Κόσμος

Την Τετάρτη θα ανακαλύφθεί το “Σωματίδιο του Θεού” από το πείραμα CERN

 Ο Βέλγος φυσικός, καθηγητής του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB) Φρανσουά Ενγκλέρ, αναμένει ότι η ανακάλυψη του μηχανισμού του Χιγκς θα επιβεβαιωθεί την Τετάρτη, στο επιστημονικό σεμινάριο που οργανώνει ο CERN.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, ο Βέλγος επιστήμονας, εκ των πρωτεργατών της ανακάλυψης, θα μπει έτσι και στον κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο Νομπέλ.

Το μποζόνιο Μπράουτ-Ενγκλέρ-Χιγκς αποκαλείται επίσης και μποζόνιο του Χιγκς ή “σωματίδιο του Θεού”.

Η επικύρωση της ύπαρξης του μποζονίου αναμένεται να κάνει αίσθηση αφού “όλη η φυσική από την αρχή του 20ού αιώνα βασίζεται σε αυτό”, εξήγησε ο Ενγκλέρ. Μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Μπράουτ, που έχει πλέον πεθάνει, και τον Βρετανό Πίτερ Χιγκς είχαν εισηγηθεί το 1964 την ύπαρξη αυτού του “μηχανισμού του Χιγκς” ο οποίος εξηγεί τη μάζα των άλλων στοιχειωδών σωματιδίων.

Το αμερικανικό εργαστήριο Fermilab ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα τελευταία δεδομένα από τον επιταχυντή σωματιδίων Tevatron δείχνουν ότι το μποζόνιο υπάρχει. Ωστόσο “θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στην Ευρώπη για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την ανακάλυψη”, τόνισε ο Ρομπ Ρόζερ, ο εκπρόσωπος του εργαστηρίου, σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Fermilab.

Ο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) στον οποίο ανήκει ο LHC, έχει ανακοινώσει ότι την Τετάρτη θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη για να ανακοινωθούν οι τελευταίες ανακαλύψεις από τα πειράματα για την αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς. Στην επιστημονική κοινότητα κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι πρόκειται να γίνει μια πολύ σημαντική ανακοίνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ ταυτοποίησε τη σορό του αρχηγού της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ, 20 ημέρες μετά την επίθεση στη Γάζα
Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, δήλωσε ότι έχουν επιβεβαιώσει με «DNA και άλλους ελέγχους» ότι η σορός ανήκε όντως στον Μοχάμεντ Σινουάρ
Ισραήλ - Λωρίδα της Γάζας
«Το Ισραήλ μας κόβει την επικοινωνία και την πρόσβαση στο διαδίκτυο» λένε ακτιβιστές μετά το «μπλόκο» του Madleen που πάει στη Γάζα
Μετά από 8 μέρες στη θάλασσα, το πλήρωμα σκοπεύει να φτάσει στη Γάζα μέχρι το πρωί της Δευτέρας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από το Ισραήλ, όμως οι ακτιβιστές τονίζουν ότι «οι επόμενες 24 ώρες είναι πολύ κρίσιμες»
Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ στέκεται δίπλα σε παλαιστινιακή σημαία μετά την επιβίβασή της στο πλοίο Madleen και πριν αποπλεύσει για τη Γάζα μαζί με ακτιβιστές του Συνασπισμού Στόλου της Ελευθερίας 31
Πάνω από 100.000 διαδηλωτές σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη κατά του Ισπανού πρωθυπουργού που κατηγορείται για διαφθορά - «Πέδρο Σάντσες παραιτήσου»
Το σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Μαφία ή Δημοκρατία». Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη εκτίμησε ότι στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος 45.000- 50.000 άνθρωποι
Ο Alberto Nunez Feijoo, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Jose Maria Aznar ποζάρουν για μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, με το σύνθημα «Μαφία ή Δημοκρατία» στη Μαδρίτη
1