Οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ετυμηγορία υπέρ του Brexit και του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ραγδαίες. Και όχι μόνο γιατί η Σκωτία αναφέρει τη φράση «δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και την παραμονή στην Ε.Ε.» όλο και περισσότερο αλλά και γιατί οι Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους και απαιτούν από τον Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει άμεσα πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας και πότε θα ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για το διαζύγιο Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε αλλά παραμένει στη θέση του τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, μέχρι να βρεθεί ο νέος επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών (που μάλλον θα είναι ο Μπόρις Τζόνσον, υπέρμαχος του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου), οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν πως δεν θα δεχτούν να παίξουν το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι». Το διεμήνυσαν άλλωστε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι έξι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου (των κρατών που ίδρυσαν την ΕΟΚ) που συναντήθηκαν το Σάββατο στο Βερολίνο.
Όλα αυτά την ώρα που η βρετανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη και σχεδόν 24 ώρες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος συνειδητοποιεί πως ίσως τελικά το Brexit να μην ήταν αυτό που τους υποσχέθηκαν ο Νάιτζελ Φάρατζ (ήδη παραδέχτηκε ότι είπε ψέμματα), ο Μπόρις Τζόνσον και οι υπόλοιπο της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης.
Οι υπογραφές που άρχισαν να μαζεύονται από το μεσημέρι της Παρασκευής (24.06.2016) για να γίνει ένα νέο, δεύτερο δημοψήφισμα, για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς. Ήδη έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκατομμύρια. Η αίτηση ξεκίνησε από τον William Oliver Healey και αναφέρει: «Εμείς οι υπογράφοντες ζητούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο αν το Leave ή το Remain έχουν ποσοστό μικρότερο από το 60% και η συμμετοχή είναι μικρότερη από 75% θα πρέπει να κάνει ένα νέο δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται ότι το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης ήταν 51,9% υπέρ του Brexit και 48,1% υπέρ του Bremain, με τη συμμετοχή σχεδόν στο 72%.
Την ώρα που εκατοντάδες Βρετανοί δηλώνουν πως μετάνιωσαν γιατί ψήφισαν Brexit, μεγάλες εταιρίες απειλούν να «φύγουν» από τη Βρετανία και οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση τη Βρετανία, ένας βουλευτής των Εργατικών από το Τότεναμ του Λονδίνου ζητά, με μια δραματική ανάρτηση στο twitter από τη Βουλή να ψηφίσει πως… δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος!
Ο βουλευτής David Lammy, πρώην υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητά να αγνοηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο δεν είναι άλλωστε δεσμευτικό νομικά και να ψηφίσει γι’ αυτό η Βουλή!
«Ξυπνήστε. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τρέλα και να φέρουμε αυτόν τον εφιάλτη στο τέλος μέσα από μια ψηφοφορία στη Βουλή. Το κυρίαρχο κοινοβούλιό μας πρέπει να ψηφίσει για το αν πρέπει να μείνουμε ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, μη δεσμευτικό. Η εκστρατεία του Leave έχει ήδη καταρρεύσει και πολλοί άνθρωποι εύχονται να μην είχαν ψηφίσει Leave. Η Βουλή τώρα πρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να συνεχίσουμε με το Brexit ή αν πρέπει να υπάρξει μια ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Μη μας αφήσετε να καταστρέψουμε την οικονομία μας με βάσει τα ψέμματα και τις ύβρεις του Μπόρις Τζόνσον».
Wake up. We do not have to do this. We can stop this madness through a vote in Parliament. My statement below pic.twitter.com/V8f9Yo1TZd
— David Lammy (@DavidLammy) June 25, 2016
Ο ίδιος ανέβασε στη συνέχεια και ένα δεύτερο tweet με δήλωση του Νάιτζελ Φάρατζ, πως «σε ένα δημοψήφισμα με αποτέλεσμα 52% – 48%, αυτό θα ήταν ατελείωτη δουλειά σε έναν μακρύ δρόμο».
“In a 52-48 referendum, this would be unfinished business by a long way”. Nigel Farage, last month
— David Lammy (@DavidLammy) June 25, 2016
Η πρόταση του Βρετανού βουλευτή, βέβαια, δύσκολα θα εισακουστεί. Αν και νομικά έχει βάση, σε περίπτωση που η Βουλή ανατρέψει τη λαϊκή ετυμηγορία, θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν άλλωστε περισσότερο από ένα εκατομμύριο περισσότεροι από εκείνους που ψήφισαν υπέρ της παραμονής.