Τρίτη, 26 Νοε.
12oC Αθήνα

Τα (παιδικά) πρόσωπα κατά του Τραμπ: “Θέλω να αγκαλιάσω τον μπαμπά μου” [pics, vids]

Τα (παιδικά) πρόσωπα κατά του Τραμπ: “Θέλω να αγκαλιάσω τον μπαμπά μου” [pics, vids]

Πριν λίγο καιρό, οι δρόμοι των αμερικανικών πόλεων γέμιζαν κόσμο που διαδήλωνε κατά της αστυνομικής βίας (που δεν έχει εκλείψει) επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα και τις επιθέσεις λευκών αστυνομικών κατά μαύρων πολιτών. Τότε ήταν το Black Lives Matter. Τώρα, το σύνθημα έχει αλλάξει: Refugees Lives Matter. Και οι πολίτες των ΗΠΑ βγαίνουν ξανά στους δρόμους, γεμίζουν τα αεροδρόμια και “φωνάζουν” κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά δύσκολα οι φωνές του θα φτάσουν στ’ αυτιά του.

Οι ΗΠΑ, βράζουν ξανά. Αυτή τη φορά, μαζί τους κι όλος ο κόσμος που αντιδρά στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και το διάταγμα – ντροπή που κλείνει τα σύνορα για τους πολίτες επτά κρατών, κυρίως με μουσουλμανικό πληθυσμό. Κι ας λέει ο Αμερικανός πρόεδρος πως δεν στοχοποιεί τους μουσουλμάνους.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται για δεύτερη μέρα. Υπάρχουν όμως κάποια πρόσωπα που ξεχώρισαν. Και ήταν όλα, παιδικά. Και μαζί η πιο συγκλονιστική εικόνα: η φωτογραφία του νεκρού Αϊλάν στα παράλια της Τουρκίας, ενός παιδιού που έγινε πρόσφυγας για να γλιτώσει από τον πόλεμο στη Συρία και έγινε σύμβολο της ντροπής που πρέπει να αισθάνεται ο δυτικός κόσμος. Ντοπή γιατί αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν, γιατί τους κλείνει τα σύνορα, γιατί δεν νοιάζεται…

Η 7χρονη Teija βρέθηκε στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατί είχε τον δικό της, πολύ σημαντικό λόγο: ο μπαμπάς της, λόγω της απαγόρευσης Τραμπ, είχε εγκλωβιστεί στο Ιράν και δεν μπορούσε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να βρει την οικογένειά του. «Θέλω να αγκαλιάσω τον μπαμπά μου» έγραφε η ζωγραφιά που κρατούσε στα χέρια της. Δίπλα της, ο 8χρονος Goodwin, διαδήλωνε κι εκείνος και κρατούσε μια ζωγραφιά με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: αυτή η γη είναι η χώρα μου, αυτή η γη είναι η χώρα σας. Όχι στην απαγόρευση, όχι στο τείχος.

Στη Νέα Υόρκη, ένα κατάξανθο μικρό κορίτσι κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε πως «ορκίζομαι να προστατεύω τους μετανάστες» και στο Ντάλας, ένα κοριτσάκι με την αμερικανική σημαία στα χέρια, γιατί προφανώς αυτή είναι η σημαία της πατρίδας όπου γεννήθηκε, της πατρίδας που έμαθε και αγαπάει, χόρευε ενώ πίσω της, μέσα στην αίθουσα του αεροδρομίου, δεκάδες γυναίκες προσεύχονταν. «Δεχτείτε τους όλους» έγραψε το χαρτόνι που κρατούσε στα χέρια του ένα άλλο μικρό κορίτσι.

Πολίτες κάθε ηλικίας, κάθε χρώματος και κάθε θρησκείας, συμμετείχαν για δεύτερη μέρα σε πορείες διαμαρτυρίας σε πόλεις και αεροδρόμια για να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτηση για την απαγόρευση Τραμπ, για το τείχος που πριν από το Μεξικό, χτίζει σε όλες τις ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστώνη, ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων ακολούθησε τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που έγιναν σε αμερικανικά αεροδρόμια το Σάββατο καθώς οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων άρχισαν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Τραμπ.

Η διαταγή, η οποία απαγορεύει την είσοδο Σύρων προσφύγων στη χώρα και αναστέλλει την είσοδο σε άτομα από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες τέσσερις χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει οδηγήσει στην κράτηση ή απέλαση εκατοντάδων ατόμων που αφίχθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Κυριακής έγινε στο Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, σε οπτική επαφή με το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, το οποίο συμβολίζει την φιλοξενία της χώρας προς τους μετανάστες. Το Έλις Άιλαντ, άλλωστε, είναι ο τόπος που κάποτε υποδεχόταν τους εκατομμύρια μετανάστες από όλο τον κόσμο, τους ανθρώπους που σήμερα αποτελούν τη βάση της χώρας.

Στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Λαφαγιέτ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας: “Όχι μίσος, όχι φόβος, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ”. Πολλοί από τους διαδηλωτές άφησαν την περιοχή του Λευκού Οίκου και έκαναν πορεία κατά μήκος της λεωφόρου Πενσιλβάνια, σταματώντας μπροστά στο ξενοδοχείο Τραμπ, όπου φώναξαν, “Ντροπή, ντροπή, ντροπή”.

Πλήθος κόσμου που η αστυνομία υπολόγισε γύρω στους 8.000 έφτασε στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς. Καθώς το πλήθος περνούσε την καναδική πρεσβεία, καθ’ οδόν για το Καπιτώλιο, οι διαδηλωτές φώναζαν, “Χέι, χέι, χο, χο, θα’ θελα ο ηγέτης μας να ήταν ο Τριντό”. Ήταν μια αναφορά στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος σε μήνυμα tweet το Σάββατο επαναβεβαίωσε την πολιτική φιλοξενίας της χώρας του προς τους πρόσφυγες.

“Ποτέ ξανά σημαίνει ποτέ”

Η 30χρονη Άρια Γκραμπόφσκι από την Ουάσιγκτον, κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε, “Ποτέ ξανά σημαίνει ποτέ ξανά για τους πάντες”. Πάνω από τη φράση υπήρχε μια φωτογραφία εβραίων προσφύγων που άφησαν τη Γερμανία το 1939 σε πλοίο του οποίου ο κατάπλους απαγορεύτηκε από την Αβάνα της Κούβας και αναγκάστηκε σε επιστροφή στην Ευρώπη. Οι επιβαίνοντες, πάνω από 250 άτομα, τελικά δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

Η 56χρονη Ρόντα Ρις από τη βόρεια Βιρτζίνια, είπε: “ως μουσουλμάνα, όντως εκτιμώ την υποστήριξη που βλέπω. Η κοινότητά μας τώρα νιώθει ότι βρίσκεται υπό πολιορκία”.

Περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles στη βόρεια Βιρτζίνια, κοντά στη Ουάσιγκτον. Περίπου ο ίδιος αριθμός ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη, όπου ανήσυχα μέλη οικογενειών περίμεναν συγγενείς που είχαν βρεθεί υπό κράτηση για ώρες μετά από πτήσεις από χώρες που επηρεάζονται από την προεδρική διαταγή.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο τμήμα Tom Bradley φωνάζοντας το σύνθημα “οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ” στην αίθουσα αφίξεων. Οι ταξιδιώτες δυσκολεύτηκαν μερικές φορές να προχωρήσουν λόγω του ειρηνικού πλήθους, του οποίου η παρουσία εμπόδιζε την πρόσβαση στην αίθουσα.

Οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Κόπλεϊ Σκουέρ στη Βοστώνη. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, δεκάδες μουσουλμάνοι, μερικοί γονατισμένοι πάνω στις πινακίδες διαμαρτυρίας, έσκυβαν το κεφάλι προσευχόμενοι σε χαλιά που είχαν τοποθετηθεί σε ένα κομμάτι από γρασίδι στην πλατεία.

Στο Χιούστον, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει από επισκέπτες για το πρωτάθλημα Super Bowl την ερχόμενη Κυριακή, περίπου 500 άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Η Τζένιφερ Φέιγκαν, 47, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lamar στο Μπομόντ του Τέξας, είπε πως ελπίζει ότι δεν θα χάσει τη δουλειά της λόγω της συμμετοχής της στη διαδήλωση. “Είμαι εβραία, και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει ξανά”, είπε, αναφερόμενη στο Ολοκαύτωμα. “Οι εβραίοι θα πρέπει να είναι οι πρώτοι στην υπεράσπιση των μουσουλμάνων, δεδομένου του τί συνέβη σε εμάς, και φαίνεται να επαναλαμβάνεται υπό τον Τραμπ”, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε