Κόσμος

The Lancet: Ο Μπολσονάρο είναι η μεγαλύτερη απειλή στη μάχη της Βραζιλίας κατά του κορονοϊού

Κατηγορίες κατά του προέδρου της Βραζιλίας Ζαιχ Μπολσονάρο εξαπέλυσε η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Η μεγαλύτερη απειλή στην ικανότητα της Βραζιλίας να πολεμήσει με επιτυχία την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση είναι ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Σε ένα άρθρο γνώμης, το The Lancet επισημαίνει πως η αδιαφορία του και η περιφρόνησή του για τα μέτρα καραντίνας διασπείρουν τη σύγχυση στη Βραζιλία, που καταγράφει αυτή τη στιγμή αριθμούς ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους από τη νόσο COVID-19 και αναδεικνύεται με ταχείς ρυθμούς ως μία από τις εστίες του κορονοϊού παγκοσμίως.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε χθες 9.888 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 610 θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 135.106 και των θανάτων σε 9.146.

«Τέτοια αποδιοργάνωση στην καρδιά της κυβέρνησης αποτελεί φονικό περισπασμό εν μέσω της έκτακτης κατάστασης δημόσιας υγείας και επίσης σαφή ένδειξη ότι η ηγεσία της Βραζιλίας έχει χάσει τις ηθικές αρχές της, αν είχε ποτέ» σημειώνεται στο άρθρο, που αναφέρεται στην πολιτική κρίση η οποία προκλήθηκε από την απομάκρυνση του υπουργού Υγείας Λουίς Ενρίκε Μαντέτα και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σέρζιο Μόρο.

«Η πρόκληση είναι βασικά πολιτική, απαιτεί τη συνεχή δέσμευση της βραζιλιάνικης κοινωνίας ως σύνολο. Η Βραζιλία ως χώρα πρέπει να ενωθεί και να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στο «και τι έγινε;» που είπε ο πρόεδρός της. Πρέπει να αλλάξει δραστικά πορεία ή πρέπει να είναι ο επόμενος που θα φύγει» τονίζει ο συντάκτης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου την περασμένη εβδομάδα σχετικά τον αριθμό ρεκόρ θανάτων από τον νέο κορονοϊό, ο Μπολσονάρο είχε πει: «Και τι έγινε; Συγγνώμη, αλλά τι θέλετε να κάνω;».

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Βραζιλίας δεν θέλησε να σχολιάσει το άρθρο του The Lancet.

Στο άρθρο γνώμης, η βρετανική ιατρική επιθεώρηση σημειώνει τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Βραζιλία. Περίπου 13 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε φαβέλες, όπου οι υγειονομικές συστάσεις και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστούν.

Ο πληθυσμός των αυτόχθονων της χώρας βρίσκεται επίσης υπό «σοβαρή απειλή», πριν καν την επιδημία της COVID-19 με την κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια ή ακόμη και να ενθαρρύνει τις παράνομες εξορύξεις και υλοτομία στο δάσος του Αμαζονίου.

«Αυτοί οι υλοτόμοι και μεταλλωρύχοι κινδυνεύουν να φέρουν την COVID-19 στους απομονωμένους πληθυσμούς» τονίζεται.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα