Site icon NewsIT

Temu: Το success story και ο ζάμπλουτος ιδρυτής της Κόλιν Χουάνγκ που παραιτήθηκε από τη Google

01.06.2024 | 08:20
Temu: Το success story και ο ζάμπλουτος ιδρυτής της Κόλιν Χουάνγκ που παραιτήθηκε από τη Google

SHANGHAI, CHINA - JULY 26: Colin Huang Zheng, founder and CEO of Pinduoduo, speaks during the company's listing ceremony at Shanghai Tower on July 26, 2018 in Shanghai, China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Εμφανίζεται παντού στα social media, αγοράζουν όλοι από εκεί λόγω των πολύ χαμηλών τιμών, βομβαρδίζει με διαφημίσεις το TikTok, το Instagram και το Facebook. Δίχως καμία αμφιβολία η Temu σαρώνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η viral πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Temu έχει καταφέρει να εμφανίσει τζίρο που αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο ζωής προσφέροντας μία ευρεία γκάμα προϊόντων που φτάνουν στους καταναλωτές απευθείας από την Κίνα κι έχοντας υιοθετήσει ένα επιθετικό μάρκετινγκ. 

Ο κατάλογος του eshop περιλαμβάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Ρούχα, παπούτσια, καθημερινά αντικείμενα, προϊόντα καθαρισμού, παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές… δηλαδή τα πάντα. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό στοιχείο. Είναι όλα απίστευτα φτηνά!

Νέος «παίκτης» στον χώρο του εμπορίου, αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς όπως ακριβώς υπόσχεται και το όνομά του: «Αυξημένη συνεργασία, μειωμένη τιμή!» (team up, price down).

Η πλατφόρμα Temu, είναι πλέον είναι η 24η πλατφόρμα, μαζί με τις Amazon, Shein και Zalando, στην οποία επιβάλλονται οι αυστηρότεροι δυνατοί ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των καταναλωτών έναντι παράνομου περιεχομένου.

Η κινεζική πλατφόρμα κατηγορήθηκε πρόσφατα από ενώσεις καταναλωτών για την εφαρμογή τεχνικών χειραγώγησης των χρηστών και παραβίαση πολλών κανόνων της DSA.

Οι καταγγελίες θέλουν την Temu χρησιμοποιεί τεχνικές όπως τα σκοτεινά μοτίβα (dark patterns) για να παρακινήσει τους πελάτες να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) που κατέθεσε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κινεζικός κολοσσός συγκεντρώνει 75 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών που υποχρεώνει τις πλατφόρμες να υπαχθούν στο ενισχυμένο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Η Temu σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, εκθρονίζοντας έναν άλλον ισχυρό ανταγωνιστή της τη Shein ενώ απειλεί το αμερικανικό μεγαθήριο Amazon.

Mr Temu

Ωστόσο ποιος είναι ο «Mr Temu» που κρύβεται πίσω από το success story της διαδικτυακής πλατφόρμας που προκάλεσε φρενίτιδα και έχει εκατομμύρια λογαριασμούς αγοραστών από ολόκληρο τον κόσμο;

Ο 44χρονος Κόλιν Χουάνγκ (Colin Huang) σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Zhejiang και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin το 2004.

Έκανε πρακτική άσκηση στη Microsoft τόσο στο Πεκίνο, όσο και στο Σιάτλ πριν ξεκινήσει την καριέρα του στην Google στις ΗΠΑ το 2004.

Μπορεί να μην τον ξέρουν πολλοί εκτός Κίνας, ωστόσο πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με το όνομά του να φιγουράρει στις λίστες του Forbes.

Γεννήθηκε το 1980 από γονείς εργάτες στα περίχωρα της Χανγκτσόο, μια πόλη στην ανατολική επαρχία Τσετσιάνγκ της Κίνας.

Όπως έχει πει, πήγαινε σε ένα συνηθισμένο δημοτικό σχολείο, ωστόσο ένα βραβείο σε μια μαθηματική Ολυμπιάδα του άλλαξε τη ζωή. Ο δάσκαλός του τον προέτρεψε να δώσει εξετάσεις για την εισαγωγή του στο πολύ επιλεκτικό σχολείο ξένων γλωσσών Hangzhou Foreign Language School (HFLS).

Ο Χουάνγκ κέρδισε μια θέση, αλλά αρχικά δεν ήθελε να πάει, καθώς πίστευε ότι το σχολείο επικεντρωνόταν στις ξένες γλώσσες. «Ήθελα να πάω σε ένα σχολείο που είναι δυνατό στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία», είχε πει.

«Αργότερα ο διευθυντής μας με κάλεσε και με έπεισε να πάω. Εκ των υστέρων, ευχαριστώ τον Θεό που επέλεξα να πάω στο HFLS», είπε.

Στα 18 του άρχισε να σπουδάζει πληροφορική στο διάσημο Πανεπιστήμιο Zhejiang.

Ο Χουάνγκ έλαβε τον πρώτο του μισθό ως ασκούμενος της Microsoft εργαζόμενος στο Πεκίνο, καθώς και στο γραφείο της εταιρείας στο Redmond της Ουάσινγκτον.

Όμως ο ίδιος δεν έβλεπε το μέλλον του εκεί. Αφορμή, όπως έχει αποκαλύψει, ήταν ένας μέντοράς του ο οποίος τον είχε συμβουλέψει να κοιτάξει μια εταιρεία που ονομάζεται Google!

Αφότου πήρε το μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν το 2004, βρήκε την πρώτη του δουλειά πλήρους απασχόλησης στην Google ως μηχανικός λογισμικού, προτού γίνει διευθυντής προϊόντων.

Εκείνη την εποχή, η Google ετοιμαζόταν να μπει στην αγορά της Κίνας και ο Χουάνγκ έγινε μέλος της ομάδας.

Το 2006 εγκαταστάθηκε ξανά στην Κίνα για να βοηθήσει στη δημιουργία της Google China.

Όπως εξιστορεί ο ίδιος λίγα χρόνια αργότερα συνειδητοποίησε πόσο τυχερός ήταν που βρισκόταν στο δυναμικό της Google μέχρι που έφυγε.

«Τρία ή τέσσερα χρόνια αφότου έφυγα, άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο σπάνιο ήταν να βρεθείς και να ενταχθείς σε μια εταιρεία όπως η Google εκείνη την εποχή. Ήταν μια ευκαιρία που δίνεται μία φορά στη ζωή και ήμουν εξαιρετικά τυχερός».

Μετά την παραίτησή του από την Google το 2007, ο Χουάνγκ ξεκίνησε το site ηλεκτρονικού εμπορίου Oukou, που πωλούσε κινητά τηλέφωνα και οικιακές συσκευές.

Πούλησε την επιχείρηση τρία χρόνια αργότερα, το 2010, προτού ξεκινήσει τη δεύτερη εταιρεία του, τη Leqi, η οποία βοηθούσε ξένες μάρκες να προωθήσουν τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα σε κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η τρίτη επιχείρησή του ήταν η Xunmeng που δημιουργούσε διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων.

Ωστόσο μια μόλυνση στο αυτί το 2013 τον έκανε σε ηλικία 33 ετών να αποσυρθεί προσωρινά και να επιστρέψει δυναμικά δύο χρόνια μετά.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Ο Χουάνγκ ξεκίνησε την Pinduoduo το 2015 (σήμερα PDD). Έχοντας αποκτήσει εμπειρία τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα παιχνίδια, πίστευε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει στον τομέα των online αγορών.

Το 2015 άντλησε 8 εκατομμύρια δολάρια από μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής την Banyan, και άλλα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετατρέποντας την Pinduoduo σε μια εφαρμογή αγορών με διασκεδαστικά χαρακτηριστικά για να ενθαρρύνει τις καθημερινές επισκέψεις, δίνοντας παράλληλα χρηματικές ανταμοιβές προς τους χρήστες για να παίξουν ένα παιχνίδι, οι οποίες ωστόσο απαιτούσαν το να προσκαλούν άλλους στην πλατφόρμα, ο Χουάνγκ τα κατάφερε. 

Ο παππούς πίστευε στον Βουδισμό αλλά ο Χουάνγκ δεν είναι βουδιστής.

Αναφερόμενος στις μέρες του στη Google, σημείωσε πώς τα χρήματα μπορούν να αλλάξουν τους ανθρώπους μέσα σε μια νύχτα.

«Όπως λέει ο Βουδισμός, το πόσα χρήματα μπορεί να πάρει κάποιος είναι μια αντίστοιχη ενάρετη ανταμοιβή. Δεν είναι απαραίτητα καλό πράγμα να αποκτάς μια μεγάλη περιουσία χωρίς αρκετή αρετή», έγραψε στο blog του.

Είπε ότι κάποιοι πρώτοι υπάλληλοι της Google είχαν «πάρα πολλά χρήματα, έχασαν το κίνητρο για δουλειά και άρχισαν να αναζητούν διασκέδαση και νέες καριέρες». Αυτοί οι άνθρωποι ενδεχομένως σπατάλησαν τα πιο πολύτιμα χρόνια τους, έγραψε.

Η Pinduoduo εγκαινίασε το Temu στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά η εφαρμογή για ψώνια σε χαμηλές τιμές δεν έγινε ευρέως γνωστή μέχρι που διαφημίστηκε κατά τη διάρκεια του Super Bowl τον Φεβρουάριο.

Μέσα σε λίγους μήνες, το Temu έπιασε κορυφή. Καταγράφεται ως η κορυφαία δωρεάν εφαρμογή τόσο στο Google Play Store όσο και στο Apple App Store, μπροστά από το TikTok, το Amazon και το Instagram.

«Ο μυστικοπαθής βασιλιάς του διαδικτύου της Σαγκάης» έγραψαν πριν από μερικά χρόνια σε τίτλο τους οι Financial Times για τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο.

Λειτουργεί αποκλειστικά ως ένα marketplace, όπου οι πωλητές, με έδρα κυρίως την Κίνα, προσφέρουν στην ιστοσελίδα και την εφαρμογή της Temu μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων από fast fashion μέχρι ηλεκτρονικά είδη και είδη σπιτιού.

Ωστόσο, οι τιμές ευκαιρίας της εφαρμογής είναι τόσο χαμηλές που ορισμένοι αγοραστές πιστεύουν ότι ο ιστότοπος πρέπει να είναι απάτη, ενώ ειδικοί του κλάδου δήλωσαν στο Insider ότι η Temu πρέπει να βελτιώσει τη φήμη της στις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων και την εμπειρία του χρήστη.

«Έμαθα πώς να διαχειρίζομαι και αποδέχτηκα την ιδιότητα του να είμαι πλούσιος πριν γίνω πλούσιος», είχε πει παλαιότερα ο 43χρονος, Κόλιν Χουάνγκ. 

Πληροφορίες από Business Insider 

Tags:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version