Site icon NewsIT

Telegram: Ο Πάβελ Ντούροφ κατηγορείται για «οργανωμένο έγκλημα» και παρατείνεται έως και 96 ώρες η κράτησή του

26.08.2024 | 07:31
Telegram: Ο Πάβελ Ντούροφ κατηγορείται για «οργανωμένο έγκλημα» και παρατείνεται έως και 96 ώρες η κράτησή του

FILE - In this Aug. 1, 2017 file photo, Telegram co-founder Pavel Durov, center, smiles following his meeting with Indonesian Communication and Information Minister Rudiantara in Jakarta, Indonesia. Russia's top court has ruled that the Telegram messaging app can be forced to provide user data to security services. (AP Photo/Tatan Syuflana, File)

Παρατάθηκε χθες, Κυριακή (25.08.24) η προφυλάκιση του 39χρονου δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ.

Δικαστής αποφάσισε να παραταθεί η προληπτική κράτηση του ιδρυτή του Telegram, η οποία μπορεί να διαρκέσει ως και 96 ώρες το μέγιστο, καθώς τον βαραίνουν κατηγορίες που συνδέονται με το «οργανωμένο έγκλημα».

Αφού παρέλθουν οι 96 ώρες, ο Πάβελ Ντούροφ μπορεί είτε να αφεθεί ελεύθερος, ή να προσαχθεί ενώπιον δικαστικού για να του ασκηθεί ποινή δίκη.

Η OFMIN, γαλλική υπηρεσία αρμόδια για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, είχε προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος ερεύνης σε βάρος του κ. Ντούροφ, καθώς έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε προκαταρκτική έρευνα για διάφορα αδικήματα —από απάτη ως διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα, ακόμη και εξύμνηση της τρομοκρατίας—, σύμφωνα με πηγή του AFP.

Στην έρευνα εμπλέκεται η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικών εγκλημάτων της εθνικής υπηρεσίας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και η ONAF, υπηρεσία καταπολέμησης της τελωνειακής απάτης, κατά πηγές του πρακτορείου.

Το «κατηγορώ» της γαλλικής Δικαιοσύνης

Η γαλλική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Πάβελ Ντούροφ πως έμεινε άπρακτος (απουσία κάθε ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές) παρά την παράνομη χρήση της πλατφόρμας από συνδρομητές της.

«Φτάνει πια με την ατιμωρησία του Telegram», είπε με ικανοποίηση ένας από τους ερευνητές, με δόση έκπληξης που ο δισεκατομμυριούχος, παρότι γνώριζε ότι καταζητείται στη Γαλλία, αποφάσισε να ταξιδέψει στο Παρίσι. «Ίσως εξαιτίας του αισθήματος πως έχει απόλυτη ατιμωρησία», σχολίασε μια από τις πηγές.

«Δεν έχει τίποτα να κρύψει» απαντά το Telegram

«Ο Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτε να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε από την πλευρά του το Telegram χθες βράδυ. «Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα, ή ο ιδιοκτήτης της, ευθύνεται για καταχρήσεις» των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής, επέμεινε, πρόσθεσε η εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Το Telegram τηρεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» και «ο έλεγχος του περιεχομένου συμμορφώνεται προς τους κανόνες» των εταιρειών του κλάδου της, ανέφερε ακόμη η εταιρεία.

«Liberté. Liberté! Liberté» το σχόλιο του Ίλον Μασκ

Η πλατφόρμα ιδρύθηκε το 2013 από τον Πάβελ Ντούροφ και τον αδελφό του Νικολάι. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν εναλλακτική στους μεγάλους αμερικανικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που επικρίνονται συχνά για την εμπορική εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους. Το Telegram τονίζει πως δεν αποκαλύπτει ούτε θα αποκαλύψει ποτέ δεδομένα των χρηστών του.

Η σύλληψη του Ντούροφ προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο. «#FreePavel», απαίτησε ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας X, ο Ίλον Μασκ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο συμπλήρωσε κατόπιν αιχμηρά στα γαλλικά: «Liberté. Liberté! Liberté».

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version