα, πάντως, αυξάνονται και ήδη ο αριθμός των ανθρώπων που υπέκυψαν στο φονικό βακτήριο έφτασε τους 33. Τα δυο τελευταία θύματα είναι ακόμη δυο γυναίκες. Μια 75χρονη από την Κάτω Σαξονία και μια 70χρονη στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, στη βόρεια Γερμανία, έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή. Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 81χρονου που νοσηλευόταν σε πανεπιστημιακή κλινική του Αμβούργου Έπεντορφ.
Δε θα βρουν ποτέ την αιτία του E.coli; – Έφτασαν τους 30 οι νεκροί
Το E.coli σκότωσε ακόμη δυο ανθρώπους στη Γερμανία