Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα κάνει δήλωση μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο την Κυριακή, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος, αν και δεν έχει καταστεί σαφές αν ο ιδρυτής του WikiLeaks θα διέτρεχε τον κίνδυνο σύλληψης εμφανιζόμενος αυτοπροσώπως έξω από το κτίριο.
“Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα κάνει μια δήλωση μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού την Κυριακή, στις 2 μ.μ. (16:00 ώρα Ελλάδας)”, αναφέρει το WikiLeaks σε μήνυμά του στο Twitter. “Θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του από τον Μάρτιο”.
Η εκπρόσωπος του WikiLeaks Κριστίν Χράφνσον αρνήθηκε να δώσει άλλες διευκρινήσεις για το σύντομο μήνυμα, και δεν θέλησε να πει αν η εμφάνιση του Ασάνζ θα γίνει σε ένα παράθυρο της πρεσβείας ή στο πεζοδρόμιο. “Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή για λόγους ασφαλείας” σημείωσε.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα.
“Μου φαίνεται (…) ότι θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο”, όμως ο Ισημερινός αναμένει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας “θα αντιδράσει στην απόφαση που έλαβε” το Κίτο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Ελ Παΐς ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την αμυντική γραμμή του Ασάνζ, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Χάγη αν το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει στον πελάτη του “άδεια ασφαλούς διέλευσης” προκειμένου να φύγει στον Ισημερινό.
Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει εμπλακεί καθόλου στη διαφορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισημερινού σχετικά με την τύχη του Ασάνζ και αρνείται ότι άσκησε την οποιαδήποτε πίεση στο Λονδίνο.
Ο Αυστραλός ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, 41 ετών, καταζητείται από τις σουηδικές αρχές για βιασμό και επίθεση εναντίον δύο γυναικών τον Αύγουστο του 2010. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν εκδοθεί από τη Βρετανία στη Σουηδία κινδυνεύει στη συνέχεια να σταλεί στις ΗΠΑ και να καταδικαστεί σε πολύ βαριά ποινή επειδή η ιστοσελίδα του δημοσιοποίησε 250.000 απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε
Διπλωματικός “πόλεμος” Βρετανίας και Ισημερινού για τον Mr.WikiLeaks – Επενέβη και η Σουηδία