Κόσμος

Το 2100 θα είμαστε… 3 δισ., ίσως και περισσότεροι!

Ο πληθυσμός της Γης, που σήμερα είναι επτά δισεκατομμύρια, θα ξεπεράσει τα δέκα μέχρι το 2100 και ίσως φτάσει και τα 15, αν βελτιωθούν τα ποσοστά γονιμότητας.

Ο πληθυσμός της Γης, που σήμερα είναι επτά δισεκατομμύρια, θα ξεπεράσει τα δέκα μέχρι το 2100 και ίσως φτάσει και τα 15, αν βελτιωθούν τα ποσοστά γονιμότητας.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έρχεται στο φως λίγο πριν τις εκδηλώσεις της 31ης Οκτωβρίου με αφορμή το γεγονός της αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη που θα ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια.

Το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) τονίζει τις μεγάλες προκλήσεις που γεννά η δημογραφική πίεση για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μέχρι το 2050 θα ζουν στη Γη 9,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότεροι από δέκα μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με το UNFPA.

Αλλά, με “μόνο μια μικρή βελτίωση του ποσοστού γονιμότητας, ειδικά στις χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό, οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα πάνω: 10,6 δισεκατομμύρια ως το 2050 και περισσότεροι από 15 δισεκατομμύρια ως το 2100”.

Η έκθεση αναφέρεται στην δημογραφική αύξηση (Baby Boom) μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιπτώσεις της στην δεκαετία του ’60.

Η ευημερία, η καλύτερη παιδεία, η πρόσβαση στην αντισύλληψη μείωσαν δραστικά την παγκόσμια γονιμότητα σε τέτοιο σημείο που σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν μια ανησυχητική μείωση του πληθυσμού τους.

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, ο μέσος όρος της παγκόσμια γονιμότητας μειώθηκε περνώντας από τα έξι παιδιά ανά γυναίκα στα 2,5 σήμερα. Η ψαλίδα είναι 1,7 παιδιά ανά μέσο όρο στις προηγμένες χώρες σε 4,2 στις λιγότερο αναπτυγμένες.

Κάθε χρόνο ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται κατά 80 εκατομμύρια ανθρώπους και οι κάτω των 25 ετών εκπροσωπούν το 43% του πληθυσμού.

Στην έκθεση επισημαίνονται πολλές προκλήσεις:

– βοήθεια στους νέους στις φτωχές χώρες για να βρουν εργασία και να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

– προβλήματα στο περιβάλλον που ήδη είναι πιεστικά, αλλά θα ενταθούν με την αύξηση της ζήτησης τροφής, ενέργειας και στέγασης. Σήμερα, υπογραμμίζεται στην έκθεση, ο πλανήτης χρειάζεται 18 μήνες για να αναπληρώσει τους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

– η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η έλλειψη νερού. Μέχρι το 2030, το έλλειμμα ανάμεσα στη ζήτηση και στους διαθέσιμους υδάτινους πόρους θα φτάσει το 40%, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

– το μέλλον των πόλεων: σήμερα η ζυγαριά των αστικών και αγροτικών πληθυσμών γέρνει προς τις πόλεις, αναφέρει η έκθεση, η οποία τονίζει την ανάγκη βελτίωσης του αστικού σχεδιασμού.

– στον τομέα της μετανάστευσης, στις πλούσιες πόλεις ο πληθυσμός γερνά και οι μετανάστες θα αναπληρώσουν τις θέσεις εργασίας αν είναι καλύτερα ενσωματωμένοι και προστατευμένοι.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Άμεσα μέτρα από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Συρίας» ζήτησε ο Ερντογάν από την Τζόρτζια Μελόνι
Ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία στην Τζόρτζια Μελόνι, να διευρυνθεί η συνεργασία Άγκυρας και Ρώμης σε πολλούς τομείς, ιδίως στην αμυντική βιομηχανία και την ενέργεια
«Άμεσα μέτρα από την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Συρίας» ζήτησε ο Ερντογάν από την Τζόρτζια Μελόνι
«Ευρώπη και ΗΠΑ πιο ισχυροί μαζί» - Άνοιγμα της ΕΕ στον Τραμπ παρά τις δηλώσεις του για προσάρτηση της Γροιλανδίας
«Αναμένουμε με ανυπομονησία μία θετική συνεργασία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, βασισμένη στις κοινές αξίες και τα συμφέροντά μας» διαμήνυσαν φον ντερ Λάιεν και Κόστα
Άνοιγμα ΕΕ σε Τραμπ: «Ευρώπη και ΗΠΑ πιο ισχυροί μαζί» είπαν φον ντερ Λάιεν και Κόστα