Πέμπτη, 18 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Το Ζάγκρεμπ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Το Ζάγκρεμπ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα να ανοίξουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Κροατίας, λιγότερο από επτά μήνες μετά την ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ.

“Ανοίξαμε μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αναφορικά με την Κροατία”, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος μιας συνόδου στις Βρυξέλλες με τους συναδέλφους του των 28, οι οποίοι κάλεσαν το Ζάγκρεμπ να πάρει μέτρα για να διορθώσει σύντομα την κατάσταση αυτή.

Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορεί θεωρητικά να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις, αν δεν γίνει τίποτε για να διορθωθεί η κατάσταση.

“Είναι σημαντικό η Κροατία να ενεργήσει με αποφασιστικό τρόπο για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψης και μια βιώσιμη ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, διαβεβαιώνοντας ότι “η Επιτροπή θα εργασθεί σε στενή επαφή με τις κροατικές αρχές”.

Τα κράτη έδωσαν περιθώριο ως το 2016 στην Κροατία για να επανέλθει εντός των κριτηρίων του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, που θέτουν το όριο του δημόσιου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και αυτό του χρέους στο 60%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν το Νοέμβριο, το έλλειμμα της Κροατίας πρόκειται να ανέλθει στο 5,4% το 2013, στο 6,5% το 2014 και στο 6,2% το 2015. Όσο για το χρέος, αναμένεται να φθάσει στο 59,6% του ΑΕΠ το 2013, στο 64,7% το 2014 και στο 69% το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Κροάτες αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρά το χρηματικό πρόστιμο

Παραδόθηκε στη γερμανική αστυνομία ο πρώην επικεφαλής των κροατικών αρχών

Κροατία: Στα 46,2 δισ. ευρώ το εξωτερικό χρέος της χώρας το α’ 6μηνο 2013

Κροατία: Κόντρα κυβέρνησης- οικονομικών εμπειρογνωμόνων για τον δανεισμό και τη διαχείριση του χρέους

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε