Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν γνωρίζουμε για αυτήν. Ο Guardian αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς της, με αναφορά σε παλιές της συνήθειες, στην “κρυφή” καταγωγή της, αλλά και το… καψόνι που της έκανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Άγκελα Καζμίερτσακ
Είναι κατά 25% Πολωνή. Οχι απλά ο παππούς της ήταν Πολωνός, αλλά και εκείνη παραλίγο να γεννηθεί ως Ανγκελα Κάζμιερτσακ. Ο παππούς της, Λούντβιγκ Κάζμιερτσακ γεννήθηκε το 1986 στο Πόζναν, που τότε ήταν μέρος της Γερμανίας. Μόλις όμως η πόλη πέρασε σε πολωνικά χέρια, εκείνος έφυγε για το Βερολίνο, παντρεύτηκε μία ντόπια και απέκτησαν έναν γιο, τον πατέρα της Μέρκελ.
Τη δεκαετία του ’30 η οικογένεια αποφάσισε να κόψει όλους τους δεσμούς της με την Πολωνία. Ακολουθώντας τη μόδα της εποχής «γερμανοποιήθηκαν», αλλάζοντας το όνομά τους σε Κάσνερ. Μάλιστα πατέρας και γιος από Καθολικοί έγιναν Προτεστάντες, κάτι που η Μέρκελ δεν γνώριζε ως πρόσφατα.
Σίγουρα αινιγματική αποκάλυψη για μία γυναίκα που μεγάλωσε σε ένα πρεσβυτέριο και της οποίας ο προτεσταντισμός είναι κλειδί για να κατανοηθεί η προσωπικότητά της. Οταν αποκαλύφθηκαν οι πολωνικές ρίζες της, μία δεύτερη εξαδέλφη την κάλεσε αμέσως σε δείπνο.
Σπεσιαλιτέ το κέικ δαμάσκηνο
Στα νιάτα της, της άρεσε να καυχιέται για τις μαγειρικές της ικανότητες, και δεχόταν πολύ καλά σχόλια για την σούπα πατάτας, το βοδινό και κυρίως το κέικ με δαμάσκηνα. Το κέικ σύντομα αποτέλεσε το… κριτήριο για το πόσο ελεύθερο χρόνο είχε για την προσωπική της ζωή και τον σύζυγό της. Ως “μαθητευόμενη” του Χέλμουτ Κολ, είχε 2 ή 3 ελεύθερα Σαββατοκύριακα, την περίοδο που βγαίνουν τα δαμάσκηνα.
Οι ιστορίες των κέικ ξεχάστηκαν όταν έγινε καγκελάριος. Τώρα πια υπάρχουν μόνο κάποιες φωτογραφίες της ισχυρότερης γυναίκας της Ευρώπης να περιμένει στην ουρά για το ταμείο, στο μανάβικο της γειτονιάς. Αν και η λίστα με τα ψώνια της έχει γίνει αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, ο χασάπης και ο ψαράς παραμένουν σιωπηλοί.
Η φοβία για τα σκυλιά και το… καψόνι του Πούτιν
Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η πρώτη συνάντηση της Μέρκελ με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος της έκανε δώρο ένα βελούδινο παιχνίδι για σκυλιά, αν και η ίδια τα φοβάται πολύ από τότε που τη δάγκωσε ένας σκύλος στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στην επόμενη συνάντησή τους, στο εξοχικό του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα, άφησε ελεύθερο το μαύρο λαμπραντόρ του, τον Κόνι. Η Μέρκελ πάγωσε, ενώ ο Πούτιν φαίνεται στις φωτογραφίες με ένα σαρκαστικό χαμόγελο και καθισμένο αναπαυτικά.
Είμαστε όλοι… Ίνκας!
Συχνά χρησιμοποιεί αναφορές στο συγκεκριμένο πολιτισμό, βρίσκοντας ομοιότητες ανάμεσα στους Ίνκας και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρεί πως και η τελευταία θα μπορούσε να εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνος πίσω της.
Βέβαια τις περισσότερες φορές αναφέρει τέτοια παραδείγματα για να σοκάρει, καθώς δεν πιστεύει ότι σε μερικά χρόνια θα επισκέπτονται οι τουρίστες ερείπια στις Βρυξέλλες. Η αλήθεια όμως είναι πως ανησυχεί, καθώς ήδη έχει δει μία φορά στη ζωή της ένα κράτος να καταρρέει και δεν θέλει να έχει η Δύση ανάλογη τύχη.
Όλο το μέλλον σε ένα χαρτάκι
Θεωρείται πως είναι από τους πολιτικούς που αποφεύγουν συστηματικά να αποκαλύψουν το πλάνο τους πριν αυτό τεθεί σε εφαρμογή, καθώς θεωρεί ότι κάτι διαφορετικό θα ωφελούσε μόνο τους αντιπάλους της. Παρόλα αυτά, η Μέρκελ έχει πλάνο για την Ευρώπη.
Το έγραψε το καλοκαίρι του 2011 σε ένα μόνο φύλλο χαρτιού με έναν από τους συμβούλους της. Στις σημειώσεις της αποδέχεται ότι οι βασικές πολιτικές ανάμεσα στις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να παρακολουθούνται και να ελέγχονται πιο στενά και από κοινού ώστε να μείνει «ζωντανό» το ευρώ. Δαπάνες, εκπαίδευση, έρευνα, συντάξεις, κοινωνικά προνόμια, όλα πρέπει να είναι στο μικροσκόπιο.
Η αντιπάθεια για τον Κάμερον
Ο Ντέιβιντ Κάμερον βλέπει τον εαυτό του ως στενό σύμμαχο της Μέρκελ. Αυτό όμως δεν είναι αμοιβαίο. Ο Κάμερον δε θα είναι ο πρώτος άνδρας που παρερμηνεύει την καγκελάριο- ένα επικίνδυνο λάθος. Η πορεία της Μέρκελ σηματοδοτείται από τα «πτώματα» των ανδρών που την έχουν παρερμηνεύσει. Και ο Κάμερον είναι ο τρίτος πρωθυπουργός με τον οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Της αρέσει η πολιτική του, το παγκόσμιο όραμά του, η θέση του σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και η ασιατική πρόκληση. Θαυμάζει ακόμη τις ικανότητές του στα debate όπως αγαπά και το βρετανικό πολιτικό σύστημα. Είναι όμως πρόθυμη να αλλάξει τις συνθήκες, μόνο όμως αν υπάρχει ανάγκη για αλλαγή. Διαλύοντας ολόκληρο το Ευρωπαϊκό σύστημα σε ένα από τα πολυάριθμα δημοψηφίσματα στον απόηχο μιας αλλαγής συμφώνου, θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο.
Ετσι η Μέρκελ είναι οπαδός του νέου συστήματος διακυβερνητικότητας- συμφώνου ανάμεσα στα κράτη μέλη αντί μιας ενοποίησης που θα ευνοήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Κάμερον πήρε μια γεύση όταν του ζητήθηκε να ενταχθεί στο δημοσιονομικό σύμφωνο στο απόγειο της κρίσης του ευρώ. Αποφάσισε να πει όχι. Και η Βρετανία βρέθηκε εκτός. Και η Μέρκελ δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Financial Times: Οι εκλογές τελειώνουν τη ”βασιλεία” της Μέρκελ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ομογενής σε Μέρκελ: Γιατί δεν είσαι γενναιόδωρη με τις χώρες σε κρίση;
Ο διάλογος της Μέρκελ με Ελληνίδα – “Από εσάς εξαρτάται πόσο ακόμα θα σας στηρίζουμε”