Τετάρτη, 3 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Τι απαιτούν από τη Μέρκελ οι Σοσιαλδημοκράτες

Τι απαιτούν από τη Μέρκελ οι Σοσιαλδημοκράτες

Κατάλογο με αυτά που ζητούν από την Άνγκελα Μέρκελ έφτιαξαν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, με το θέμα του κατώτατου μισθού να είναι στην κορυφή της λίστας.

Σήμερα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα αναζητήσει την υποστήριξη 200 στελεχών του πυρήνα του για να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες με την καγκελάριο για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

Και για να πάρουν την υποστήριξη αυτή, πρέπει να δείξουν ότι δε θα γίνουν παιχνίδι στα χέρια της Μέρκελ.

Το σημαντικότερο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών είναι η θέσπιση κατώτατου μισθού στα 8,50 ευρώ την ώρα. Ακολουθούν η εξασφάλιση ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες, η θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, οι μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές και την παιδεία και η εκπόνηση μιας στρατηγικής για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ευρωζώνη.

Ένα σχέδιο της δήλωσης που ο Γκάμπριελ θα ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη του SPD να υπογράψουν σήμερα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, αναφέρει πως το SPD “συμφωνεί να αρχίσει επίσημες συνομιλίες συνασπισμού με πρόθεση να σχηματισθεί μια κυβέρνηση”.

Οι συνομιλίες για το… μοίρασμα των υπουργείων θα αρχίσουν την Τετάρτη και μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα. Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

Το κόμμα παραδέχεται πως μερικοί συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, όμως απαριθμεί 10 “ουσιώδη” σημεία με πρώτο τον κατώτατο μισθό.
Άλλα τέτοια σημεία είναι η εξίσωση των συντάξεων στην πρώην Δυτική και την πρώην Ανατολική Γερμανία, η δυνατότητα να έχει κανείς διπλή υπηκοότητα και μέτρα για να διευκολυνθεί ο συνδυασμός εργασίας και οικογενειακής ζωής.

Ανάμεσα στα αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε αυξήσεις των φόρων που πληρώνουν οι πλουσιότεροι Γερμανοί, τις οποίες είχε ζητήσει το SPD στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τις απέκλεισε κατηγορηματικά η Μέρκελ.

Το SPD έχει υιοθετήσει μια επιφυλακτική προσέγγιση προσπαθώντας να αποφύγει τα λάθη που έκανε στη διάρκεια του “μεγάλου συνασπισμού” του με την Μέρκελ από το 2005 ως το 2009.
Μετά απ’ εκείνη την κυβερνητική θητεία, το SPD σημείωσε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας τη βάση του πολύ επιφυλακτική σε ό,τι αφορά μια νέα κυβερνητική συνεργασία.

“Αυτή τη φορά μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα συνάψουμε συμφωνία συνασπισμού στην οποία θα κάνουμε το αντίθετο απ’ αυτό που υποσχεθήκαμε στις εκλογές”, δήλωσε στην Bild ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Αν, όπως αναμένεται, ο Γκάμπριελ εξασφαλίσει σήμερα την υποστήριξη του κόμματος, οι συνομιλίες για τις πολιτικές του συνασπισμού και την κατανομή των υπουργείων στη νέα κυβέρνηση θα αρχίσουν την Τετάρτη. Μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερες εξουσίες για την Κομισιόν ζητά η Μέρκελ

Μέρκελ: Πίσω μου σ’ έχω… Αβραμόπουλε! – ΦΩΤΟ

Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει νέα κυβέρνηση πριν από τον Δεκέμβριο

 “Το οικονομικό μέλλον της Γερμανίας, εξαρτάται από το μέλλον της Ευρώπης”, δήλωσε ο αρχηγός του SPD

Μέρκελ – Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν για κυβέρνηση συνασπισμού

Ποιά είπε πρώτη Happy Birthday στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη;

Κυβέρνηση συνασπισμού Μέρκελ – SPD ή… ναυάγιο; – Περιμένουν στη… γωνία οι “Πράσινοι”

Σκάνδαλο στη Γερμανία: Το «δωράκι» των 700.000€ της BMW στο κόμμα της Μέρκελ και η απόφαση για τους ρύπους

Πράσινοι σε Μέρκελ: Βρες τα με τους Σοσιαλδημοκράτες!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε