Η μοίρα του χημικού οπλοστασίου που θρυλείται ότι διαθέτουν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών ανησυχιών. Το Ισραήλ έχει απειλήσει να αρχίσει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αποτρέψει το να αποκτήσουν οι αντάρτες του ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου τέτοια όπλα.
Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκτιμήσει πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια ένοπλη εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του η οποία διαρκεί δύο χρόνια, θα μπορούσε να εξαπολύσει μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του εβραϊκού κράτους, σε μια αυτοκτονική χειρονομία αδιαλλαξίας.
Ωστόσο ο υποπτέραρχος Άιλ Άιζενμπεργκ, επικεφαλής της διοίκησης αστικής άμυνας, χαρακτήρισε το σενάριο αυτό απίθανο. «Δεν προβλέπω ότι θα ξεκινήσει ένας χημικός πόλεμος εναντίον μας», δήλωσε ο ανώτατος αυτός Ισραηλινός αξιωματικός στην εφημερίδα Χααρέτζ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο υποπτέραρχος είπε ότι υπάρχει μια «κάποια πιθανότητα» να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα εναντίον του Ισραήλ εάν πέσουν «στα λάθος χέρια», πρόσθεσε ωστόσο ότι: «αυτό δεν θα οδηγούσε στην ήττα του Κράτους του Ισραήλ. Γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιου είδους γεγονός και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μοιράσει αντιασφυξιογόνες μάσκες σε περίπου 60% των πολιτών της χώρας, κυρίως σε αυτούς οι οποίοι ζουν σε αστικές περιοχές που είναι πιθανότερο να στοχοθετηθούν σε έναν μελλοντικό πόλεμο. Αντί να εφοδιάσει και τους υπόλοιπους πολίτες με τέτοιο εξοπλισμό το Ισραήλ θα έπρεπε να επενδύσει σε καλύτερα συστήματα συναγερμού και έγκαιρης προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές, είπε ο Άιζενμπεργκ.
Επίσημα η κυβέρνηση του Άσαντ δεν αποκαλύπτει εάν έχει ή όχι χημικό οπλοστάσιο, και λέει πως εάν είχε θα το χρησιμοποιούσε μόνο για να αποκρούσει μια επίθεση από το εξωτερικό. Το Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι η μόνη δύναμη στην περιφέρεια με πυρηνικό οπλοστάσιο ως μέσο αποτροπής για μη συμβατικές επιθέσεις.
Στη συνέντευξή του στην Χααρέτζ ο Άιζενμπεργκ εξέφρασε μεγαλύτερη ανησυχία για το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, το οποίο σύμφωνα με το Ισραήλ συμπεριλαμβάνει 60.000 ρουκέτες και πυραύλους—και έχει μεγεθυνθεί σημαντικά αφότου η σιιτική οργάνωση, που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία, είχε εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.
Το μέτωπο του Λιβάνου είναι σχετικά ήσυχο έκτοτε, αλλά το Ισραήλ πιστεύει ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πλήγματα σε αντίποινα εάν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν, όπως απειλούν εδώ και χρόνια, σε επιδρομές για να ανασχεθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στους πυραύλους που διαθέτει η Χεζμπολάχ περιλαμβάνονται περίπου 5.000 με εκρηκτικές γομώσεις ισχύος 300 κιλών ως 880 κιλών με δραστικό βεληνεκές που επαρκεί για να πληγεί το Τελ Αβίβ, η εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ, τόνισε ο Άιζενμπεργκ, σύμφωνα με τη Χααρέτζ.
«Προετοιμάζομαι για ένα σενάριο βάσει του οποίου πάνω από 1.000 πύραυλοι και ρουκέτες θα εκτοξεύονται εναντίον των περιοχών ευθύνης της διοίκησης αστικής άμυνας καθημερινά», είπε ο υποπτέραρχος, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ενδέχεται να υφίσταται περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων στην ενδοχώρα παρά στα μέτωπα των συγκρούσεων.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διαθέτουν προηγμένα τεχνολογικά μέσα, περιλαμβανομένων αυτοκινούμενων συστοιχιών του αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος, που θεωρείται πως μπορεί να καταρρίψει τους περισσότερους πυραύλους που διαθέτει η Χεζμπολάχ ή εκτοξεύουν Παλαιστίνιοι αντάρτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει ως σήμερα πέντε συστοιχίες του αντιπυραυλικού αυτού συστήματος, υποδιπλάσιες από τις 13 που οι ένοπλες δυνάμεις υπολογίζουν ότι απαιτούνται για να καλύπτεται ολόκληρη η επικράτεια της χώρας.
Ο Άιζενμπεργκ είπε μάλιστα πως, σε περίπτωση πολέμου, θα προτείνει βιομηχανικές περιοχές-κλειδιά και στρατιωτικές βάσεις μάλλον, παρά τα αστικά κέντρα, να τεθούν υπό την προστασία των διαθέσιμων συστοιχιών του συστήματος Σιδηρούς Θόλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συρία: Νεκροί φοιτητές από βομβαρδισμό σε πανεπιστήμιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκλονιστική φωτογραφία 7χρονου μαχητή και βίντεο – σοκ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι 5 λόγοι που επανέφεραν την Τουρκία στην “αγκαλιά” του Ισραήλ
Το Καστελόριζο θέλει να “πάρει” η Τουρκία στο “ανατολίτικο παζάρι” με ΗΠΑ-Ισραήλ