Τρίτη, 6 Αυγ.
32oC Αθήνα

Tim Walz: Ποιος είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κάμαλα Xάρις, βετεράνος της Εθνικής Φρουράς και πρώην δάσκαλος

Tim Walz: Ποιος είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κάμαλα Xάρις, βετεράνος της Εθνικής Φρουράς και πρώην δάσκαλος
ΦΩΤΟ Reuters

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Tim Walz, είναι τελικά το πρόσωπο που επιλέχθηκε από την Κάμαλα Χάρις για αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Έμπειρος κυβερνήτης και πρώην δάσκαλος, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Tim Walz, θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Κάμαλα Χάρις, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να διαδεχθεί τον Τζον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Είναι η «μεγαλύτερη τιμή στη ζωή μου» να συμμετάσχω ως υποψήφιος αντιπρόεδρος στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις, δήλωσε ο Γουόλς, υποσχόμενος ότι «θα τα δώσω όλα».

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών γνωστοποίησε ότι η Χάρις και ο Γουόλς θα κάνουν την πρώτη δημόσια κοινή τους εμφάνιση ως συνυποψήφιοι σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια αργότερα την Τρίτη.

Αλλά ποιος είναι ο Tim Walz;

Γεννημένος στις 6 Απριλίου 1964, πρώην εκπαιδευτικός, βετεράνος της Εθνικής Φρουράς του Στρατού, ο Γουόλς διανύει τη δεύτερη θητεία του ως κυβερνήτης της Μινεσότα και προεδρεύει της Ένωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών.

Προηγουμένως υπηρέτησε για 12 χρόνια στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας τη συντηρητική αγροτική περιφέρεια της Μινεσότα, στην οποία σημείωναν νίκες, κυρίως, Ρεπουμπλικάνοι. Επανεξελέγη πέντε φορές, αποχωρώντας το 2019 μετά την εκλογή του ως κυβερνήτη.

Επιλέγοντας τον Walz, η Κάμαλα Χάρις «επενδύει» σε έναν κυβερνήτη, βετεράνο και πρώην δάσκαλο για να απευθυνθεί στους λευκούς ψηφοφόρους.

Ο 60χρονος Γουόλς, προώθησε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στη Μινεσότα κατά τη δεύτερη θητεία του ως κυβερνήτης, όταν οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της πολιτειακής κυβέρνησης το 2023 – ένα όραμα για το τι ελπίζουν να κάνουν οι ίδιοι σε εθνικό επίπεδο.

Πριν λίγες ημέρες, ο Walz αποκάλεσε τον Τραμπ και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βανς, ως «περίεργους μάγκες (weird)».

Η φράση αυτή του Γουόλς έγινε viral στα social media και γρήγορα υιοθετήθηκε από την επίσημη καμπάνια της Χάρις.

Ο πρώην καθηγητής γυμνασίου και προπονητής ποδοσφαίρου κέρδισε την προσοχή των Δημοκρατικών για την ικανότητά του να καταφέρνει «ρητορικά χτυπήματα» στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς, χωρίς να φαίνεται επιθετικός.

Τον Μάρτιο του 2024 ο Walz συμμετείχε στην επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις σε μία κλινική αμβλώσεων – την πρώτη επίσκεψη από αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε τέτοιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο Walz προασπιζόταν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, αλλά ταυτόχρονα επέδειξε και συντηρητικές τάσεις, κατά το παρελθόν – όταν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των αγροτών και στήριξε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Γουόλς, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα.

Το νέο «δίδυμο» των Δημοκρατικών αναμένεται να επισκεφθεί, ως το Σάββατο 10 Αυγούστου, έξι πολιτείες – κλειδιά που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του διδύμου Χάρις – Γουόλς έναντι του ζευγαριού Τραμπ – Βανς στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

φωτογραφία: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις