Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Τεράστια η προσέλευση στις Τουρκικές εκλογές

Τεράστια η προσέλευση στις Τουρκικές εκλογές

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες στην Τουρκία και η συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ μεγάλη. Ήδη γίνονται σκέψεις για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ερντογάν στην πρωθυπουργία της χώρας.

Από τις 8 το πρωί πλήθος κόσμου προσέρχεται στα 161.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα για να ρίξει την ψήφο του υπέρ ενός από τους τρεις υποψηφίους. Του 60χρονου και επί 11 χρόνια πρωθυπουργού Ταίπ Ερντογάν, του 70 χρόνου Ισλαμιστή διανοούμενου Εκμελεντίν Ιχσάνογλου και του Κουρδικής καταγωγής 40χρονο πρώην πρόεδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Νικητής από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν

Η συμμετοχή προβλέπεται αθρόα, Από χθες άρχισαν να αδειάζουν τα παραλιακά θέρετρα της Τουρκίας και να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους καθώς εκατομμύρια Τούρκοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στις εστίες τους για να ψηφίσουν.

Περίπου 63 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και παραδοσιακά οι Τούρκοι πολίτες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Όλα τα προγνωστικά εμφανίζουν τον νυν πρωθυπουργό Ταίπ Ερντογάν να προηγείται από τον πρώτο γύρο με 55-57%, με δεύτερο τον Ιχσάνογλου με 35% και τρίτον τον Ντεμιρτάς με περίπου 9%. Πρώτος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Ντεμιρτάς, στη γενέθλια πόλη του Ντιαρμπακίρ δηλώνοντας ότι όποιο και αν είναι το σημερινό αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να σταματήσει ο αγώνας για τη δημοκρατία. Ο Ιχσάνογλου που ψήφισε στην Κωνσταντινούπολης τόνισε ότι εμπιστεύεται την κοινή λογική του λαού.

Αν πάντως ο Ερντογάν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, δηλαδή αν κερδίσει τουλάχιστον 50% συν μια ψήφο, θα πρέπει να κόμμα του να επιλέξει το διάδοχό που θα τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν σχεδιάζει να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) γύρω στις 24 Αυγούστου για να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του. Πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση, πάντως σε αυτά δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ο απερχόμενος πρόεδρος Αμπτουλάχ Γκιουλ, του οποίου η θητεία λήγει επισήμως στις 28 Αυγούστου. Πιστεύεται ότι ο Ερντογάν θα προτιμήσει έναν ιδιαίτερα συνεργάσιμο πρωθυπουργό που να ανέχεται την έντονη παρουσία του προέδρου στη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Τουρκία εκλογές: Έτοιμος να γράψει Ιστορία ο Ερντογάν

Δεν πρόλαβε να απογειωθεί και συνετρίβη αεροσκάφος στο Ιράν – Τουλάχιστον 50 νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά

Πηγή Deutsche Welle

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε