Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Τη σημασία του αγωγού “South Stream” για τις χώρες τους τόνισαν οι πρωθυπουργοί, Πλ. Ορεσάρσκι και Ί. Ντάτσιτς

Τη σημασία του αγωγού “South Stream” για τις χώρες τους τόνισαν οι πρωθυπουργοί, Πλ. Ορεσάρσκι και Ί. Ντάτσιτς

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν η Βουλγαρία και η Σερβία στον αγωγό φυσικού αερίου “South Stream” έδωσαν έμφαση οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Πλάμεν Ορεσάρσκι και Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες τους στη Σόφια.

«Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά την τροφοδοσία μας με φυσικό αέριο. Από την άλλη, το έργο αυτό έχει μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Πλάμεν Ορεσάρσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Όσον αφορά τις απαιτήσεις της Ευρώπης για το σχέδιο αυτό, επίκεινται συνομιλίες. Εμείς φυσικά θα λάβουμε υπόψη τις ευρωπαϊκές θέσεις» πρόσθεσε ο κ. Ορεσάρσκι, σχολιάζοντας την πρόσφατη σύσταση προς τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να αναθεωρήσουν και να επαναδιαπραγματευθούν τις σχετικές συμφωνίες με την κατασκευάστρια επιχείρηση της Ρωσίας «Γκάζπρομ» υπό το πρίσμα της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ.

«Εμείς δεν είμαστε μέλος της ΕΕ, αλλά, ούτως ή άλλως, χωρίς εσάς δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού “South Stream”. Γι αυτό το λόγο πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί με διάλογο υψηλού πολιτικού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ρωσίας». Αυτό τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του θέματος για τη Σερβία, η οποία τώρα τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο μόνο μέσω της Ουκρανίας. «Αποτέλεσμα είναι ότι περνάμε αρκετούς κρύους χειμώνες μέχρι σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Το 2016 θα ολοκληρωθεί, στο σύνολό του, ο αυτοκινητόδρομος Βελιγράδι-Νίς-Σόφια, κατά την πρόβλεψη του Σέρβου πρωθυπουργού για το θέμα, το οποίο επίσης «τέθηκε επί τάπητος» στις συνομιλίες του με τον κ. Ορεσάρσκι μαζί με άλλα αναπτυξιακά σχέδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Από τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να αρχίσει η αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο πρωτευουσών, με απευθείας πτήσεις στη γραμμή Σόφια-Βελιγράδι, σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς.

Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να πραγματοποιηθεί και κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Προβλέπεται να ακολουθήσει τριμερές κυβερνητικό φόρουμ Βουλγαρίας-Ρουμανίας- Σερβίας, κύριο θέμα του οποίου θα είναι τα αναπτυξιακά σχέδια κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της παραδουνάβιας συνεργασίας, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την πάγια υποστήριξη της Σόφιας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ, θέμα το οποίο ο κ. Ντάτσιτς αναμένεται να συζητήσει επίσης με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και με τον πρόεδρο της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλγαρία: Κοινωνικός ο προϋπολογισμός του 2014

Βουλγαρία και Ρουμανία βαρέθηκαν να περιμένουν τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν

Βουλγαρία: Αύξηση 1,6% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ το γ’ 3μηνο 2013

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε