Τρίτη, 23 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τελεσίγραφο Κέρι στον Άσαντ: Παρέδωσε τα χημικά και δεν κάνουμε επέμβαση

Τελεσίγραφο Κέρι στον Άσαντ: Παρέδωσε τα χημικά και δεν κάνουμε επέμβαση

Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινά μπαράζ συνεντεύξεων (έξι θα δώσει μόνο σήμερα) για να πείσει κοινή γνώμη και Κογκρέσο πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιτεθούν στη Συρία, η Ουάσινγκτον στέλνει τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει τη στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας αν μέσα σε μια εβδομάδα παραδώσει όλο το χημικό οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζοκ Κέρι, δίνοντας σαφές τελεσίγραφο στο συριακό καθεστώς.
Έσπευσε όμως να τονίζει πως δεν περιμένει να γίνει δεκτό από τον Σύρο πρόεδρο.

Τζον Κέρι: το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία απαιτεί μια πολιτική λύση. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ως προς αυτό

«Η κυβέρνηση Άσαντ θα μπορούσε να παραδώσει ως και το τελευταίο από τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβή και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή (του οπλοστασίου), αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να γίνει», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι, τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας έχουν μόνον ο πρόεδρος Άσαντ, ο αδελφός του Μάχερ αλ Άσαντ κι ένας στρατηγός των συριακών τακτικών ένοπλων δυνάμεων, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Ο Μάχερ αλ Άσαντ είναι ο διοικητής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και μιας ειδικής δύναμης τεθωρακισμένων

«Τα χημικά όπλα στη Συρία. . . ελέγχονται πολύ στενά από το καθεστώς του Άσαντ. Είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Μάχερ αλ Άσαντ, ο αδελφός του, κι ένας στρατηγός οι τρεις άνθρωποι οι οποίο ελέγχουν κάθε κίνηση και χρήση των χημικών όπλων», είπε ο Κέρι.

«Αλλά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, το καθεστώς Άσαντ είναι το καθεστώς Άσαντ, και το καθεστώς εκδίδει διαταγές και έχουμε καταγράψει υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος να δίνουν τις διαταγές αυτές και να κάνουν τις προετοιμασίες αυτές», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία: Διπλωματική υποστήριξη στις ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία

Τουρκία: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα λόγω Συρίας

Το Ισραήλ ανέπτυξε αντιπυραυλική ασπίδα

“Κόλαση πυρός” για τρεις μέρες στη Συρία – Οι χάρτες της επίθεσης που δεν θ΄ αργήσει

Ιράν: Παράνομη μία επιχείρηση στη Συρία

Το Ισραήλ θα ενημερωθεί “ώρες πριν αρχίσει η επίθεση στη Συρία”

Αποκαλυπτικός ο Πάπας: Οι πόλεμοι γίνονται για να πωλούνται όπλα

Συρία: Τα 13 video του Ομπάμα και ο «αθώος» Άσαντ

Η Αμερική σχεδιάζει επιχείρηση 72 ωρών στη Συρία

Συριακά μαχητικά πάνω από την Κύπρο – ΦΩΤΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε