Κόσμος

Τα μηνύματα πανικού στο Ιντερνετ – “Μαζέψτε ό,τι μπορείτε και φύγετε όσο πιο μακριά γίνεται!”

Το κυρίαρχο μήνυμα από την Ιαπωνία μέσω διαδικτύου είναι ένα: είμαστε τρομοκρατημένοι εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθεί πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα· και θέλουμε απελπισμένα να φύγουμε.

Οι πληροφορίες ότι ραδιενέργεια, έστω χαμηλού επιπέδου, κατευθύνεται προς το Τόκιο προκάλεσε πανικό σε πολλούς χρήστες δημοφιλών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, παρότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάλεσε να υπάρξει ψυχραιμία και διαβεβαίωσε ότι η ραδιενέργεια απέχει πολύ από τα επίπεδα κινδύνου.

“Σας παρακαλώ μαζέψτε την οικογένειά σας, σημαντικά έγγραφα, τα οικογενειακά σας κειμήλια και φύγετε”, έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. “Πηγαίνετε νότια, πηγαίνετε στην Ταϊβάν, στην Αυστραλία αν μπορείτε. Εάν δεν έχετε την δυνατότητα να εγκαταλείψετε την Ιαπωνία, πηγαίνετε όσο πιο μακριά νοτιοδυτικά στη χώρα μπορείτε. Αυξήστε όσο είναι δυνατόν την απόσταση ανάμεσα στην πληγείσα περιοχή και αυτή όπου θα μετεγκασταθείτε προσωρινά”.

“Έχω τρεις κούτες με νερά, γεμάτη δεξαμενή καυσίμου. Γέμισα την μπανιέρα με νερό για να ρίχνω στην τουαλέτα, να κάνω μπάνιο κ.λπ., αν το νερό διακοπεί”, έγραψε άλλος χρήστης στο Twitter.

“Η κατάσταση στα πυρηνικά εργοστάσια στη Φουκουσίμα γίνεται όλο και χειρότερη, και φοβάμαι πάρα πολύ. Τώρα πάω να κάνω ψώνια μαζί με το άρρωστο παιδί μου, κι άλλο νερό και άλλες προμήθειες”, έγραψε ένα χρήστης στο Facebook.

Ιάπωνες και ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα, με τον αριθμό των επιβατών που περιμένουν πτήσεις στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο στο Τόκιο, το Ναρίτα, να αυξάνεται. Πολυεθνικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθούν εκτός Ιαπωνικής πρωτεύουσας.

“Ευτυχώς κατάφερα να βρω μια θέση σε μια πτήση για την Οκινάουα σήμερα. Παίρνω την πτήση 2000 από το Χανέντα [στο Τόκιο]”, έγραψε ένας χρήστης στο mixi, έναν Ιαπωνικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. “Όσοι μείνετε, προσέχετε να μην πέσει επάνω σας καμιά βροχή”.

Η είδηση ότι η εταιρία η οποία διαχειρίζεται τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στη Φουκουσίμα, η Tepco, απέσυρε εκατοντάδες εργαζομένους της από αυτά κλιμάκωσε τους φόβους.

Πολλοί επέκριναν το χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν παρέχει επαρκή πληροφόρηση για τα γεγονότα.

Μεγάλο μέρος των μηνυμάτων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης (social media) επικεντρώνονται στον έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιεύονται σε ιστοτόπους, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με άλλους τρόπους, με πολίτες να ανταλλάσσουν πληροφόρηση για χώρους όπου μπορούν να φροντίσουν την προσωπική τους υγιεινή, να βρουν τρόφιμα κ.λπ.–γεγονός που αντανακλά την δυσπιστία των πολιτών έναντι της κυβέρνησης.

“Μην πιστεύετε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι ασφαλή–φύγετε από την Ιαπωνία τώρα”, έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.

Επίσης, η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

Η υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει 100.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν τον πληθυσμό στις περιοχές που έχουν πληγεία από το τσουνάμι, ενώ περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια.

Ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας οδήγησαν το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να απομακρύνει προσωρινά πλοία του ενώ οι αποστολές διεθνών οργανισμών αρωγής παραμένουν εκτός των επικίνδυνων ζωνών.

«Αυτές οι εξελίξεις θα καταστήσουν ασφαλώς πιο δύσκολη την επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός έχει αναπτύξει 90 ιατρικές ομάδες που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια σε 430.000 κατοίκους απομονωμένων περιοχών.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα