Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Το 1/3 των πολιτών της Σερβίας έχει ξενοφοβικές θέσεις, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας της Ισότητας

Το 1/3 των πολιτών της Σερβίας έχει ξενοφοβικές θέσεις, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας της Ισότητας

Το 1/3 των πολιτών της Σερβίας έχει ξενοφοβικές θέσεις, με βάση τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης, τόνισε η Επίτροπος για την Προστασία της Ισότητας, Νέβενα Πέτρουσιτς επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις για τα ζητήματα των αιτούντων άσυλο.

Η κ. Πέτρουσιτς τόνισε ότι λόγω της αναμενόμενης αύξησης του αριθμού αιτούντων άσυλο θα ήταν καλό να σχεδιαστούν εκ των προτέρων και να βρεθούν καλές λύσεις από άποψη ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό, επίσης να σταλούν μηνύματα και να γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ανθρώπων, επειδή το 1/3 των πολιτών έχει ξενοφοβικές θέσεις και στο ζήτημα αυτό πρέπει να εργαστούμε περισσότερο, εκτίμησε.

Η ανοιχτή εκδήλωση ξενοφοβικών συμπεριφορών, δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι δεν καταδικάζεται από μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης, σύμφωνα με την κ. Πέτρουσιτς.

Η κοινωνική απόσταση έναντι των αιτούντων άσυλο είναι πολύ μεγάλη- το 1/3 των πολιτών της Σερβίας δεν τους θέλει Σέρβους υπηκόους, ούτε γείτονες, ούτε φίλους. Είναι αναγκαίο να υπάρξει κατανόηση για τους αιτούντες άσυλο και κυρίως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει βιώσιμη λύση, τόνισε.

Η Επίτροπος για την Προστασία της Ισότητας, Νέβενα Πέτρουσιτς καταδίκασε τις ξενοφοβικές δηλώσεις αξιωματούχων των τοπικών αρχών του δήμου Ομπρένοβατς οι οποίοι αντιτίθενται στη μετεγκετάσταση αιτούντων άσυλο στην περιοχή από το κέντρο προσωρινής διαμονής στη Μπάνια Κοβίλιατσα.

“Η δήλωση ότι με την άφιξη των αιτούντων άσυλο θα τεθούν σε κίνδυνο ο θερμοηλεκτρικός σταθμός και το ενεργειακό σύστημα της Σερβίας είναι πολύ επικίνδυνη, επειδή υποκινεί τη δημιουργία εχθρικού κλίματος. Τέτοιες δηλώσεις υποβαθμίζουν και προσβάλουν την αξιοπρέπεια των αιτούντων άσυλο με δεδομένο ότι διαμηνύουν ότι οι αιτούντες άσυλο κλίνουν προς εγκληματικές και παράνομες ενέργειες” υπογράμμισε.

Στο τέλος Νοεμβρίου στο χωριό Ούστσε του δήμου Ομπρένοβατς οι κάτοικοι είχαν αποκλείσει τη διασταύρωση κοντά στο θερμοηλεκτρικό σταθμό “Νίκολα Τέσλα” εμποδίζοντας τη μεταφορά αιτούντων άσυλο κυρίως από αφρικανικές χώρες σε στρατόπεδο σε στρατώνες στην περιοχή. Άγνωστοι δράστες έβαλαν μάλιστα φωτιά σε μία από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, κάτοικοι του χωριού Βράτσεβιτς είχαν αποκλείσει επαρχιακό οδικό άξονα προς το Λάικοβατς λόγω της εγκατάστασης περισσότερων από 100 αιτούντων άσυλο σε σπίτια του χωριού.
“Στο χωριό μας με βίαιο τρόπο εγκαταστάθηκαν 120 αιτούντες άσυλο σε σπίτια” δήλωσε ο Ζίβομιρ Ζούγιοβιτς, πρόεδρος της κοινότητας Βράτσεβιτς.

Ο αποκλεισμός έληξε ύστερα από έκκληση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βλάντιμιρ Μπόζοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μηχανισμό για μια πετυχημένη επιχειρηματική συνεργασία με τη Ρωσία εγκαινιάζει το Βελιγράδι

Η Σερβία αρχίζει… μαθήματα εσόδων και δαπανών από το ΔΝΤ

“Νίκησε η Σερβία”, δήλωσε ο νικητής των δημοτικών εκλογών στη βόρεια Μιτρόβιτσα του Κοσόβου

Έσοδα εκατομμυρίων ευρώ έχει το σερβικό δημόσιο από την κατάσχεση περιουσιών που αποκτήθηκαν με “βρώμικο” χρήμα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε