To πρωί το Νewsit επικοινώνησε με την Ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και η ακόλουθος Τύπου, κυρία Έφη Θεοδωροπούλου δεν είδε κάτι το ασυνήθιστο. Μας ενημέρωσε πως η πόλη κινείται στους κανονικούς της ρυθμούς και πως δεν την εγκαταλείπουν μαζικά οι κάτοικοι της. “Οι περισσότεροι Ιταλοί πήγαν σήμερα κανονικά στις δουλειές τους και φαίνεται πως αγνόησαν την “προφητεία”. Βέβαια το συζητούν μεταξύ τους με αρκετή δόση χιούμορ”.
Ωστόσο η εικόνα από τα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τα διεθνη πρακτορεία είναι διαφορετική. Οι κάτοικοι της Ρώμης ή έφυγαν ή κλείστηκαν στα σπίτια τους πιστεύοντας την προφητεία.
Ο συγχωρεμένος επιστήμονας το έκανε το θαύμα του και η αιώνια πόλη πίστεψε την πρόβλεψή του για σεισμό στις 11 Μαΐου.
Εδώ και μήνες σύμφωνα με το Reuters σελίδες στο Ίντερνετ, blogs και κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν την πρόβλεψη του Ραφαέλε Μπεντάντι για πολύ μεγάλο σεισμό στη Ρώμη την παραπάνω ημερομηνία.
Η δημόσια τηλεόραση Rai μέσω ρεπορτάζ έχει προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα και η Πολιτική Προστασία εκδίδει ανακοινώσεις που συμβουλεύουν τους πολίτες να μην ενδίδουν στον πανικό. Ωστόσο πολλοί προτιμούν να “φυλάνε τα ρούχα τους”.
Ο μπάρμαν Φάμπιο Μενγκαρέλι αναφέρει: “Εγώ θα πω στο αφεντικό μου ότι έχω ραντεβού στο γιατρό. Αν είναι να πεθάνω, θέλω να πεθάνω με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Νομίζω το ίδιο θα κάνουν και άλλοι”.
Η σεφ Τάνια Κοτορομπάι δηλώνει επίσης ότι θα πάρει ρεπό και θα φύγει για την εξοχή. “Δεν ξέρω αν το πιστεύω πραγματικά αλλά μπαίνω στο Ίντερνετ και διαβάζω διάφορα και τελικά αγχώνομαι” λέει.
Τα αισθήματα αυτά είναι κατανοητά καθώς είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το μεγάλο σεισμό στη Λ’ Άκουιλα, στον οποιο σκοτώθηκαν πάνω από 300 άνθρωποι και που έγινε αισθητός και στη Ρώμη.
Ποιός είναι τώρα αυτός ο “επιστήμονας” που έσπειρε τον πανικό; Ο Ραφαέλε Μπεντάντι, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών το 1979, θεωρούσε ότι οι σεισμοί μπορούσαν να προβλεφθούν με ακρίβεια με παρατήρηση των πλανητών, του ήλιου και της σελήνης.
Το 1923 προέβλεψε σεισμό στην Αδριατική για τις 2 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Έπεσε έξω μόλις δύο ημέρες και η Corriere Della Sera τον είχε πρωτοσέλιδο με τίτλο “Ο άνθρωπος που προβλέπει τους σεισμούς”.
«Ο Κόλπος του Μεξικού πλέον θα ονομάζεται επισήμως Κόλπος της Αμερικής και η υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Αμερικής θα φέρει και πάλι το όνομα Όρος Μακίνλεϊ» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ένας σεφ, ένας αρχιτέκτονας, ο αναπληρωτής δήμαρχος και ο υπαρχηγός της τουρκικής πυροσβεστικής