Σάββατο, 16 Νοε.
13oC Αθήνα

Τετραπλασιάστηκε το κόστος των φυσικών καταστροφών την τελευταία δεκαετία

Τετραπλασιάστηκε το κόστος των φυσικών καταστροφών την τελευταία δεκαετία

Οι ζημίες οι οποίες οφείλονται σε φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν φθάνοντας σε ένα κόστος περί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος εδώ και μια δεκαετία, δηλαδή ένα ποσό τετραπλάσιο αυτού το οποίο καταγραφόταν την δεκαετία του 1980, ανέφερε σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία κάλεσε να αναληφθεί δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια περίπου 2,5 εκατ. πρόσωπα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Εκ αυτών, τα τρία τέταρτα των θανάτων οφείλονταν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι ζημίες από αυτά ανήλθαν συνολικά σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε στην σχετική έκθεσή του που έδωσε στην δημοσιότητα στη Βαρσοβία, στο περιθώριο του συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, ο διεθνής αυτός χρηματοοικονομικός θεσμός.

«Ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες, δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή εντείνει την σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΤ Τζιμ Γιονγκ Κιμ, σε σχετική ανακοίνωσή της.

Αυτές «οι τραγικές εξελίξεις αποδεικνύουν στον κόσμο ότι δεν μπορεί πλέον να επιτρέπει να αναβάλλονται για αργότερα οι προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι ότι πρέπει να βοηθηθούν να προετοιμαστούν για έναν κόσμο όπου οι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι» από καιρικής πλευράς, πρόσθεσε.

Η Ρέιτσελ Κάιτ, αντιπρόεδρος της ΠΤ αρμόδια για την βιώσιμη ανάπτυξη, σχολίασε από την πλευρά της ότι «δεν μπορούν να αποδίδονται όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή, αλλά οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα ακραία φαινόμενα πρόκειται να αυξηθούν σε ένταση λόγω της κλιματικής αλλαγής» το προσεχές διάστημα.
Η συσχέτιση της κλιματικής αλλαγής και των τυφώνων είναι ένα ζήτημα το οποίο εγείρει έντονες διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.

Η έκθεση της ΠΤ υπενθυμίζει ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές είναι συνήθως οι χώρες που είναι οι περισσότερο φτωχές: ο κυκλώνας Τόμας, ο οποίος είχε σαρώσει την μικρή νησιωτική χώρα της Αγίας Λουκίας το 2010, προκάλεσε καταστροφές και ζημίες αξίας ίσης με το 43% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

Στην Βαρσοβία οι αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν βοήθεια από τις πλουσιότερες χώρες για τις «απώλειες και τις ζημίες» λόγω της κλιματικής αλλαγής και την δημιουργία ενός νέου «μηχανισμού» για να χειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με το φαινόμενο.

Το ζήτημα αυτό, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα στην Βαρσοβία, θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό για τις χώρες του Βορρά, στις οποίες οι χώρες του Νότου υπενθυμίζουν συχνά την «ιστορική τους ευθύνη» για την κλιματική αλλαγή.
Οι βιομηχανικές χώρες αμφισβητούν το κατά πόσον οφείλουν να καταβάλουν «αποζημιώσεις», αν και φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν προσφυγές για αυτό σε διεθνή δικαστήρια.

Ωστόσο ειδήμονες υπενθυμίζουν πως ακόμα κι αν μειωνόταν πολύ πιο δραστικά η εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν θα μπορούσαν φυσικά να αποτραπούν όλες οι μελλοντικές φυσικές καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Βιετνάμ

Σε ύψος ρεκόρ η στάθμη των θαλασσών το 2013

Η Google στην υπηρεσία των πληγέντων στις Φιλιππίνες

Φόβοι ότι οι νεκροί από τον τυφώνα στις Φιλιππίνες ξεπέρασαν τους 1.200

Ο super τυφώνας Χαιγιάν σαρώνει τις Φιλιππίνες – Άνεμοι 275 χλμ/ωρα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε